Perfect gelanceerde Kittel kroont zich tot koning van de spurt

afp
In een bijzonder spannende massaspurt heeft Marcel Kittel alweer kunnen zegevieren. Na zijn winnende spurt in Luik, was de Duitse spurtbom van de Belgische renstal Quick.Step-Floors sneller dan onder meer Arnaud Démare en André Greipel in de straten van Troyes. Zijn elfde ritzege in de Tour de France is daarmee een feit.

Heel wat renners zaten bij de officiële start in Vesoul op vinkenslag om mee te glippen in de vlucht van de dag. Perrig Quemeneur stak als eerste het vuur aan de lont en de 33-jarige Fransman van Direct-Energie kreeg twee renners mee in zijn zog: de Noor Vegard Stake Laengen (UAE) en onze landgenoot Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert).

Backaert glipte al voor de tweede keer in deze Tour mee in de vroege vlucht en de 27-jarige boerenzoon onderstreepte zo nog eens de straffe eerste week van zijn team. Bovendien was de verstandhouding tussen de drie avonturiers ook uitstekend, waardoor hun voorsprong al snel groeide tot meer dan drie minuten.

Het tempo lag niet heel hoog in deze op één na langste rit van de Tour, maar toch kregen de vluchters nooit de illusie dat ze de sprintersploegen zouden kunnen verrassen. Julien Vermote (Quick.Step-Floors) en Lars Bak (Lotto-Soudal) hielden de boel stevig onder controle en ook andere teams als FDJ, Cofidis en Katusha staken hun handen uit de mouwen.

afp
afp

Kittel andermaal de snelste

De strijd om het groen stond vandaag centraal en in Colombey-les-Deux-Églises, de rustplaats van ex-Frans president Charles de Gaulle, mochten de snelle mannen een eerste keer met de spierballen rollen. Frederik Backaert pakte de twintig punten en enkele minuten later stak groene trui Arnaud Démare zijn concurrenten de loef af. De Fransman werd vierde, sprokkelde zo dertien punten en gaf mannen als Michael Matthews, André Greipel en Sonny Colbrelli een mentaal tikje. Marcel Kittel spaarde zich voor de verwachte sprint in Troyes.

De vluchters verweerden zich tussendoor kranig, maar op 3 kilometer van de streep zat hun avontuur er dan toch op. De sprintersploegen probeerden hun wil op te leggen in de aanloop naar de sprint, maar door het bochtenwerk in de finale kon geen enkel team zijn wil opleggen. De snelle mannen stonden er in de laatste rechte lijn alleen voor en uiteindelijk was het Marcel Kittel die het op de kracht haalde voor Arnaud Démare en André Greipel.

photo_news
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
afp
TDW