Sagan schiet raak op hellende aankomst in Tour, Van Avermaet blijft leider

AFP
Peter Sagan heeft de vijfde etappe van de Tour gewonnen. De Slovaak van Bora-Hansgrohe was de beste op de hellende aankomst in Quimper. Sonny Colbrelli en Philippe Gilbert maakten de top drie compleet. Greg Van Avermaet finishte als zevende en blijft leider.

Naast Tiesj Benoot ook geen Michael Matthews aan de start vandaag. Die laatste -vooraf een van de favorieten voor de dagzege- moest wegens ziekte opgeven. Balen voor Team Sunweb. Meteen na de start een nieuwe exit. Robert Kiserlovski smakte tegen de grond, waarna de Katusha-renner niet meer verder kon.

Hoe dan ook: de Tour wacht niet. Zeven renners kozen voor het ruime sop, daarbij twee landgenoten: Jasper De Buyst en Julien Vermote. Zij werden vergezeld door Sylvain Chavanel, Lilian Calmejane, Elie Gesbert, Toms Skujins en Nicolas Edet. De avonturiers reden een voorgift van zo’n vier minuten bij elkaar, terwijl BMC het tempo in de achtergrond bepaalde.

Photo News

Alles in dienst van gele trui Greg Van Avermaet, die deze rit vooraf met stip had aangeduid. “Ik wil graag meedoen voor de ritzege, omdat de hellende aankomst me op papier zeer goed ligt”, klonk het vooraf. Daarnaast was het uitkijken naar nog een landgenoot: Philippe Gilbert.

Nog voor de eerste beklimming van de dag ging Chavanel er vooraan alleen vandoor. De Franse veteraan van Direct Energie rondde vervolgens als eerste de top van de Côte de Kaliforn, de Côte de Trimen en de Côte de la Roche du Feu. Nadien werd Chavanel ingelopen door Skujins, Calmejane en Edet. Voor De Buyst en Vermote ging het vooraan te snel.

Toms Skujins.
Photo News Toms Skujins.

Chavanel dacht de bergtrui binnen te hebben, maar dat was buiten Skujins gerekend. De Let kwam als eerste boven op de twee hellingen van derde categorie en mag morgen in de bolletjestrui pronken. De eerste Let die ooit een trui zal dragen in de Tour. Knappe prestatie.

Op twaalf kilometer van de streep was het liedje van de laatste vluchters uitgezongen. Uiteindelijk was het wachten op de hellende aankomst, waar Philippe Gilbert de tegenstand probeerde te verrassen met een vroege uitval. Zonder succes. Peter Sagan knalde naar zijn tweede ritzege. Sonny Colbrelli werd tweede, Gilbert maakte de top drie compleet. Van Avermaet legde beslag op de zevende stek en mag morgen nog een dag in de gele leiderstrui rondfietsen.

BELGA
AP
BELGA
BELGA23 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • eduard janssens

  Sagan is een topper en een volwaardig wereldkampioen.Het is heel normaal dat Greg achter Gilbert gaat die man moet zijn trui verdedigen .

 • Glenn Wouters

  Greg en Gilbert kunnen moeilijk door 1 deur. Dat weet iedereen, dus ik denk dat het hier meer persoonlijk was. Wie heeft er gewonnen Louke ? Want ik heb Sagan zien winnen, en dat is geen wieltjes zuiger, en zeker geen laffe renner. Of je moet eens een keer naar de koers zelf kijken ipv naar een samenvatting.

 • Urbain Schuermans

  domme renners toch die Sagan wint niks als de ploegen niet maar kop rijten. ze leren het nooit sagans ploeg op kop zien rijden? neen dus

 • ines laheye

  en die andere hebben de ganse tijd op kop gereden louke wezel, dan heb jij een andere koers gezien.

 • Dirk Van Den Bossche

  Van Avermaet wil zo lang mogelijk zijn gele trui behouden , dus logisch dat hij reageert op Gilbert. Een beetje koerskennis zou voor velen al helpen.