Nooit eerder werd Tourrit stilgelegd door het slechte weer

BELGA
Voor alles een eerste keer, ook in de Tour. Vandaag werd voor het eerst in de geschiedenis van de Tour de France beslist om een etappe stil te leggen door het weer. 

Door extreme weersomstandigheden in de afdaling van de col de l’Iseran werd beslist de etappe in het heetst van de strijd af te gelasten. Het is de eerste keer ooit dat een etappe in de Tour de France stopgezet wordt door de weersomstandigheden. Nog een primeur. Het is ook de eerste keer in de Tour dat de afgelasting tijdens de etappe zelf plaatsvindt.

Slechts vier keer eerder werd een rit in de Tour afgelast - voor vertrek- of geneutraliseerd. Door protest van de renners wegens de verre verplaatsingen die ze moesten maken, werd de 12de etappe van de Tour van 1978 van  Tarbes naar Valence d’Agen de eerste etappe die werd geneutraliseerd.

De teamtijdrit van 7 juli 1982, de vijfde etappe van die Tour, werd afgelast door vakbondsacties die het parcours versperden. De etappe werd later in de Tour ingehaald.

18 juli 1995. Een zwarte dag in de wielergeschiedenis. Fabio Casartelli komt ten val op de afdaling van de Col de Portet en overlijdt. De wedstrijdorganisatie beslist om de etappe van de volgende dag, die van Tarbes naar Pau, te neutraliseren.

Monument ter ere van Casartelli.
afp Monument ter ere van Casartelli.

In de Tour van 1998 werd de 17de etappe van Albertville naar Aix-les-Bains geneutraliseerd. Toen gooiden protesten tegen politie-acties roet in het eten. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dennis Leever

    Stel je voor een. Podium zonder Fransen.... Nee, dan maar de handel ritselen. Chapeau tour!

  • Pascal Knockaert

    Voor elke rit ( die van 27/7) zouden ze een b-plan dienen te hebben en hier is dit duidelijk niet het geval. Belachelijk amateuristische organisatie voor zo een wereldevement.