Lotto-Soudal mag ‘geheim wapen’ ook niet in ploegentijdrit Tour gebruiken

De benen van Thomas De Gendt.
MG De benen van Thomas De Gendt.
Lotto-Soudal verbaasde in de Dauphiné vriend en vijand met de derde plek in de ploegentijdrit. Het geheime wapen van de Belgische WorldTour-formatie: een mysterieuze gel, met witte bolletjes, die de aerodynamica verbetert. Maar in de ploegentijdrit van morgen mag Lotto-Soudal die speedgel niet gebruiken.

"We mogen niet van de UCI. Dat hebben ze ons via mail laten weten", luidt het bij Lotto. "Hadden we een klassementsrenner gehad, of de ploegentijdrit konden winnen, dan hadden we dat misschien aangevochten. Maar nu is dat zinloos om er een groot spel van te maken. Het is niet van harte, maar we leggen ons neer bij de beslissing van de UCI. We rijden dus in de ploegentijdrit zonder speedgel."

Volgens hoogleraar Bert Blocken boekte Lotto tijdens de ploegentijdrit in de Dauphiné een tijdwinst van 25 tot 30 seconden. “Het gaat erom dat een glad oppervlak wordt ruw gemaakt. De vortexpakken van Sky in de Tour vorig jaar, de pakken van Movistar ook, zijn ruw op de schouders. Daardoor volgt de luchtstroom beter het lichaam. Ruw is aerodynamischer dan glad. Hoe langer de lucht langs het lichaam blijft, hoe minder luchtweerstand je hebt", aldus Blocken.

De benen van Thomas De Gendt.
MG De benen van Thomas De Gendt.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Tip voor Lotto Soudal : rijnzand door de massage wrijven, heb je ook een ruw oppervlak. erg basic maar komt op hetzelfde neer als het gaat om een glad oppervlak te verruwen.

 • Jean Pierre Menten

  Alleen Sky mag experimenteren.

 • Bruno willems

  Iedereen aan de puffers

 • LUCIEN MICHIELS

  Waspoeder gebruiken mag niet maar puffers gebruiken mag wel echt ziekelijk.

 • Freddy van Puymbrouck

  Het helpt wellicht als ze een Sky truitje aandoen, dan komt het zeker goed!!