Waar eindigt dit? Buitenaardse Van Aert zorgt na waaierrit voor derde Belgische ritzege in de Tour!

Het gezicht van Elia Viviani sprak boekdelen.
REUTERS Het gezicht van Elia Viviani sprak boekdelen.
Wout van Aert heeft voor een derde Belgische ritzege in de Tour gezorgd! Onze landgenoot won de rit met aankomst in Albi voor Elia Viviani en Caleb Ewan. Julian Alaphilippe staat steviger in het geel na een waaieroorlogje tussen de favorieten.

Voor de tiende dag op rij koers in de Ronde van Frankrijk. Normaliter staat de tweede maandag in de Tour garant voor een rustdag, niet zo in deze editie. Het peloton is pas morgen aan verpozing toe. Nog één keer het krachtenarsenaal aanwenden dus in de 217 heuvelachtige kilometers tussen Saint-Flour en Albi.

In tegenstelling tot de voorbije dagen lieten de sprintersploegen niets aan het toeval over. Groenewegen, Viviani en Ewan waren verlekkerd op een nieuwe massaspurt. Martin, Asgreen en Monfort - het mag ook wel eens gezegd - reden zich opnieuw de naad uit de broek voor hun kopmannen.

Zo kwam het dat de zes aanvallers nooit meer dan drie minuten kregen toebedeeld. Geen landgenoten overigens vooraan. Tony Gallopin was tot op 25 kilometer van de aankomst de blikvanger in de spits van de koers. Net toen viel het peloton de aanvallers op de nek.

Photo News

Of tenminste wat er van overbleef. Op de glooiende wegen naar Albi pookten Ineos en Deceuninck-Quick.Step de boel op met de wind in de zij. Waaieralarm en dat hadden enkele favorieten niet goed begrepen. Pinot, Porte, Fuglsang, Landa - na pech - en Bennett kregen allemaal op hun appel en verloren elk anderhalve minuut en meer.

Alaphilippe, Bernal, Thomas, Quintana en Kruijswijk hadden de slag dan weer niet gemist. Zij lieten zich goed meedrijven in het beukgeweld tegen de wind in. Een flink zaakje in het klassement voor hen. Bleven nog de sprinters over die het in Albi waar moesten maken. Viviani, Ewan en Sagan hadden zich niet laten verrassen.

Groenewegen wel en dat speelde in de kaart van Wout van Aert. Onze landgenoot ging vol zijn kans op de licht hellende aankomststrook. De drievoudige wereldkampioen veldrijden kwam met een lange sprint tot zijn eigen verbazing over Ewan en Viviani. Die laatste kon het net als half België amper geloven dat Van Aert hem nog voorbleef. Na Teuns en De Gendt de derde Belgische ritzege in vijf ritten tijd. De Tour is na één week helemaal van ons!

Photo News
Photo News
REUTERS
AFP
Photo News84 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick isenborghs

  Luc Lepoudre die wielergod die u bedoeld heeft 5 wedstrijden in vlaanderen en 1 in nederland gereden dit voorjaar bij zijn 1 ste jaars debuut in de world tour, wint 1 topklasieker 2 semi klasiekers en werd 2x 4de na pech . Om noch maar te zwijgen over het cross sezioen waar hij iedereen verpulverde tot figuuranten . Probeer maar iemand te vinden die dit in het verleden al gepresteerd heeft . Als iemand zijn zinnen zet op het moutainbiken kan hij moeilijk deelnemen aan de tour

 • Wouter Van de Walle

  Fenomenaal

 • René Pijnacker

  Dat Roger Deprez inderdaad eens in de spiegel kijkt, na alles wat hij over Matthieu beweert heeft afgelopen jaar. Zou geen koersen boven de 250 km aankunnen, verdachtmakingen dopinggebruik etc.

 • Luc Lepoudre

  Hoewel de glansprestatie van W V Aert alle lof verdient, zien we een vrang trekje van sommige Vlamingen die als azijnpissers gal spuwen ter verheerlijking van hun persoonlijke wielergod die helaas daar afwezig was.

 • Sander van Schoonhoven

  Knap gereden, een verdiende overwinning. Buitenaards is wel behoorlijk overdreven he? Wat Thomas de Gendt liet zien, dat was buitenaards. Dit was gewoon goed, en het afmaken is top. Zeker tussen types als Viviani en Trentin.