VIDEO. De Gendt na indrukwekkend avontuur: “Alles viel vandaag op zijn plaats”

Thomas De Gendt.
AP Thomas De Gendt.
Wat een nummer van Thomas De Gendt in de achtste rit van de Tour de France. De 32-jarige renner van Lotto-Soudal won de etappe met aankomst in Saint-Etienne, nadat hij mee in de vroege vlucht trok en nét Julian Alaphilippe, de nieuwe gele trui, en Thibaut Pinot wist voor te blijven. “Dit was één van de beste dagen die ik ooit op een fiets heb gehad”, reageerde De Gendt na zijn huzarenstukje.

De Gendt kon meeglippen in de vlucht van de dag - zijn specialiteit. “We waren maar met vier, ik had op iets meer volk gehoopt”, sprak de Oost-Vlaming. “We kregen ook niet echt veel voorsprong, maximaal vijf minuten denk ik. Maar we zijn wel de hele dag vol blijven rijden. Op 70 kilometer van de meet hebben De Marchi en ik eens doorgetrokken en Terpstra en King moesten de rol lossen. Onze voorsprong groeide ook weer tot vier minuten en toen begon ik er echt wel in te geloven.”

Daar moet je dan 200 kilometer voor op een fiets zitten, om het te halen met een voorsprong van...vijf seconden

Thomas De Gendt

“Alles viel vandaag op zijn plaats”, ging De Gendt voort. “Deze etappe was me op het lijf geschreven. De beklimmingen waren niet te lang en niet te zwaar. En als je dan nog zo’n wonderbenen hebt...fantastisch. Het is bij ons voorin ook nooit stilgevallen, we hebben denk ik 200 kilometer à bloc gereden. Mission accomplished, voor mij en ook voor de ploeg. We zijn naar hier gekomen om een rit te winnen. Gisteren waren we er met Ewan al heel dichtbij, vandaag lukt het mij. Geweldig.”

Thomas de Gendt.
EPA Thomas de Gendt.

De Gendt won in 2016 al een rit in de Tour, de (ingekorte) twaalfde etappe met aankomst aan Chalet Reynard (Mont Ventoux). “Of deze zege in mijn top-drie van nummertjes staat? Om eerlijk te zijn staat ze zelfs bovenaan”, sprak De Gendt. “Samen met drie anderen heb ik vandaag 200 meter geknokt - het was nooit vlak -, en uiteindelijk haal ik het met een voorsprong van enkele seconden. Deze etappe staat wat mij betreft hoger aangeschreven dan een bergrit.”

Thuisrijders Pinot en Alaphilippe probeerden De Gendt nog terug te halen, maar daar slaagde het duo niet in. “Misschien zijn ze net te laat begonnen of hadden we net te veel voorsprong. Alaphilippe had zijn gele trui ook al te pakken en misschien was hij daar ook wel tevreden mee. Ach, soms moet de puzzel gewoon in elkaar vallen. Eigenlijk was het de laatste vijftien kilometer vechten tegen het overgeven. Daar moet je dan 200 kilometer voor op de fiets zitten, om het dan te halen met een voorsprong van vijf seconden. (lacht) Dit was één van de beste dagen die ik ooit heb gehad.”

EPA
Thomas De Gendt.
Photo News Thomas De Gendt.
Thomas De Gendt.
Photo News Thomas De Gendt.
Thomas De Gendt.
VTM Thomas De Gendt.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dave Janssens

  Inderdaad De Gendt is een van de weinigen, misschien wel de enige, in staat zulke nummers af te leveren. Je moet het niet alleen in je hebben je moet er ook nog een beetje zot voor zijn als je 't mij vraagt. Collega renners, in dit geval de gele trui nota bene, afdoen als 'onbekwaam' doet enkel maar af aan de schoonheid van zijn prestatie. Dit was voor iedereen een erg zware etappe dus ook de Fransman heeft de trui niet gestolen. Als iedereen het kan zou het natuurlijk niet veel voorstellen.

 • herman huyben

  Dat is dan nog een echte Flandrien, nen echte dan hé. Proficiat Thomas

 • Roger Wellens

  Enkel en alleen Thomas kan zoiets bovenaards, en het is niet zijn eerste keer dat hij dit doet, hij heeft een pattent op Merckxiaanse exploten. Het peloton kent hem intussen, en ze weten dat ze tegen dit geweld niks kunnen beginnen. Proficiat, je hebt mijn dag gemaakt.

 • Dave Janssens

  René Mertens de objectieven liggen voor Alaphilippe anders dan voor De Gendt. Eerstgenoemde rijdt momenteel ook een erg sterke tour en is ook gewoon een steengoed renner. Trouwens aan de start van de tour staan geen pannekoeken punt andere lijn. Het probleem van mensen met verwijten zoals de uwe ligt vaak slechts bij hun eigen ego. Zij die het hardst roepen zijn zelf vaak de ergste. Sportiviteit is bovendien een van de basisbeginselen in de sport dus hou die flauwe commentaar voor jezelf.

 • René Mertens

  Daar is Alaphilippe niet voor bekwaam. Heeft alleen maar een groot ego.