Matteo Trentin wint solo in Gap, Belgen moeten passen in finale

REUTERS
Geen vierde Belgische ritzege in deze Tour. Zes landgenoten maakten deel uit van de vlucht van de dag, maar in de finale kon enkel Greg Van Avermaet (even) meedingen voor de bloemen. De olympisch kampioen moest echter buigen voor een sterke Matteo Trentin, die nog voor de lastige slotklim van de Sentinelle solo ging en makkelijk standhield. Van Avermaet werd uiteindelijk derde, Dylan Teuns eindigde vijfde. Xandro Meurisse, ook mee met de goeie vlucht, springt in het klassement van 19 naar 13.

Het kwik steeg vandaag opnieuw tegen de 40° Celcius, 200 kilometer in een hete oven stond er dus op het programma richting Gap. Er werden veel vraagtekens gesteld of er in deze weersomstandigheden wel gekoerst kon worden, maar de renners zelf hadden er minder problemen mee. De beuk werd er vanaf de eerste kilometer ingegooid, door wie anders dan Thomas De Gendt. Een grote groep van 32 renners trok mee in het zog van onze landgenoot. Daarbij zaten nóg vijf Belgen: Greg Van Avermaet, Xandro Meurisse, Dylan Teuns, Jasper Stuyven en De Gendts ploegmaat Jens Keukeleire. Ook onder anderen Bauke Mollema, Jésus Herrada, Rui Costa, Matteo Trentin, Omar Fraile en Edvald Boassen Hagen beseften dat dit misschien wel de laatste kans was op een geslaagde lange vlucht in deze Tour.

Dat de hitte weinig invloed had op het wedstrijdbegin, was duidelijk te merken: na één uur koers had de kopgroep al 51,7 kilometer afgehaspeld. De samenwerking van de leiders liep gesmeerd en de klassementsrenners wilden zich sparen met oog op drie loodzware Alpenritten. Zo bedroeg de voorsprong van de vluchters op een bepaald moment ruim een kwartier. Op de Côte de La Rochette-du-Buis, een klimmetje van vierde categorie, sloop Thomas De Gendt een puntje dichter in het bergklassement op zijn kamergenoot Tim Wellens. Daarna was het wachten tot de slotklim, de Col de la Sentinelle, op het beslissende moment. Die liep vijf kilometer op aan een gemiddeld stijgingspercentage van vijf procent. De top lag op 8,5 kilometer van het einde.

Photo News

Enkele renners besloten niet zo lang te wachten en probeerden te anticiperen. Vlak voor de slotklim werd de groep in twee gesplitst: onder anderen Greg Van Avermaet, Matteo Trentin, Gorka Izaguirre en Kasper Asgreen zaten in het eerste deel. Erg goed verliep de samenwerking niet, daarvan profiteerde Trentin: de Europese kampioen reed weg en stoof als eerste de Col de la Sentinelle op. Eerste achtervolger Pierre-Luc Périchon was niet van het kaliber van de Italiaan en verloor seconde na seconde, net zoals het groepje met Van Avermaet, waar een sterke Asgreen uit weg demarreerde.

De Deen van Deceuninck-Quick.Step ging op en over Périchon, maar zette zijn actie te laat in om nog voor de overwinning te kunnen strijden. De zege van Trentin kwam niet meer in gevaar en Mitchelton-Scott kon zo voor de vierde keer de champagne ontkurken in deze Tour. Na één keer Daryl Impey en twee keer Simon Yates, nu de derde Tourritwinst uit Trentins carrière. Asgreen bleef uit de greep van de andere achtervolgers, waar Van Avermaet de sprint voor de derde plaats makkelijk naar zijn hand zette.

De groep der favorieten zat met de gedachten al bij morgen. Onder leiding van Deceuninck-Quick.Step kwamen alle klassementsrenners samen over de streep, ruim 20 minuten na Trentin. Julian Alaphilippe begint dus morgen als leider aan de koninginnenrit. Dan wordt drie keer de kaap van de 2000 meter boven zeeniveau gerond.

Ritwinnaar Matteo Trentin besprenkelt zich met een flesje water.
Photo News Ritwinnaar Matteo Trentin besprenkelt zich met een flesje water.
Greg Van Avermaet bolde als derde over de streep in Gap.
BELGA Greg Van Avermaet bolde als derde over de streep in Gap.
Julian Alaphilippe reed in de voorste gelederen van het peloton over de streep.
REUTERS Julian Alaphilippe reed in de voorste gelederen van het peloton over de streep.
Kasper Asgreen, tweede in de rituitslag.
REUTERS Kasper Asgreen, tweede in de rituitslag.
Dylan Teuns werd vijfde.
Photo News Dylan Teuns werd vijfde.
Thomas De Gendt was nog maar eens de aanstoker van de goeie vlucht.
BELGA Thomas De Gendt was nog maar eens de aanstoker van de goeie vlucht.13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • René Van Halen

  Van Avermaet is al 2 seizoenen niet sterk genoeg meer om nog mee te spelen voor de overwinning.

 • Eduard Janssens

  Zij die denken !! het beter te kunnen spring eens op zo'n fiets en bewijs je eens !!!

 • eric reynebeau

  Van Avermaet is waarschijnlijk over zijn hoogtepunt op 34 jaar maar toch nog zeer degelijke prestaties. Want als de Belgen zo sukkelaars zijn zoals sommigen hier beweren waarom winnen ze dan 3 ritten en staan ze vele malen in de top tien van de rit en dit in de belangrijkste wedstrijd van het jaar.En Bernd Vaes als je het allemaal zoveel beter kunt waarom zie ik je naam nergens in uitslagen. Zelf doen hé manneke ipv uitleggen.

 • RONNY HELSEN

  Duitsers Nederlanders Fransen Ieren Britten enz moeten ook passen .

 • Bert De Jaegher

  de prestaties van Van Aevermaet zijn drastisch terug gevallen. Hoe komt dat want een hele ploeg rijdt toch in dienst van hem ?????? De zoveelste ontgooscheling dit jaar !