Meteen bingo voor Quick.Step in openingsetappe Tour: Gaviria knalt naar zege én gele trui, Froome verliest kostbare tijd

EPA
Fernando Gaviria heeft de openingsetappe van de 105de Tour de France gewonnen. De Colombiaan van Quick.Step Floors toonde zich de snelste in de straten van Fontenay-le-Comte. Gaviria is meteen ook de eerste leider. Chris Froome, Nairo Quintana en Richie Porte verloren kostbare tijd.

De renners trokken zich vanochtend op het eiland Noirmoutier-en-l'Île op gang. De eerste etappe van 21 dagen koersplezier. Veel strijd om de eerste vroege vlucht van deze Tour was er niet. Meteen na het startsein muisden drie Fransen ervanonder: Yoann Offredo, Kevin Ledanois en Jérôme Cousin. Zij reden in een mum van tijd een bonus van vier minuten bij elkaar.

AP

Nadien zette werkmier Tim Declercq zich op kop van het peloton. De West-Vlaming van Quick.Step Floors werd bijgestaan door een pionnetje van Dimension Data, Lotto NL-Jumbo en FDJ. Het leiderstrio kreeg zo niet al te veel speelruimte, maar kon wel strijden voor de bergtrui. De top van de Côte de Vix, de enige beklimming van de dag, lag op 28 kilometer van de streep.

Ledanois bereikte op die helling van vierde categorie als eerste de top. Met andere woorden: de 24-jarige Fransman van Fortuneo-Samsic mag morgen pronken in de bolletjestrui. Vervolgens liet de zoon van Yvon zich uitzakken, waarna Offredo en Cousin met z’n tweeën de finale kleurden.

Photo News

Froome en Porte verliezen 51 seconden, Quintana meer dan een minuut

Maar op tien kilometer van de streep was ook het liedje van de twee Fransmannen uitgezongen. Een massasprint was onvermijdbaar. Nervositeit alom in het peloton, met een valpartij als gevolg. Onder meer Arnaud Démare werd opgehouden. Weg mogelijke zege. Balen voor de Fransman.

En ook de klassementsrenners werden niet gespaard: Richie Porte en Chris Froome raakten achterop na een tuimelperte. Nairo Quintana kreeg in de slotfase af te rekenen met een lekke band en verloor meer dan een minuut. De viervoudige Tourwinnaar bolde -samen met Porte- 51 seconden later na ritwinnaar Fernando Gaviria over de streep. Die laatste rekende in de sprint eenvoudig af met Peter Sagan en Marcel Kittel. De Colombiaan van Quick.Step Floors mag zo als eerste de gele trui aantrekken.

REUTERS

De crash van Froome:

AP
REUTERS46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  blijkbaar ken je de reglementen niet... lopen is niet verboden als het zulk klein stuk betreft en je je weg verder vervolgd met de fiets. De finish overschrijden ZONDER fiets, dan word je gediskwalificeerd. De tijdcorrectie vond ik ook geen terechte actie van ASO en UCI, omdat pech - al dan niet veroorzaakt door bv een toeschouwer -eenmaal kan gebeuren. Maar dan nog had hij gewonnen op het einde van de Tour.

 • Antoine Van De Velde

  Een Tour zonder Chris Froome had nooit de aandacht gekregen die er nu is.Velen schrijven wel dat ze niet kijken maar dat lukt hen niet, Chris moest eens geklopt worden, dat wil een anti fan niet missen. En zij die hem genegen zijn, willen hem zien triomferen en zo volgen het gelukkig allemaal.. De schade voor de wielersport zal hoe dan ook mee vallen, de koers heeft wel meer door staan in de loop der jaren dan een hoge dosis Ventolin.

 • andre van de wege

  froomke zijn pufeke was leeg.

 • daniel vanmechelen

  Wie rijdt er achter Froomfer met een camera on der zijn stuur, is dit al om moest Froomfer tijd bij te geven moest hij eens tijd verliezen , zo als in een van de , vorige rondes .Toen liep hij de berg op ( wat normaal de uitsluiting betekent in de ronde) maar nee hij kreeg nog tijd ( gratis)er bij om toch te kunnen winnen.

 • sta van ri

  oei, froomke heeft precies niet kunnen puffen.