Prudhomme: "Er wordt een onderzoek gevoerd naar val van motor"

Photo News
Rijen dik stonden de fans op de plaats waar Richie Porte, Chris Froome en Bauke Mollema ten van kwamen op de Mont Ventoux. De streep lag dan wel zes kilometer lager, het aantal fans werd er niet meteen minder op. Op de koop toe stonden er ook geen dranghekken op de laatste kilometers van de nu al historische etappe.

Dat ging er bij de meeste waarnemers niet in. "We konden geen dranghekken zetten in de laatste kilometers omdat ze wegvlogen", verdedigde Tourbaas Christian Prudhomme zich. "De motor van de televisie was geblokkeerd, maar we weten niet waarom. Er loopt nu een onderzoek."

"Door de slechte weersomstandigheden op de Mont Ventoux hebben we de finish gisteren al moeten verplaatsen. Gezien de rukwinden deze namiddag tot 130 km/u was dat de enige mogelijke beslissing. We zijn er echter niet in geslaagd om alle dranghekken te verplaatsen. Een aantal dranghekken vlak bij de aankomst aan Chalet Reynard waren gevallen, waardoor we ons met ondermaatse afsluitingen moesten behelpen. Op hetzelfde moment stroomden de toeschouwers die zich hogerop de Mont Ventoux bevonden massaal toe. Die enorme toestroom heeft voor uitzonderlijke omstandigheden gezorgd", vertelde Prudhomme.

Door het bizarre voorval moest Froome plots tijd inleveren op de klassementsmannen, maar dat schroefde de jury na de streep terug. De tijd werd stopgezet vanaf het moment dat het incident met de motor plaatsvond waardoor Chris Froome dus nog verder uitloopt op zijn naaste concurrenten. "De beslissing is genomen door een jury van de UCI. Het was dan ook een uitzonderlijke beslissing voor een onuitgegeven en uitzonderlijke situatie."

De Tourbaas liet zich ook uit over de supporters die geletruidrager Froome trakteerden op boegeroep na de aankomst. "Men heeft het vaak moeilijk om de dominantie van kampioenen te aanvaarden. Na zijn impressionante afdaling van de Peyresourde en zijn magistrale aanval aan de zijde van Sagan, had ik verwacht dat de supporters Froome wat meer in de armen zouden sluiten. Dat is duidelijk niet het geval bij iedereen. Het wielrennen heeft een schitterend publiek, maar er zitten een aantal rotte appels tussen", besloot Prudhomme.