Ploegleider Tinkoff-Saxo: "Contador geen topfavoriet, zijn vorm is vraagteken"

Alberto Contador.
AP Alberto Contador.
Alberto Contador hoopt na de Giro d'Italia ook de tweede grote wielerronde van het jaar, de Tour, op zijn naam te schrijven. Toch is de 32-jarige Spanjaard volgens ploegleider Steven de Jongh van Tinkoff-Saxo geen topfavoriet om eind juli in de gele trui Parijs binnen te rijden.

"Zijn vorm is een vraagteken vergeleken met de kracht van Chris Froome, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana", zei de Nederlander, die de Tourwinnaar van 2007 en 2009 behoedzaam in de rol van underdog positioneerde.

Aan de ploeg die Contador aan de zege moet helpen zal het niet liggen. De Pool Rafal Majka, vorig jaar winnaar van het bergklassement, is de belangrijkste helper. Ook de Tsjech Roman Kreuziger (vijfde in 2013), de Australiër Michael Rogers (ritzege vorig jaar) en tweevoudig Girowinnaar Ivan Basso uit Italië kunnen hun kopman bijstaan in het hooggebergte.

De Italianen Daniele Bennati en Matteo Tosatto en de debuterende Deen Michael Valgren zijn vooral mee om de Slowaak Peter Sagan in vlakkere etappes aan een ritzege te helpen. Sagan won de afgelopen drie jaar het puntenklassement in de Tour.