Martin slaat toe op steile Mûr-de-Bretagne, Van Avermaet houdt stand

AP
De zesde etappe van de Tour de France was een kolfje naar de hand van Daniel Martin. De 31-jarige Ier van UAE Team Emirates had het beste eindschot in huis op de Mûr-de-Bretagne. Greg Van Avermaet hield stand en mag zo ook morgen in het geel rijden. Tom Dumoulin reed dan weer lek in de slotfase en verloor uiteindelijk 1'13" nadat hij ook een tijdstraf kreeg.

Het peloton bleef vandaag nog even in Bretagne. De start lag in de haven van Brest, de finish 181 kilometer later op de pittige Mûr-de-Bretagne. Vooraf tevens heel wat kanshebbers voor de dagzege - zowel de punchers als de klimmers waren aan zet. Van Avermaet voorspelde daarnaast een spannende strijd voor de gele trui: “Het wordt een secondenspel.”

Vaststelling in deze Tour: de vroege vlucht komt telkens héél vroeg tot stand. Ook vandaag. Vijf renners kregen meteen een vrijgeleide van het peloton. De namen van de avonturiers: Laurent Pichon, Fabien Grellier, Damien Gaudin, Anthony Turgis en Dion Smith. Het vijftal reed een maximale voorsprong van zo’n zeven minuten bij elkaar.

Photo News

Waaiers

Op 100 kilometer van de streep trokken de renners van Quick.Step Floors prompt de boel aan flarden. Waaieralarm. Nairo Quintana had oorspronkelijk de slag gemist, maar Movistar dichtte nadien de bres. Primoz Roglic had een groter probleem. De gewezen schansspringer zat in het laatste deel en kreeg anderhalve minuut aan de broek gesmeerd. Even stress, maar uiteindelijk kwam de boel een halfuur later weer samen.

Het peloton passeerde voorbij brandende hooibalen.
Photo News Het peloton passeerde voorbij brandende hooibalen.

Pech voor Dumoulin en Bardet

Vervolgens was het liedje van de vluchters op de eerste passage van de Muur uitgezongen. Plots stond Tom Dumoulin op amper vijf kilometer van de streep aan de kant. Lekke band. De Nederlander verloor 53 seconden. Later werd dat zelfs 1'13" omdat hij ook een tijdstraf kreeg van 20 seconden wegens te lang achter de wagen van de ploegleider te rijden. Pech voor onze noorderbuur. Ook Romain Bardet werd niet gespaard. De Franse kopman van AG2R eindigde op een dikke halve minuut van de ritwinnaar.

De dagzege was dan weer een prooi voor Daniel Martin, die na een langgerekte spurt op de Mûr-de-Bretagne de tegenstand afhield. Pierre Latour en Alejandro Valverde werden respectievelijk tweede en derde. Julian Alaphilippe en Rafal Majka maakten de top vijf compleet. Van Avermaet finishte als twaalfde en blijft leider.

REUTERS

Martin: "Alles wat nu nog komt is bonus"

Dan Martin moest lang op zijn tweede ritzege in de Tour de France wachten. Hij kraaide een eerste keer victorie in 2013, daarna moest hij vrede nemen met vier tweede plaatsen en één derde stek. Vandaag was het dan toch weer prijs na de sprint bergop op de Mûr-de-Bretagne.

"Het is een geweldig gevoel om hier nog een keer te winnen", zei hij. "Ik behaalde zoveel tweede plaatsen in de Tour sinds mijn vorige zege. Vorige keer werd ik hier ook tweede op de Mûr-de-Bretagne. Nu is het wel raak en dat is niet evident, want in 2015 lieten ze me rijden omdat ik al veel tijd kwijt was in het klassement. Nu was daar geen sprake van en moest ik echt voluit gaan. Anderzijds, dankzij die kennis van 2015 wist ik welke tactiek ik hier moest toepassen en dat hielp me ook vandaag."

Martin had nog veel jus in de benen. "Ik viel gewoon zo hard aan als ik kon, ook al was ik wat nerveus door de tegenwind en dacht ik het niet te halen. Maar ik bleef trappen. Op dat eerste deel van de klim ging het enorm snel, zat iedereen op zijn limiet en zonder ploegmaten, dus daarom zag ik mijn kans schoon. De benen bleven maar draaien, echt goed, wellicht door de adrenaline. Ook gisteren had ik al het goede gevoel te pakken, maar die finale lag me minder en ik vond geen gaatje. Ik was rustig vandaag, klaar om erin te vliegen en vol te koersen. Dat lukte, en kijk: ik heb de zege beet en ik pak ook enkele bonusseconden terug in de strijd om het klassement. Die zege doet veel deugd, mijn Tour is geslaagd. Alles wat nu nog komt, is bonus. Deze zege neemt alvast heel wat stress weg bij mij en de ploeg."

REUTERS18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eduard Dierckx

  Het is of de plannen voor de Tour al uitgetekend zijn, wat een saaie bedoening, de ronde van Italië en zeker de ronde van Spanje geeft veel meer spankracht.

 • eric maier

  @Wim Rooyakkers : dat is omdat het te ver in de finale is gebeurd en men duidelijk de koers openbreekt. Vaak laat men het oogluikend toe maar niet in een slotfase, zeker niet van klassement-renners wie het ook mag zijn.. De straf is terecht. Zeer sterk nummer van Martin overigens.......

 • Patrick bloemen

  Froome lek ???? Doorrijden allemaal in t vervolg he , gaaaazzzzzzz

 • Pedro Gonzalez

  Het zat Dumoulin vandaag niet mee. Lekkeband op vijf kilometer van de meet. Auto's die meer in de weg reden dan iets anders. Och die 53 seconden die hij verliest haalt hij moeiteloos in in de eerste zware bergrit en de individuele tijdrit. Volgens mij. heeft hij maar één concurrent. Inderdaad Froome

 • Glenn Wouters

  Greg doet dit prima. Om een beetje van koers te snappen moet je weten dat de gele trui per dag een aardige duit opbrengt. Dit zijn profs en die rijden ook om centen te verdienen, zowel voor zichzelf, de ploeg, en de verzorgers en mecaniciens. Dus elke dag Greg de trui heeft deelt iedereen in de vreugde. Mocht ik van QS zijn deed ik morgen geen meter kop... zoek het maar uit, ze hebben 2 ritten, dus leg de druk maar bij anderen die nog met lege handen staan.