Roger Walkowiak, oudste nog levende Tourwinnaar, is overleden

Roger Walkowiak
photo_news Roger Walkowiak
Roger Walkowiak, laureaat van de Ronde van Frankrijk in 1956, is overleden. De Fransman met Poolse roots stierf op 89-jarige leeftijd in Vichy, zo bevestigde zijn familie vandaag.

Sinds de dood van de Zwitser Ferdi Kubler in december 2016 was Walkowiak de oudste nog levende Tourwinnaar. Hij laat die titel nu aan de 88-jarige Spanjaard Federico Bahamontes, die La Grande Boucle in 1959 op zijn naam schreef.

De Tourzege van Walkowiak in 1956 was een verrassing. De voormalige fabrieksarbeider was immers geen favoriet voor de eindzege en dankte zijn gele trui voor een groot stuk aan een lange ontsnapping waarmee hij achttien minuten op de concurrentie pakte. In Frankrijk heeft men het vandaag nog steeds over een "Un Tour à la Walko" wanneer men een ronde bedoelt waarin veel wordt aangevallen maar niemand er echt bovenuit steekt.

Voor Walkowiak, toen 29, was de Tourzege veruit de mooiste overwinning uit zijn carrière. Hij won ook twee ritten in de Vuelta.

Bahamontes nieuwe oudste

De Spanjaard Federico Bahamontes mag zich na het overlijden van de Fransman de oudste nog levende Tourwinnaar noemen. De "Adelaar van Toledo" won de Tour van 1959 en viert op 9 juli zijn 89e verjaardag.

Na de dood van Walkowiak zijn er nog 24 Tourwinnaars in leven, bij wie met Eddy Merckx en Lucien Van Impe twee Belgen.

Roger Walkowiak
photo_news Roger Walkowiak