Sinds 2000 deed enkel Boonen het hem voor: Stuyven klokt voorlopig af op acht top-10 plaatsen in de Tour

Photo News
Jasper Stuyven heeft in deze Tour misschien niet gewonnen, maar wel gescoord. Opnieuw achtste, gisteren. Dat maakt acht top 10-plaatsen in totaal. Deze eeuw deed enkel Tom Boonen bij de Belgen beter.

“Ik heb mijn best gedaan. Maar in een zuivere sprint moet ik blij zijn met dit resultaat.” Jasper Stuyven sprintte gisteren opnieuw naar een achtste plaats. Zonder sprinttrein. Zonder de topsnelheid die de pure spurters hebben. Meer dan verdienstelijk dus. Een predicaat dat al de hele Tour lang van toepassing is op de renner van Trek-Segafredo. Een bloemlezing van zijn resultaten: derde, vijfde, drie keer achtste, negende en twee keer tiende. In acht van de zestien etappes eindigde Stuyven dus in de top tien.

BELGA

Ook zonder kers erop blijft dat een bijzonder smakelijke taart. Het is een zeldzaamheid, renners die zo vaak naar een ereplaats fietsen. In de vorige eeuw waren Eddy Merckx en andere Freddy Maertensen bijna jaarlijks terug te vinden in zulke lijstjes. Maar sinds 2000 is enkel Tom Boonen er als Belg in geslaagd om even vaak in de top tien te eindigen in de Tour de France. In 2006 deed hij dat tien keer. Een jaar later negen keer - toen won hij ook de groene trui.

En zeggen dat er nóg twee kansen liggen voor Stuyven. Vandaag in Gap. En zondag op de Champs-Élysées. Hij heeft een plan, zegt Stuyven. “Net als 85 procent van het peloton. Maar nu volgt de laatste kans voor de niet-sprinters. Ik kijk ernaar uit.” (NVK)

BELGA6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Van Den Bossche

  Raar , Stuyven wordt opgehemeld omdat hij 8 top tien plaatsen rijdt, terwijl we hem nooit een meter op kop zien. Als iemand als Greg mee in de aanval gaat , volop meedraait nog net mee is met de 6 besten en dan Trentin moet laten rijden is het voor de meeste critici een slecht renner. Spijtig dat er hier zoveel zijn die weinig van de koers kennen

 • eric maier

  hij is zeer goed bezig, maar er zijn enkele jongens die te snel zijn voor hem. De pers en vele fans alsook kenners uit het wielrennen beschouwen hem ten onrechte als een echte sprinter. Hij is dat nooit geweest. Hij is snel, maar geen echte sprinter die mannen als een Viviani, Groenewege etc erop kan leggen. Net een tikje tekort en hij wet dat inmiddels ook wel. Maar wel mooi dat men hem ook eens in de picture zet en terecht. Steengoed renner.

 • Erik Desloover

  zeer mooi eindelijk eens zichtbaar , reed in de ronde van zwitserland ook sterk

 • Marc Timmers

  Zeer mooie prestaties ! Om te winnen in de tour moet ook alles meezitten, dus die overwinning komt voor hem nog wel.

 • Petra Segers

  Zonder kers is volgende week iedereen die 8 top 10 plaatsen vergeten. Als het niet in de krant gestaan hadden de meeste het vast nu ook niet geweten