Klim van Ventoux ingekort, helse omstandigheden als deze vandaag vermeden

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
De aankomst van de 12e etappe van de Ronde van Frankrijk zal vandaag niet zoals voorzien op de top van de Mont Ventoux (1912m) liggen. De finish wordt verplaatst naar Chalet Reynard (1.417m), op 6,5 kilometer van de top van de mythische berg. De weersomstandigheden leidden tot die beslissing. Op de Franse nationale feestdag worden hevige rukwinden voorspeld, waardoor het voorziene slot van de etappe te gevaarlijk zou worden. In een (oud) filmpje hierboven kan u zien welke omstandigheden worden vermeden. De twitterbeelden onderaan dateren van vandaag.

In het begin zijn de renners nog een beetje beschut door het bos, aan de voet van de Ventoux, maar vooral in de laatste kilometers is er geen enkele beschutting meer op de 'Kale Berg' en worden windstoten tot 100 kilometer per uur en meer verwacht.

"Te gevaarlijk", meende ASO. "Bovendien zal door die hevige wind de temperatuur zeer laag zijn op de klim, zo'n 4 graden. Maar de gevoelstemperatuur is onder het vriespunt, namelijk min vijf graden." "Het is de beste oplossing", vertelde koersdirecteur Thierry Gouvenou. "De veiligheid van de renners staat voorop."

AFP
AFP
AFP