Hoe piepjonge Brit wéér bijna (ongewild) profiteerde van andermans miserie

EPA
Daar stond hij dan ineens op kop te blinken. De Tourrevelatie was Adam Yates eigenlijk al, maar na die knotsgekke finale op de Mont Ventoux met de onthutsende crash van Chris Froome, Richie Porte en Bauke Mollema stond hij ineens tot zijn eigen grote verbazing aan de leiding. Voor eventjes dan toch, tot de jury besliste om pechvogel Froome in ere te herstellen. Jammer voor de 23-jarige Yates natuurlijk, die op weg leek om voor de tweede keer op grootse wijze te profiteren van de pech van een ander. Ongewild, een mens flikt het liever sportief. "Op deze manier wil ik de gele trui niet", liet Yates zich na afloop dan ook ontvallen.

De gele trui in de Tour na 12 etappes en een veldslag op de - weliswaar niet volledig afgehaspelde - Mont Ventoux. Het had een bijzonder mooi perspectief kunnen opleveren voor de jongeman in het wit. Twee truien in één klap en zowaar uitzicht op eindwinst en het podium. Een stunt van formaat voor het toptalent van Orica-BikeExchange. En dat terwijl zijn tweelingbroer Simon tijdelijk geschorst moet toekijken vanuit zijn Engelse zetel. De één zijn dood, is de ander zijn brood. Een gezegde dat voor de Yates zeker opgaat want vorige zomer schreef hij met de Clásica San Sebastián de mooiste zege uit zijn nog prille carrière op het conto.

Geen besef van victorie
Stomverbaasd was hij toen aan de finish want in normale omstandigheden had hij nooit gewonnen. Greg Van Avermaet was op de Bordako Tontorra immers op weg naar een klassieke zege, tot zijn fiets in volle finale langs achter werd aangetikt door een motor van de organisatie. Onze landgenoot de grond op en weg zijn prachtige triomf. De intussen 23-jarige Yates trok naar de streep, niet beseffend dat hij de hoofdvogel had afgeschoten. Een verrassing van formaat en al even dol als wat we vandaag tussen Montpellier en Chalet Reynard te zien kregen. Maar wees maar zeker, vroeg of laat vangt de Britse klimmer een grote vis zonder dat er pech van een ander mee gemoeid is. Je bent een toptalent of je bent het niet.

EPA
TDW
TDW
AFP
EPA
AP
EPA