Tour is onverbiddelijk met coronaregels: bij twee positieve tests moet hele ploeg naar huis

Tourbaas Christian Prudhomme (rechts) met Christian Estrosi, burgemeester van Nice.
AFP Tourbaas Christian Prudhomme (rechts) met Christian Estrosi, burgemeester van Nice.
Organisator ASO laat niets aan het toeval over. Het bezorgde alle deelnemende ploegen aan de Tour onlangs een document waarin het de te respecteren maatregelen tegen het coronavirus opsomt. Zo worden ploegen waarin minstens twee renners of leden van de entourage positief testen onverbiddelijk uit de Tour gezet.

Volgende week zaterdag is het zover: dan gaat in Nice de 107de Ronde van Frankrijk van start. Dat het een aparte editie zal worden, staat buiten kijf. Om alles veilig te laten verlopen, stelde organisator ASO een document op met de coronamaatregelen waar iedereen binnen de grote “Tourbubbel” zich aan moet houden. Zo worden renners en andere leden van een ploeg meteen uit de Tour gezet bij een positieve test. Logisch, maar de meest opvallende regel: als in een ploeg twee of meer mensen positief testen, wordt het hele team meteen geschrapt uit de race. Bij positieve tests blijft de Tour dus gewoon doorgaan, alleen individuele renners en ploegen kunnen verwijderd worden. The show must go on, behalve bij een grootschalige uitbraak van het virus in Frankrijk. Dan kan de regering alsnog beslissing om de Tour stop te zetten. 

Een renner moet overigens niet eens positief testen op het coronavirus om uit de Tour gezet te worden. “Ernstige symptomen” vertonen, volstaat al voor diskwalificatie. Bij lichtere symptomen is het aan de teamdokters en medische staf van de Tourorganisatie om te beslissen of een renner al dan niet nog van start mag gaan. En daar stopt het niet. ASO zorgt ook voor een ‘contacttracing’-systeem. Iedereen die in nauw contact gekomen is met iemand die positief test, wordt eveneens uit de “Tourbubbel” verwijderd en moet 14 dagen in quarantaine. Daarnaast moeten renners twee keer per dag een vragenlijst over hun gezondheid invullen, een dagboek bijhouden, ook in de teambus een mondmasker dragen, enzovoort. 

De regels gaan in vanaf woensdag 26 augustus, wanneer de ploegen in Nice verwacht worden, en gelden - vanzelfsprekend - tot het einde in Parijs. Het zijn beslissingen die ook een zware impact kunnen hebben op de sportieve afloop van de Tour. Als Egan Bernal of Primoz Roglic straks als leider het laatste weekend ingaat, maar pakweg een masseur en kinesist van hun ploeg positief testen, moeten ze onverbiddelijk naar huis en verspelen ze hun eindwinst. 

Eerder was al bekend dat alle renners voorafgaande aan de Tour minstens twee keer op COVID-19 worden getest. Indien een renner dan positief wordt bevonden, heeft zijn ploeg nog de mogelijkheid tot zaterdagmorgen 29 augustus 10 uur om een gezonde vervanger te laten starten.

Lees ook: Onze chef wielrennen vindt het passeren van Froome en Thomas een makkelijke beslissing: “Brailsford zag wat iedereen heeft gezien” (+)

Geen podiummeisjes meer in de Tour wegens “te seksistisch”

Roglic (l) en Bernal (r) in de Tour de l'Ain.
EPA Roglic (l) en Bernal (r) in de Tour de l'Ain.21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • David Janssens

  Bij 2 positieve tests... wat een waanzin! Het is toch zeker wel bekend dat de gebruikte tests ten eerste niet geschikt zijn en ten tweede onbetrouwbaar zijn! Vandaag in Nederland weer een mooi voorbeeld: een renster was vrijdag negatief, woensdag opeens positief en vandaag weer negatief. Leg dat maar eens uit? Maar ondertussen geen kampioenschap voor haar en enkele ploeggenotes!

 • Frans Vandenweghe

  De tourdirectie is al gekend als foefelaars. Het zal nu nog erger worden. Eindelijk een Franse winnaar.

 • Freddy van Puymbrouck

  De tour waar het gefoefel eerder regel is dan uitzondering.Ik geloof er geen woord van want wanneer het in een Franse ploeg gebeurd die er goed voor staat gaat het in de grote doofpot gestoken worden.De ganse geschiedenis van de tour maakt hen ongeloofwaardig!

 • Elle Devee

  Alle middelen zijn goed om eindelijk een Fransman op het hoogste schavot te zetten. Bij positieve test van een ploeg met een Fransman in de running zal men dat met de mantel der liefde toedekken. Maar alle andere ploegen zullen onmiddellijk mogen inpakken.

 • Joske Felies

  Tot wanneer een Fransman 1e staat in klassement