Exclusief voor abonnees

Jurgen Van den Broeck gek van ‘nieuwe’ La Planche des Belles Filles: “Zullen we nog een keer?”Jan De Meuleneir/Photo News
Een grindweg met stroken tot 24 procent. Jurgen Van den Broeck (36) weet het zeker: de nieuwe aankomst van La Planche des Belles Filles brengt straks spektakel. Speciaal voor deze krant ging hij de finale van de rit van donderdag verkennen — een brug ­tussen zijn oude en nieuwe ­leven.

Het is midden mei wanneer we Jurgen Van den Broeck bellen met de vraag of hij met ons mee wil naar La Planche des Belles Filles. Nadenken hoeft amper, hij is meteen akkoord. Door werken op de top duurt het nog een maand voor we effectief op pad kunnen. Van Geel naar de Vogezen met Van den Broeck op onze achterbank en zijn fiets in de koffer. “Ik heb speciaal een extra versnelling laten bijsteken”, zegt de ex-renner. “Ik vrees dat het héél steil wordt.”

Voor de kenners: vooraan heeft hij een 39 gemonteerd, achteraan een 34, liever had Van den Broeck nog een 36 gestoken, maar dat ging niet, want dan moest de hele cassette vervangen worden. De ­reden waarom VdB voor dat koffie­molentje kiest, is duidelijk: de etappe naar La Planche des Belles Filles kondigt zich aan als loodzwaar. “Die rit wordt ­serieus onderschat. Het is een van de zwaarste etappes van de hele Tour.”

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Filip Desmedt

    Een renner dat eigenlijk niks gepresteerd heeft , geen enkele koers in de Tour kunnen winnen heeft ... Heeft hij eigenlijk wel koersen gewonnen ... En die gaat het komen uitleggen .... Dit terwijl hij in elke ronde van Frankrijk op het cruciale moment steeds viel , of wel een of andere pech had ....

  • Rony Gijsen

    Een prachtige coureur. Spijtig van zijn vallende ziekte...