Mindere Tour van team Philipsen zou liggen aan nieuw sportdrankje: “Totaal gebrek aan management”

UAE Team Emirates in de ploegentijdrit
AFP UAE Team Emirates in de ploegentijdrit
Niet de Tour die ze gehoopt hadden bij UAE Team Emirates. Voormalig renner en analist Thor Hushovd denkt de verrassende reden te kennen. Volgens de Noor lagen de mindere prestaties aan... de nieuwe sportdrank die het team in deze Tour gebruikte. 

Fabio Aru 14de op een klein halfuur en Daniel Martin 18de op ruim drie kwartier. Alexander Kristoff die maar één keer echt aan sprinten toe kwam en op die ene tweede plaats na geen enkele keer de top vijf haalde. Geen ritzeges. Slechts €22.930 aan prijzengeld - enkel Dimension Data en Katusha-Alpecin moesten het van de WorldTour-teams met minder stellen. Stellen dat de Tour van UAE Team Emirates je dat niet was, is nog zacht uitgedrukt. 

Alexander Kristoff en een ploegmaat bij UAE Team Emirates.
Photo News Alexander Kristoff en een ploegmaat bij UAE Team Emirates.

Op Jasper Philipsen na kon geen enkele renner van het team uit het Midden-Oosten zijn stempel drukken. Ook Daniel Martin niet. De Ier die in het verleden nog goed was voor ritzeges en drie eindnoteringen in de top tien vertelde net voor het einde van de rittenkoers dat hij zich nochtans goed voelde. “De conditie was er, maar er is iets wat me blokkeert. Het is frustrerend.” Een vreemde opmerking van Martin bij Cyclingnews waar hij nog het volgende aan toevoegde. “Ik ken de reden, maar ik kan ze niet vertellen. We moeten er met de ploeg eens naar kijken en het bespreken.”

Enter Thor Hushovd. De Noor die voor TV2 Noorwegen als wieleranalist in de Tour aanwezig was, heeft met Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrom en Vegard Stake Laengen drie landgenoten bij UAE Team Emirates. De voormalige wereldkampioen heeft dus wel zijn ingang in het team. Volgens Hushovd zou een nieuwe sportdrank aan de basis liggen van de mindere prestaties. Het drankje zou het lichaam te veel vloeistoffen laten opnemen waardoor het lichaam opblaast en niet 100 procent kan functioneren.

Thor Hushovd.
belga Thor Hushovd.

“Het is iets wat je wel vaker ziet in verschillende topsporten", vertelde Hushovd. “Net voor de grootste afspraken komen sponsor met iets nieuws af die dan moet gepromoot worden.” Johan Kaggestad, een andere Noorse wielercoach en -analist ging nog een stapje verder. “De belangrijkste wedstrijd van het jaar instappen met iets wat je op voorhand nooit geprobeerd hebt, is vragen om verlies. Je moet gebruiken wat je gewoon bent en waar je vertrouwen in hebt. Het is onprofessioneel van de ploeg en getuigt van een totaal gebrek aan management.” 

UAE Team Emirates reageerde bij monde van zijn communicatieverantwoordelijke. “We hebben géén probleem met onze energiedranken”, klonk het bij Andrea Agostini op TV2. “We gaan dit intern evalueren en onderzoeken waarom Kristoff niet presteerde zoals we gehoopt hadden.”

Jasper Philipsen.
BELGA Jasper Philipsen.
Kristoff met Thor Hushovd.
TDWSports Kristoff met Thor Hushovd.
Photo News
Photo News2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Elle Devee

    Haha. Weer iets nieuws. Hulpmiddeltjes om slechter te presteren. Misschien heeft een concurrerende ploeg de fabrikant van dit toverdrankje in de tang.

  • eric maier

    Agostini steekt het maar op de renners, maar het is inderdaad zeer opvallend dat de ploeg extreem slecht scoort in de breedte, en er in de koers hard geklaagd word is ook een feit. oa maagproblemen, opgeblazen gevoel...Het management is onprofessioneel als ze 1-2 weken voor de Tour met wat nieuws afkomen, waarvan met niet weet of het geschikt is voor dit soort inspanning. Bij afgetrainde topatleten kan zulke verandering veel problemen gaan geven en of leiden tot een soort blokkage.