Rowe en Martin bieden hun excuses aan in dubbelinterview nadat ze uit Tour worden gezet, Jumbo-Visma en Ineos gaan in beroep

.
rv .
Luke Rowe (Ineos) en Tony Martin (Jumbo-Visma) zijn door de wedstrijdjury uit de Tour gezet. De Duitser reed Rowe bijna de kant in toen de Brit het treintje van Jumbo wilde passeren. Een vreemd manoeuvre dat beide renners uiteindelijk zuur opbreekt. Team Ineos en Jumbo-Visma gaan in beroep. Rowe en Martin bieden hun excuses aan in een dubbelinterview. “We zaten tegen onze limiet door de hitte.” 

Het peloton nam vandaag een snipperdag na een fel openingsuur en leek in alle rust naar de finish te rijden. Tony Martin en Luke Rowe zorgden echter voor opschudding. Toen Rowe aan kop van het peloton wilde postvatten, reed Martin hem bijna de graskant in. De twee gaven aan dat er “niets aan de hand was”. “We hebben de laatste tien kilometer samen gereden, we zijn samen over de meet gekomen en hebben elkaars hand geschud. We doen allebei hetzelfde werk: we willen onze kopman in goede positie brengen”, vertelde Rowe. Ook kopman Geraint Thomas zag er geen graten in. “Ik zou er niet veel woorden aan verspillen”, zei hij. “Dat is het normale gevecht om een kopman in positie te brengen.”

In het kamp van Jumbo-Visma wou Laurens De Plus het volgende kwijt voor de camera. “Op het eind was het nog vrij stresserend. Ik vond het niet gepast van Ineos: wij reden gewoon rechts van de baan en werden uit de trein geduwd. Tony en Rowe brachten beiden de trein naar voren. Maar goed, dat gebeurt eigenlijk vaak.” 

Maar de wedstrijdjury kon er niet mee lachen. Exit Rowe en Martin. Klassementsploegen Ineos (van Bernal en Thomas) en Jumbo-Visma (van Kruijswijk) moeten het met een pion minder doen. Rowe en Martin werden gestraft wegens “geweldpleging”. Naast de uitsluiting kregen ze ook een boete van 1.000 Zwitserse frank (omgerekend 910 euro) en moeten ze vijftig punten inleveren op de UCI-ranking.

Team Ineos en Jumbo-Visma gaan in beroep

In een eerste reactie bij de NOS zegt Rowe dat het hem spijt “de jongens in de steek te moeten laten”. Ineos-baas Sir Dave Brailsford noemt het een “zware beslissing”. Team Ineos en Jumbo-Visma blijven dan ook niet bij de pakken zitten en willen de beslissing aanvechten. “We zijn erg teleurgesteld dat Luke Rowe en Tony Martin gediskwalificeerd zijn”, klinkt het bij beide teams. “We gaan in beroep tegen de beslissing.” Voor 11 uur morgenvroeg moet er een beslissing vallen over dat beroep.

Luke Rowe en Tony Martin excuseren zich zij aan zij 

In een dubbelinterview bieden Rowe en Martin hun excuses aan. Bekijk de video hieronder. 

“Iedereen heeft de beelden gezien”, zegt Rowe. “Ik maakte een fout in het heetst van de strijd. Het was erg warm en we waren aan het knokken om onze kopmannen in een goeie positie te brengen. We gingen allebei in de fout. Ik wil me verontschuldigen tegenover Tony, Jumbo-Visma, mijn ploegmaats, onze fans en mijn familie. Want ik denk dat ik veel mensen heb ontgoocheld.”

“Na vijf uur in deze hitte zaten we tegen onze limiet”, pikt Martin in. “En toen kregen we ruzie. Ik wil me excuseren voor wat er is gebeurd. Ik voelde me meteen slecht, maar zoals al gezegd gebeurde het in het heetst van de strijd. Zo’n dingen gebeuren soms in de sport. Ik bied dan ook mijn excuses aan bij Luke, Team Ineos en heel de wielerwereld. Het is een harde beslissing van de jury maar we moeten het accepteren.”

“We zullen ermee moeten leven want zij nemen de beslissingen”, besluit Rowe. “Al vind ik het nog altijd overdreven. Het was fout, dat zeker, maar zo’n dingen gebeuren in het wielrennen. Onze ploegen gingen in beroep maar we zullen zien wat ze gaan doen. Fingers crossed... Maar ik vrees dat ze niet veel kans hebben.”

Tony Martin
Photo News Tony Martin
Luke Rowe
Photo News Luke Rowe101 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric maier

  Pat Debal, die hielden hun handen thuis en deden het minder opzichtig. Martin ging zelfs 3x Rowe hinderen, 2x van de baan af waarvan Rowe bijna ten val kwam. Rowe ging zga buiten beeld maar nog net zichtbaar in vertaagde beeldmodus, bij Martin langs , greep opzij in de hals en gaf nog eens een stomp onderaan de kaak. Wel, de uitsluiting is dus wel terecht. Tersptra deed destijds ook zoiets bij Wijnants, die verder wel zijn handen thuis hield. terpstra werd uitgesloten. Het is het reglement.

 • peter destoop

  wie dit circus nog geloofwaardig vind moet zich laten nazien. Hollanders winnen de amstel, italianen in de giro ...... wees gerust zondag staat er een fransman op het ereschavot. Zeg dat Macron het gezegd heeft.

 • marc van de poel

  De chauvinistische Tour de France wedstrijdjury doet er alles aan om de twee grootste opponenten van Pineau en Alaphilippe te verzwakken. Als de 2 Franse chou-choukes maar uit de wind gezet worden. Kruiswijk en co worden net voor de start gecontroleerd. Voor de show controleert men Allaphilippe 6 uur voor de start. Alsof men dan iets vindt..

 • gerard wauters

  De toeschouwers staan half op de baan, die horen daar niet. Wat ga je zeggen als een kind een renner doet vallen... Onterechte uitsluiting, geldboete had streng genoeg geweest.

 • Pat Debal

  De ploeg van Lefevere heeft ook renners opgehouden een werden niet gestraft maar ja er staat een Fransman op kop dan mogen ze alles