Quintana neemt revanche op Froome in natourcriterium Roeselare

BELGA
Gisteren stond Aalst op zijn kop voor het eerste natourcriterium op Belgische bodem en vanavond was het West-Vlaamse Roeselare aan de beurt. Ook daar weer heel wat mooi volk op de affiche met dit keer naast gele trui Chris Froome ook zijn dichtste belager Nairo Quintana. De kleine Colombiaan was duidelijk niet gekomen om te lanterfanten want hij won zowaar het pleit voor zijn Britse rivaal. Een kleine revanche voor de nederlaag in 'La Grande Boucle'. Onze Belgische Tourrevelatie Serge Pauwels mocht met die twee tenoren mee het podium op.

Een criterium is natuurlijk meer dan koers, er moet ook ruimte zijn voor vertier en wat volksmennerij. Belgisch kampioen Preben Van Hecke mocht zich bijvoorbeeld uitleven in de inluidende tijdrit over één ronde. Oost-Vlaming Van Hecke legde het traject af in 2'47". Net één seconde sneller dan de Franse Belg David Boucher. Thomas De Gendt eigende zich de derde plaats toe. Een leuk opwarmertje voor de hoofdschotel met al die Tourkleppers.

Froome en Quintana prominent
De hoofdbrok werd iets later dan voorzien op gang geschoten. Op de eerste rij mochten onder andere Christopher Froome, Nairo Quintana, Alexis Vuillermoz en Preben Van Hecke postvatten. Zij lieten zich het applaus van het talrijk opgekomen publiek welgevallen. Het eerste wedstrijduur werd gekenmerkt door een rits uitvalspogingen, zonder succes evenwel. Daarna ging David Boucher even aan de boom schudden. Hij kreeg vier man in steun en zij begonnen ronde per ronde hun voorsprong uit te bouwen.

'Witte Adelaar' vliegt
Op een gegeven moment reden de vijf leiders zowat één minuut voor de grote groep uit. Daarin werd plots fel jacht gemaakt op de vluchters en op tien ronden van het einde smolt alles samen. Met nog 8 kilometer te rijden sloegen Jens Debusschere en Julien Vermote de handen in elkaar, maar de West-Vlamingen kregen eveneens geen vrijgeleide. Na nog een poging van Preben Van Hecke, ging Froome aan de haal met Pauwels en Quintana. De nummer twee van de Tour de France bleek de beste sprinter van het trio.

BELGA
BELGA

Een foto die is geplaatst door Serge Cornelus (@sergecornelus) op

BELGA

UItslag

- 35 deelnemers

1. Nairo Quintana (Col/Movistar) de 100 km in 2u24:17

(gem. 41,49 km/u)

2. Christopher Froome (GBr) op 0:02

3. Serge Pauwels

4. Jens Debusschere 0:11; 5. Preben Van Hecke; 6. Thomas De Gendt; 7. Julien Vermote; 8. Alexis Vuillermoz (Fra); 9. Wouter Poels (Ned); 10. Bert Van Lerberghe; 11. Xandro Meurisse; 12. Jasper De Buyst; 13. Michael Jonckheere; 14. David Boucher (Fra); 15. Mathias Delmeilleure; 16. Charlie Blondeel; 17. Sven Claerhout; 18. Joren Touquet; 19. Tim Declercq; 20. Lander Seynaeve; 21. Rob Leemans; 22. Nils De Pauw; 23. Cedric Verbeken; 24. Jelle Beerland; 25. Benjamin Verraes; 26. Jonathan Castroviejo (Spa); 27. Lowie Donck; 28. Yannick Mayer (Dui); 29. Baptiste Planckaert; 30. Tom Devriendt; 31. Jan Ghyselinck; 32. James Vanlandschoot; 33. Reinier Honig; 34. Jonas Rickaert; 35. Klaas Vankersschaever .