Quintana pakt halve minuut terug op Froome, Nibali troost zich met nummertje

epa
Krijgt de Tour dan toch nog een spannende ontknoping? Nairo Quintana maakte zijn belofte waar door op La Toussuire aan te vallen en kletste zo op vijf kilometer van de meet weg van Chris Froome. De gele Brit plooide, maar kraken deed hij ook nu niet. Iets te laat Nairo? Misschien wel want hij hield aan de streep 'slechts' een halve minuut over op Froome. Dit ritzege was voor een euforische en herboren Vincenzo Nibali. De 'Haai van Messina' die vorig jaar de Tour van begin tot einde op meesterlijke wijze domineerde hebben we dit jaar niet gezien. Het moet echter gezegd, wat de 30-jarige Italiaan vandaag liet zien is straffe kost. Al op de bijzonder vroege Col de Chaussy mengde de Siciliaan zich met de zaken en op de taaiste brok Croix de Fer, zwaaide hij de groep der favorieten uit. Net op het moment dat Chris Froome even af te rekenen had met pech en dat had een sluwe Nibali gezien. Sportief of niet? Dat oordeel is aan u (Froome vond het alleszins niet sportief), maar het doet niks af aan zijn veroveringstocht van een kleine 60 kilometer. Het roofdier heeft zijn tanden terug, weliswaar veel te laat. Maar vooral: de Tour krijgt morgen de verhoopte bloedstollende ontknoping op Alpe d'Huez.

Kan het nog voor de 'Witte Adelaar' van Movistar? Dat is de hamvraag die zich natuurlijk meteen stelt. Het verschil tussen beide grote tenoren voor de geanimeerde veldslag van vandaag bedroeg 3'10" en na het duel mano a mano in de slotkilometers van La Toussuire: 2'38". Met enkel nog de ultrakorte koninginnenrit met aankomst op de mythische Alpe d'Huez op het menu lijkt het Colombiaanse kalf verdronken, de Chris Froome die we vandaag gezien hebben, lijkt immers niet meteen klaar voor de slachtbank. Wat barstjes in het pantser, dat misschien wel. Maar een late en ultieme uppercut aan zijn adres zou wel heel verrassend zijn. Maar je weet maar nooit natuurlijk, wat we vandaag gezien hebben, doet de burger die kickt op spanning dromen.

Sky-blok brokkelt af
Wat de 25-jarige Quintana, die het spelletje zoals beloofd anders zou spelen (lees: wat vroeger aanvallen), alvast de nodige moed zal geven, is het feit dat Froome niet langer kan rekenen op de onverslijtbare en geoliede Sky-machine. Symptomatisch voor de afbrokkelende burcht vandaag: Geraint Thomas. De tot nog toe zo imponerende Welshman zakte er al op de Croix de Fer doorheen en zou een flink oplawaai krijgen. Sterker zelfs, op de Col du Chaussy meteen na de start had de winnaar van de E3 het al knap lastig, de Nederlander Wout Poels was daar de enige die zijn kopman Froome nog kon bijstaan. De tegenstand beukte dan ook stevig met Contador en Nibali die hun kans roken.

(Lees hieronder verder)

photo_news
photo_news
photo_news
getty
reuters

Wellens toont zich (even)
In de lange afdaling bleek alles evenwel op een zakdoek te liggen en Froome kon een opborrelende scheve situatie al bij al makkelijk rechtzetten. De vallei richting de tweede beklimming van de dag was het sein voor de avontuurlijke types om zich te mengen. Een leuke kopgroep van 21 wist zich los te wrikken en daarbij verrassend onze Tim Wellens. In deze Tour vechtend tegen de frustratie van de verwachtingen die hij niet kan inlossen, maar dan toch eens met zijn guitige kopje in het offensief. Ook ploegmaat Gallopin, bollenman Rodriguez, uitdager Bardet, Rolland, Uran, Kreuziger en Cummings waren van de partij. De pret duurde evenwel niet lang voor onze jonge Limburger, die eerst pijnlijk ten val kwam in de bevoorrading en vervolgens snel moest lossen op de Croix de Fer.

Nibali slaat toe op pechmoment Froome
De man met de sterkste benen en vooral een stevige brok dynamiet in de broek was de Fransman Rolland. Geen toeval natuurlijk want de aanvaller van Europcar won drie jaar geleden ook al op La Toussuire - in die etappe waarin Froome bijna makker Wiggins de nek afbeet - en was tuk op een nieuwe stunt. In de achtergrond wist een duidelijk herboren Nibali intussen zijn tanden te slijpen. Met een eerste cartouche maakte hij nog geen brokken, maar toen gele trui Froome op drie kilometer van de top van de zwaarste bult van de dag ineens te voet stond met pech, danste de 30-jarige Italiaan weer gezwind weg. Misschien had hij niet gezien wat Froome overkwam? Toch wel, dat bewijst onderstaand beeld. Koosjer of niet? Tja...

AP
TDW
reuters
epa
photo_news
belga

Nummer van ontketende Nibali
De onfortuinlijke leider baande zich in ieder geval zonder veel problemen - al moest hij wel een niet al te sympathieke 'fan' trotseren - naar het front, maar de 'Haai' was gaan zwemmen. Een geweldige daler trouwens en dat toonde hij in de afzink richting Col de Mollard door snel te naderen op eenzame krijger Rolland. Op de top van de derde klauterpartij van de dag had een ontketende Nibali zijn laatste prooi te pakken. Vooruit naar La Toussuire met de geit, het lijvige dessert van de dag. In de achtergrond opteerden een ook weer bedrijvige Romain Bardet en Alberto Contador voor een nieuwe fiets, voorin nam de 'Haai van Messina' al afscheid van zijn Franse kompaan. 16 kilometer moest hij het nog alleen uitzingen, maar met ruim twee minuten voorgift lukte dat wonderwel. Alles geven en niet omkijken.

Quintana doet Froome plooien
In de achtergrond bleeft het opvallend rustig, tot Nairo Quintana op vijf kilometer van de top een cartouche verschoot. Chris Froome moest het nu in zijn eentje zien te klaren, maar geraakte nooit aan het wiel van de kleine Colombiaanse springveer. Een fladderende Quintana smeerde zijn doelwit in de stand finaal een halve minuut aan. Onze landgenoot Serge Pauwels werd 21ste op net geen 10 minuten en is nu zelfs dertiende. Morgen staat de laatste Alpenrit op het programma. Het peloton vertrekt in de twintigste rit in Modane en komt na 110,5 kilometer aan op Alpe d'Huez. Zondag wordt de 102de editie van de Tour afgesloten met het officieuze WK sprint op de Champs-Élysées in de hoofdstad Parijs.

photo_news
TDW
ap
photo_news
photo_news
photo_news
photo_news