Exclusief voor abonnees

In 2014 had hij geen geld om WK mountainbike te rijden, nu wint hij de Tour: Bernal bevrijdt Colombia

Bernal en Sir Dave Brailsford.
Photo News Bernal en Sir Dave Brailsford.
Egan Arley Bernal dronk een glas champagne, hop in één keer door zijn keel, en dan nog één, om te vieren met zijn ploegmaats. Het was vier kilometer na de start van het ‘défilet’ naar Parijs, nog 124 kilometer te gaan. Maar de eindzege kwam niet meer in gevaar. De nieuwe kampioen is 22 en voor het eerst in de Tourgeschiedenis komt hij uit Colombia.

Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez schreef een boek. Het heet De Kampioen van Colombia en het is, zo staat er op de achterflap, “het fantastische en bizarre, komische en tragische levens­verhaal van de vijfvoudige Colombiaanse wielerkampioen uit de jaren vijftig, Ramon Hoyos Vallejo.”

Toeval bestaat niet. Gabriel Garcia Marquez liep school in Zipaquira, een stad van 100.000 inwoners 2.700 meter hoog in het westelijke Andesgebergte, waar in 1977, 42 jaar na het verschijnen van zijn boek, een nieuwe kampioen van Colombia werd geboren: Egan ­Arley Bernal.

Photo News

Je hebt 23% van dit artikel gelezen
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ingmar De Backer

    Chapeau man! Blijf jezelf en ik hoop dat je nog vele mooie overwinningen mag binnenslepen!!!