Mont Ven-TOE?

AFP
Vandaag op het Tour-programma: de Mont Ventoux. Maar is de berg niet beter af als een natuurpark? Met ingrijpende gevolgen op het welig tierende (fiets)toerisme? Bewoners, natuurliefhebbers, plaatselijke politiek en inwijkelingen die leven van het toerisme staan lijnrecht tegenover elkaar.

Het is een kwestie die al láng aansleept in de Vaucluse: het Parc Régional du Mont Ventoux. De berg is de trots van de streek en een toeristenmagneet die het hinterland tussen Alpen en Côte d'Azur uit de armoede heeft gesleept. Maar net daarom moet er iets aan gebeuren, vinden natuurliefhebbers en plaatselijke politici. Op 8 juni moesten de 39 omliggende gemeenten zich pro of contra het park uitspreken. Twintig waren voor, waaronder Bédoin en Sault waar twee van de drie routes naar de top vertrekken. Zeventien andere gemeenten, waaronder Malaucène - het derde dorp aan de voet - waren tégen het park. Twee gemeenten onthielden zich. Sindsdien staan de kampen lijnrecht tegenover elkaar.

Want behalve veel geld laten al die toeristen veel vuiligheid achter op de kale hoogte voorbij Chalet Reynard. Om nog maar te zwijgen van de dagelijkse stoet wielertoeristen die zich met duizenden tegelijk de berg ophijsen en de rust danig verstoren. Een regionaal park zou dat toerisme aan banden leggen. Hoe? Dat leest u hier op HLN SPORT PLUS. Proef nu voor 1 euro 5 weken lang van HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees.