Kritische Lefevere stelt zich vragen bij beslissing van Tour-jury tijdens rit naar Alpe d'Huez: "Het chauvinisme druipt eraf"

BELGA/PN
Patrick Lefevere, de teammanager van Quick.Step Floors, verloor gisteren zijn sprinter Fernando Gaviria in de twaalfde rit van de Tour. De Colombiaan gaf er net als onder anderen Dylan Groenewegen en André Greipel nog tijdens de rit de brui aan. Arnaud Démare overleefde de zware bergrit wél, maar helemaal koosjer was de overlevingstocht van de snelle Fransman volgens Lefevere toch niet.

 "Wat gisteren heel vreemd was: wij zijn gaan vragen om de tijdslimiet met twee procent te verhogen", stelde Lefevere voor de microfoon van Sporza. "Maar ze zeiden 'neen, wij zijn de Tour. Wij doen dat niet'. Gaviria, Groenewegen en Greipel zaten in de problemen. Maar als Démare later ook in moeilijkheden komt tijdens de koers, verhogen ze die limiet wel. Het chauvinisme druipt eraf."

Lefevere toonde zich ook kritisch over het zware parcours dat de renners voorgeschoteld krijgen. "Die teneur is al een paar jaar aan de gang. De Giro heeft die in gang gezet met de beklimming van bergen als de Monte Zoncolan. Als je meer hoogtemeters doet dan in een mountainbike-wedstrijd, dan ben je niet meer bezig met wegwielrennen. Ze overdrijven al een paar jaar." 

Lefevere kreeg overigens bijval van Rik Verbrugge. De ploegleider van Bahrain-Merida - die zijn kopman Vincenzo Nibali gisteren zag uitvallen - stelde bij Sporza dat ook hij de beslissing om de tijdlimiet zo laat op te drijven ongelukkig vond. "Iedereen wilde op tijd binnenkomen, maar de tijd was scherp. Dan gaven ze op het laatste moment echter nog extra tijd bij. Een reglement verander je niet tijdens de wedstrijd."

Patrick Lefevere.
BELGA Patrick Lefevere.
BELGA55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wilfried verbinnen

  er is maar een op lossing blijf eens weg uit de tour en laat enkel france renners toe zodat ze eens ok hun tour kunnen winnen

 • Jan van Renesse

  Frans chauvinisme, ergerlijk. De franse taal, ergerlijk. Frans op de VRT, ergerlijk. Ik koop nooit een frans produkt, ik ga nooit naar Frankrijk. Mooi land naar het schijnt, maar de inwoners... En hun grootste held, Napoleon, was een Corsicaan, toen nog Italië! Dat verzwijgen ze stilletjes.

 • Elle Devee

  Lefevere heeft overschot van gelijk. Regeltjes horen niet aangepast te worden naargelang het je goed uitkomt. Maar dat chauvinisme kennen we al langer. Misschien moeten de betrokken ploegen maar eens ballen kweken en de organisatie officieel aanklagen.

 • Leo Verbeek

  trap het met z'n allen eens af in/tijdens de tour. Maar 'die' eensgezindheid krijg je natuurlijk niet voor elkaar. Dan moet je ook niet zagen en klagen over het chauvinisme, het degoutante, het arrogante....wat we allemaal al jaren weten van die Fransen

 • Joeri Ballekens

  Lefevre zoudeb we niet horen als gaviria binnen tijd.zou zijn niet altijd het conflict op zoeken