Sagan is Van Aert te snel af in heuvelachtige Tour-etappe, Alaphilippe behoudt gele trui

AFP
Peter Sagan heeft de vijfde etappe van de Tour gewonnen. De Slovaak was duidelijk de snelste van een uitgedund peloton. Wout van Aert finishte als tweede, Greg Van Avermaet legde beslag op de vijfde stek. Julian Alaphilippe blijft leider.

De Tour trok vandaag het middengebergte in. De renners kregen tussen Saint-Dié-des-Vosges en Colmar vier gecategoriseerde beklimmingen voor de wielen geschoven. Een uitstekende kans voor de vrijbuiters én… de Belgen. “Een mooie dag om in de ontsnapping te zitten”, klonk het vooraf bij Tim Wellens.

Wellens kleurt etappe

Heel wat landgenoten roerden zich in de openingsfase. Thomas De Gendt probeerde het meerdere malen, maar uiteindelijk was het Wellens die in de vlucht van de dag zat. Hij kreeg het gezelschap van een Deen, Australiër en een Let: Mads Würtz Schmidt, Simon Clarke en Toms Skujins.

De vier leiders kregen niet veel speelruimte van het peloton, waar Deceuninck-Quick.Step, Bora-Hansgrohe en Team Sunweb het tempo bepaalden. Julian Alaphilippe wilde namelijk zijn gele trui niet verliezen, Peter Sagan en Michael Matthews hadden daarnaast hun zinnen op de ritzege gezet.

Wellens sprokkelde onderweg wat bergpunten, maar de zege zat er niet in. De vluchters werden vroegtijdig ingerekend. Vervolgens was een groepssprint onvermijdelijk en daarin toonde Sagan zich duidelijk de snelste. Wout van Aert was een knappe tweede, Julian Alaphilippe mag morgen nog een dagje in het geel rondfietsen.

Photo News
Sagan krijgt felicitaties van Contador (analist Eurosport).
NVK Sagan krijgt felicitaties van Contador (analist Eurosport).
AP
AP42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Benieuwf hoeveel dahe,n WVA blijft meerijden. Het team stelde 10 dagen voorp, daarna gewoon bekijken. Goed bezig, enkel dat tikkeltje twijfel voor de sprint moet hij toch overbruggen. Dat zijn enkele seconden die hij verspeelt en daardoor wat te ver naar achter komt te zitten. Gesteld dat hij Sagan zijn wiel had of maximaal 2 posities erachter,dan was het een echt sprintduel van luttele centimeters op de meet met misschien winst. De laatste 30m was Sagan en WVA hun snelheid even hoog.

 • Ineke Visser

  Goed bezig Wout wie weet lukt het nog een etappe te winnen. Je was er zo dichtbij!

 • patrick isenborghs

  Dirk Van Den Bossche die kenners waren er een paar maand geleden ook hier he toen een holands crosserke die geen 200 km aankon als aan flarden reed

 • Dirk Van Den Bossche

  Filip Desmedt blijft zich laten gelden als de grote kenner , tenminste dat denkt hijzelf toch. En maar negatief blijven, gelukkig zijn er de vele positieve reacties voor Wout van de echte kenners.

 • Peter De Decker

  Deze tour is al mooi geweest om naar te kijken. en daar heeft Wout, Lotto Jumbo en een paar andere belgen veel mee te maken. Er zijn al andere jaren geweest, waar het na enkele ritten al gedaan was met de spanning.