Stuyven mist de Tour, Devolder in dienst van Mollema en Cancellara

Pech houdt Stuyven van zijn Tourdebuut
BELGA Pech houdt Stuyven van zijn Tourdebuut
Jasper Stuyven zit niet in de Tourselectie die zijn team Trek Factory Racing vandaag bekendmaakte. De 23-jarige Leuvenaar had nochtand gehoopt zijn debuut te mogen maken. "Het was een moeilijke afweging", verklaarde ploegleider Dirk Demol. "Ervaring heeft de doorslag gegeven en bovendien is Jasper door zijn ziekte niet 100 procent en dat moet echt wel voor de Tour."

De ontgoocheling was wellicht groot ten huize Stuyven. "Het lijkt alsof pech, valpartijen en blessures mijn plannen dit jaar blijven dwarsbomen", twitterde hij. "Een virale infectie heeft me nu genekt. Ik ben ontgoocheld. Zelfs het BK is nog een vraagteken momenteel. Het is tijd om nieuwe doelen te stellen." Stuyven moest zaterdag opgeven met een virale infectie in de Ronde van Zwitserland. Zondag maakte hij ook koorts. Maandag voelde hij zich beter en persverantwoordelijke Tim Vanderjeugd van Trek stelde nog dat Stuyven optimistisch was over het BK en vanaf woensdag al weer mocht trainen.

Niet gespaard
"Onze ploeg is niet gespaard van pech voor deze Tour", aldus ploegleider Demol. "Fränk Schleck is er niet bij door knieperikelen, Julian Arredondo was ook twijfelachtig door een verkoudheid en ook rond Jasper waren er veel vraagtekens. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en is Jasper er niet bij. Arredondo sukkelde ook met ziekte, maar reed de Ronde van Zwitserland wel uit, Jasper niet. Maar ik wil toch vooral benadrukken dat ervaring de doorslag heeft gegeven. We hebben gekozen voor een ploeg rond Bauke Mollema, een ploeg die zich uit de slag weet te trekken in de Tour, een ploeg met maturiteit in de eerste plaats. Ik heb Jasper zelf op de hoogte gebracht. Was hij niet ziek geworden op het eind van de Ronde van Zwitserland, dan was hij er wel bij. Nu valt hij mede daardoor uit de boot. Natuurlijk was hij ontgoocheld. Dat moet ook voor een ambitieuze prof, maar het is een weloverwogen beslissing van de ploeg."

Demol ontkent dat de niet-selectie van Stuvyen iets te maken heeft met zijn toekomst bij de ploeg. "Het is niet omdat Jasper einde contract is en nog niet heeft bijgetekend dat hij niet geselecteerd werd", stelt Demol met klem. "Er waren andere redenen om hem niet te selecteren."

Mollema klassementsman
Trek trekt met één uitgesproken kopman naar de Tour. "Dat is de Nederlander Bauke Mollema", aldus Demol. "Hij is onze man voor het klassement. Zijn rugproblemen zijn intussen van de baan en hij beschikt over de kwaliteiten om top tien te rijden. Je hebt dé grote vier (Froome, Quintana, Contador en Nibali), maar na hen is veel mogelijk. We mikken zeker op top tien en willen ook graag ritwinst. In de etappes voor de eerste rustdag moet dat zeker mogelijk zijn."

Stijn Devolder is er voor de derde keer bij
PHOTO_NEWS Stijn Devolder is er voor de derde keer bij