Lefevere in de clinch met journalist: “Mislukte coureur. Moet je mijn bril even lenen?”

BELGA
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
You don’t mess with Patrick Lefevere. Vraag maar aan de Nederlandse journalist Thijs Zonneveld. Toen hij tweette dat Alaphilippe straftijd moest krijgen omdat hij een duw kreeg net onder de top van de Galibier reageerde Lefevere gepikeerd. “Totaal niet waar loser. Halve journalist. Mislukte coureur. Maak es (sic.) een column over de moto’s ok? Of moet je mijn bril even lenen.” Slik.

Hoofdstuk XII, artikel 4.3 van de UCI-reglementen is duidelijk: een renner die zich laat duwen, krijgt daar normaal 10 seconden straftijd voor, plus een boete van 200 Zwitserse frank (181 euro) en een puntenaftrek in het punten- en bergklassement. Bij Alaphilippe gebeurde dat gisteren maar half. De boete ging naar Deceuninck-Quick.Steps ploegleider Tom Steels: 500 Zwitserse frank (452 euro) voor “gevaarlijk gedrag van een personeelslid van het team op km 188", zo maakte de wedstrijdjury gisteravond bekend. Geen tijdstraf dus.

Vreemd, want de regels rond duwen werden nog vlak voor de Tour aangescherpt: op 1 juli werd een officiële update van het UCI-reglement gepubliceerd. Dat gebeurde mee op vraag van de verzamelde wedstrijdcommissarissen, die graag meer duidelijkheid wilden over de straffen die ze moeten opleggen in dit soort gevallen. Concrete aanleiding was een incident met Primoz Roglic in de Giro: die werd in het slotweekend meermaals geduwd door Sloveense supporters.

De kopman van Jumbo-Visma kreeg daar uiteindelijk 20 seconden straftijd voor “wegens het schaden van het imago van de sport”. Een vlag waarmee zowat elke lading kan gedekt worden. Vandaar de recente verduidelijking van de regels. Maar Alaphilippe ontsnapt dus gedeeltelijk. Dat is des te opmerkelijker omdat de jury twee dagen geleden geen enkele genade toonde voor Tony Martin en Luke Rowe, toen zij mekaar de weg afsneden tijdens een beklimming. De twee werden uit de Tour gezet.
140 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ANNIE VANDAMME

  wat een oude zagevent

 • Peter Thys

  Allaphilippe haalde er wel voordeel uit want net voor hij geduwd werd viel hij nagenoeg stil na het duwtje was hij terug gelanceerd, hij heeft er net veel tijd mee gewonnen want wat was gebeurd mocht hij nagenoeg stil gestaan hebben ? Hij haalde daar net als VDP voordeel uit dus noem een kat een kat,schaf het duwen,trekken,lanceren bij bevoorrading af enkel nog het duwtje bij pech,verzorging toelaten

 • Wilfried Kumps

  Dus als iemand een platte band heeft en terug op gang geduwd wordt moet deze ook een tijdstraf krijgen...? Of als ze een bidon 'aannemen' uit de volgwagen...? Voor deze duw zou niemand een tijdstraf krijgen, punt...!

 • piet boer

  @Thiery Vansweevel Dus omdat jouw verbeelding overuren draait mogen Nederlanders niets meer zeggen? Nederlanders zijn niet zulke schijnheiligen als de Belgen, als die wat te zeggen hebben dan zeggen ze het. Daar doe jij en mr Lefevre helemaal niets aan.

 • Corry Van Bogaert

  Allaphilippe heeft er zeker geen tijdwinst mee geboekt,