Lede huldigt Lucien Van Impe veertig jaar na Tourzege

BELGA
Op het gemeentehuis van Lede is Lucien Van Impe vandaag gehuldigd in het bijzijn van zijn echtgenote Rita, kinderen Bart en Suzy en een rist oud-wielrenners en supporters. In de hete zomer van 1976 werd 'de kleine van Mere' op zondag 18 juli eindlaureaat van de meest prestigieuze rittenkoers, de Tour de France. Veertig jaar geleden mocht Van Impe de gele trui in ontvangst nemen op de Parijse Champs-Elysées. Hij is trouwens de laatste Belg die dat verwezenlijkte.

"Veertig jaar geleden dompelde Lucien Van Impe Lede, Mere en omstreken in een ware feestroes. Ook ik heb hiervan genoten en was een fervent supporter van Lucien", stelt burgemeester Roland Uyttendaele (CD&V). "Hetgeen Lucien presteerde was ongezien. Hij is nog steeds de laatste Belgische eindlaureaat van de zo grote Ronde van Frankrijk. Daarom dat we dit gebeuren nog eens in de verf willen zetten. Na deze ontvangst gaan we in een 'gele stoet' naar Impe waar deze namiddag een heus volksfeest is opgezet. We gaan ginds in de aanwezigheid van onze kampioen de rit naar de Mont Ventoux op groot scherm bekijken. Er is een maaltijd voorzien voor zowat 3000 genodigden en er zal muziek zijn en tal van optredens. Lucien Van Impe startte vijftien keer in de Tour de France en pakte naast de gele trui ook nog eens zesmaal de bolletjestrui. In 1983 werd hij Belgisch kampioen. Redenen genoeg om deze man te eren. En de festiviteiten zijn zeker nog niet over. Op 30 en 31 juli is er in Mere ook nog een groots feest voorzien. Lucien Van Impe laat tot de dag van vandaag mensen genieten van zijn eindzege in de Tour. Een reden te meer om hem op deze manier te huldigen."

De 69-jarige oud-renner kwam handen en kussen tekort om iedereen gedag te zeggen die getuige was van de huldiging. "Het is al enorm geweest dit jaar", gaf Van Impe mee. "Er was al het Lucien Van Impebrood, het speciale bier dat mijn naam draagt, het boek van Filip Osselaer en nu tal van huldigingen en plechtigheden. Zaterdag vertrek ik naar de Tour de France. Ik ben zondag te gast in 'Vive le Velo', samen met mijn zoon Bart. Ik stond erop hem mee te nemen. Hij maakte de zegetocht van zijn vader destijds niet echt mee, daarvoor was hij te jong. Ik wil hem nu wel in die zaken betrekken. Deze plechtigheden voelen nog altijd zeer speciaal aan. Mijn zege moet veel betekend hebben voor de mensen. In 1976 was het meer dan maand feest in het café van mijn broer in Mere. Maar vandaag krijg ik zelfs van een jongere generatie mensen gelukwensen. Het doet deugd dat ik iemand gelukkig maak."

De kans dat Van Impe nog wel enkele jaren de laatste Belgische Tourwinnaar zal zijn is zeer groot. Misschien volgt er zelfs een 50e jubileumjaar. "Dat zou erg zijn maar ik zie ook niet direct een jonge Belgische renner die me kan onttronen als eindlaureaat", weet hij. "Wil je ooit de Tour winnen dan moet je daar als jonge renner mee beginnen. Je toeleggen op het klimmen van bij de jeugdreeksen. Ik herinner me nog alles van de Ronde van Frankrijk in 1976. Elk detail. Ook het moment waarop ik ruzie kreeg met mijn sportbestuurder en wilde afstappen. Mijn vrouw Rita heeft me toen in koers gehouden. En ik mag blij zijn dat ze op mij kon inpraten, anders stonden we hier vandaag niet."

Van Impe kijkt elke dag naar de Tour. Hij volgt nauwlettend de prestaties van onder andere Froome en Sagan. "Vandaag aankomst op de Mont Ventoux, of toch Chalet Reynard. Die rit wou ik zeker niet missen. Maar er staat in Impe een groot scherm zodat ik daar in het gezelschap van familie, vrienden en supporters naar de rit kan kijken. Tot op heden is er nog echt gekoerst waar er moest gekoerst worden. Op enkele uitspattingen van Sagan en Froome na dan. Er was tot dusver meer te zien in de vlakke dan in de bergritten. Zeker gisteren met de zege van Sagan. Froome probeert volgens mij elke seconde te sprokkelen waar hij kan. Quintana is zijn grootste tegenstander maar die mag wel eens beginnen aanvallen. Ik kijk ernaar uit maar vandaag ga ik vooral veel genieten van deze nieuwe huldiging", straalde Van Impe.