Herbeleef hoe Team Sky meteen de macht greep in natte openingstijdrit

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Vandaag gaat in Düsseldorf de 104de Tour de France van start. Voor het eerst sinds 1987 vindt de Grand Départ plaats in Duitsland en de renners krijgen geen proloog, maar een korte tijdrit van veertien kilometer voorgeschoteld. Het parcours loopt voor een groot deel op de kaaien langs de Rijn en door de straten van Düsseldorf, over rechte en vlakke wegen.  De inzet is alvast groot: de eerste gele trui van deze Tour en natuurlijk heeft Tony Martin (Katusha) daar zijn zinnen op gezet. 'Der Pantzerwagen' is de regerende wereldkampioen tegen de klok en hij kan bovendien rekenen op de steun van het thuispubliek. Daarnaast wordt het ook meteen uitkijken naar de vorm van klassementsmannen als Chris Froome, Richie Porte en Alberto Contador. Om niets van de actie te moeten missen kan je best de pagina zelf refreshen.

Geraint Thomas pakt de ritzege en het geel!

Enkel Chris Froome moet nog binnenkomen en de kopman van Team Sky doet meteen een goede zaak. Hij finisht als zesde op 12 seconden van Geraint Thomas. Froome pakt zo meteen tijd op de andere klassementsmannen Quintana, Contador en Richie Porte. Geraint Thomas mag morgen de eerste gele trui aantrekken.

Contador en Quintana binnen

Alberto Contador bijt nog op de tanden in de laatste rechte lijn en klokt op zo'n 54 seconden van Geraint Thomas af. Quintana is zeven seconden sneller dan 'El Pistolero'. Nu is het uitkijken naar Chris Froome.

Froome gaat al tijd pakken op Porte

Aan het eerste tussenpunt wordt het al duidelijk dat Chris Froome zonder ongelukken een goede tijd in het klassement gaat doen. Met slechts negen seconden trager dan Tony Martin is Froome goed op weg om Richie Porte al op enkele seconden te zetten.

Knappe zevende tijd voor Kittel

Opvallend goede tijd voor Marcel Kittel. Hij doet slechts zeventien seconden trager dan Geraint Thomas.

Tony Martin grijpt naast de ritzege

De tikker van Geraint Thomas ging fel omhoog bij de aankomst van Tony Martin. De hardrijder van Katusha heeft alles gegeven, maar komt aan het einde van de rit toch tekort. De ritzege is wellicht voor Geraint Thomas.

Froome als laatste onderweg

De laatste renner is vertrokken, ook Froome is aan zijn Tour de France begonnen. Ondertussen heeft Tony Martin een voorgift van vier seconden op Geraint Thomas.

Valverde moet al opgeven

Het is al meteen over en sluiten voor Alejandro Valverde. Dat laat zijn team Movistar weten op Twitter. Meteen een zure appel dus voor hun kopman Nairo Quintana.

Porte maakt geen al te beste beurt

Richie Porte mocht dan wel de risico's schuwen, dat vertaalt zich ook aan de eindstreep. De Australische kopman van BMC is al 47 seconden trager dan nummer een Geraint Thomas. Het ziet er naar uit dat Chris Froome straks al een goede zaak kan doen.

Porte behoedzaam door de bochten

Veel risico's lijkt de kandidaat tourwinnaar niet meteen te nemen. Dat resulteert zich ook in het eerste tussenpunt voor Richie Porte. De Australiër is 22 seconden trager dan Kwiatkowski aan dat tussenpunt.

Valverde blijft liggen na botsing met nadarhekken

Alejandro Valverde schuwt de risico's niet en dat heeft gevolgen voor de Spaanse hardrijder. De helper van Nairo Quintana schuift in een bocht door op het asfalt en komt spijkerhard in aanraking met de nadarhekken. Valverde kruipt niet meteen recht, het ziet er erg uit voor de renner van Movistar. Moet hij al op de eerste dag de 104de Tour verlaten?

Outsider Van Emden vangt naast de bloemen

Ondertussen bereikt ook een van de outsiders voor deze rit de finish. Jos van Emden doet zestien seconden langer over het parcours dan de nummer een. Een ritzege, en de bijhorende gele trui, zit er dus niet in voor de Nederlander.

Thomas in de Hot Seat

Nog een weetje over de voorlopige leider Geraint Thomas. De Brit heeft nog geen ritzege in een grote ronde op zijn palmares staan. Hij won wel al twee ritten, de proloog in de Ronde van Romandië 2012 en een rit in Bayern-Rundfahrt in 2014. Komt er een derde ritzege bij?

Klassementsmannen stilaan aan zet

Met Bauke Mollema (luxehelper van Alberto Contador) en Alejandro Valverde (knecht van Nairo Quintana) komen de klassementsmannen zo stilaan boven drijven. Ook Richie Porte is aan zijn Tour begonnen.

Sky aan de macht

Het is al Sky wat de klok slaat voorlpoig. Geraint Thomas perst nog alles uit zijn pezige lijf en stoot zijn ploegmakker Kiryienka van de troon. Hij doet zeven seconden sneller dan de Wit-Rus.

Gallopin knalt tegen het asfalt

Het blijft uitkijken in de kletsnatte bochten, dat ondervindt nu ook Tony Gallopin. De renner van Lotto-Soudal schuift helemaal onderuit in een bocht, maar komt met de schrik vrij. Hij kan zijn weg weer verder zetten.

Ook Van Avermaet komt binnen

Net als Philippe Gilbert geeft ook Greg Van Avermaet zich volledig. Hij klokt uiteindelijk af op een 23ste plek. Op 34 seconden van Kiryienka.

"Het laatste deel was wel lastig", hijgde Philippe Gilbert uit. "Ik had Juraj Sagan voor mij en dat was echt een motivatie. Dat heeft me echt geholpen." Uiteindelijk snelde Gilbert de broer van Peter ook voorbij in een tijd van 16'34".

Gilbert verbaast met tiende plek

Ook in het tweede stuk van de individuele tijdrit heeft Philippe Gilbert zich helemaal gegeven. Onze landgenoot bolt uiteindelijk naar een tiende plek, op 22 seconden van Vasil Kiryienka.

Gilbert met goede tussentijd

Philippe Gilbert gaat er duidelijk vol voor en staat voorlopig tiende aan het eerste tussenpunt. Ook Greg Van Avermaet vertoeft op het parcours van de individuele tijdrit.

Castroviejo geeft niet thuis

Met een zevende plek op dertien seconden van Vasil Kiryienka, ontgoochelt de huidige Europese kampioen tijdrijden toch een beetje. Hij wordt dus niet de opvolger van Alberto Contador als winnaar van een individuele tijdrit in de Tour sinds 23 juli 2009.

Tony Martin begint aan de opwarming

De huidige wereldkampioen tijdrijden hijst zich in het zadel om aan zijn opwarming te beginnen. Kan Tony Martin straks Kiryienka van de troon stoten?

Gilbert onderweg, Bennet tegen de vlakte

Terwijl Philippe Gilbert en Mark Cavendish zich op gang trekken, smakt George Bennett tegen het asfalt. Het is al de tweede renner van LottoNL-Jumbo die onzacht kennismaakt met de Duitse wegen.

Gesink snelt Voeckler voorbij

In de laatste honderden meters snelt Robert Gesink nog Thomas Voeckler voorbij. Het is goed voor een voorlopige achtste tijd voor de Nederlander.

TDW

Tankink zet zijn geld in op Roglic

Wie gaat er straks met de eerste gele trui aan de haal? Als het van Bram Tankink afhangt, wordt dat Primoz Roglic (18u16 van start). "Hij heeft ondertussen wel bewezen dat hij tijdritten kan winnen. Voor mij favoriet", klinkt het bij Tankink.

Froome laat niets aan het toeval over en verkent in de volgwagen

Details kunnen over deze openingstijdrit beslissen en dat beseft Chris Froome maar al te goed. De drievoudige Tourwinnaar neemt in de volgwagen van Michal Kwiatkowski plaats op de passagierszetel om de tijdrit nog een keer te verkennen. Informatie die hij straks kan gebruiken als hij als laatste (18u32) van start gaat.

Roelandts: "Een beetje op reserve"

Met 17'04" zet Jürgen Roelandts geen toptijd neer. "Ik heb een beetje op reserve gereden", luidt zijn eerste reactie. "Ik wou kijken waar ik zou stranden en voelde op het laatste rechte stuk dat de power wegviel. De inspanning was net iets te lang voor mij, tegenover de echte specialisten."

kos

Knappe tussentijd van Roelandts

Jürgen Roelandts zet een knappe tussentijd neer na acht kilometer. Met 09'31" is dat voorlopig de zesde beste tijd. Richting finish duwt hij het gaspedaal wat minder in waar hij uiteindelijk op een tijd van 17'04" uitkomt.

Kiryienka houdt drie seconden over

Tijd voor de wereldkampioen tijdrijden van 2015 om zijn stempel te drukken. Met open bek haalt Vasil Kiryienka in de laatste honderden meters nog alles uit de kast. De Wit-Rus neemt uiteindelijk de koppositie over en is drie seconden sneller dan Matteo Trentin. Een rit in de Giro en de Vuelta heeft Kiryienka wel al op zak, maar in de Tour staat de teller nog op nul. Veegt hij vandaag die nul van de tabellen?

Trentin won al twee ritten in de Tour

Matteo Trentin, voorlopig aan de leiding, mocht al tot twee keer toe zegevieren in de Ronde van Frankrijk. In 2013 (Lyon) en in 2014 (Nancy) ontving de Italiaan al de zegeruiker.

Roelandts ontsnapt aan valpartij

Ondertussen is ook Jürgen Roelandts aan zijn tijdrit begonnen. Onze landgenoot moet wel corrigeren in een bocht die hij iets te snel nam. Gelukkig voor de Lotto Soudal-renner blijft hij overeind. Ook Kiryienka kan maar net een val vermijden.

Trentin aan de leiding

Geen toptijd voor Peter Sagan, maar wel voor Matteo Trentin. De Italiaanse renner van Quick.Step legt er in het laatste stuk nog flink de pees op. Dat resulteert in een knappe tijd van 16'14". Goed voor de eerste plek dus.

Trentin pitst er enkele seconden af

Het heeft even geduurd, maar Matteo Trentin heeft drie seconden van de tijd van Andriy Grivko aan het eerste tussenpunt afgepitst. Uitkijken waar de Italiaan van Quick.Step Floors straks finisht.

Al 16de Tour voor Zubeldia

Haimar Zubeldia rolt van het startpodium voor zijn 16de Tour de France. Daarvan reed hij er veertien uit en zit hij nu al aan zijn 29ste grote ronde. Op zijn 40ste moet hij enkel Matteo Tosatto (34), Alessandro Petacchi (32) en Mario Scirea (29) voorlaten.

Tim Wellens voorlopig vierde

Voor Julien Vermote en Jens Keukeleire zit het er ondertussen ook al op. Zij konden niet beter doen dan Tim Wellens die nog steeds op een knappe vierde plaats staat, op 16 seconden van Nikias Arndt. Ondertussen is ook Peter Sagan onderweg.

Ook Tiesj Benoot debuteert

Ook de allereerste kilometers van Tiesj Benoot behoren al tot het verleden. De tourdebutant vertelt dat ook hij behoedzaam door de bochten ging met een 26ste plek op 59 seconden van Nikias Arndt als gevolg. "Ik heb geen onnozele risico's genomen. Ik heb gewoon verstandig gereden. Wel doorgefietst natuurlijk, ik ben echt stuk. Maar het was redelijk technisch."

Sagan warmt zich op op tonen van 'Eye Of The Tiger'

Terwijl de song 'Eye of The Tiger' door de boxen weergalmt, warmt showman Peter Sagan zich op voor zijn openingstijdrit. Zo te zien heeft de tweevoudige wereldkampioen er wel zin in.

TDW
BELGA
Getty Images

Arndt won maar een rit in grote ronde

Hij zit momenteel op de 'Hot Seat' en droomt al van de ritzege. Nikias Arndt moet nog een eind wachten op de andere hardrijders en heeft alvast een zege in een grote ronde behaald. De 21ste rit van de Giro in 2016.

Rist Belgen onderweg

Ook Tiesj Benoot, Julien vermote en Serge Pauwels zijn aan hun tijdrit begonnen. Uitkijken waar dit trio Belgen straks uitkomt bij het eerste en enige tussenpunt.

TDW

Nikias Arndt doet seconden beter

Een seconde. Dat is het verschil tussen Nikias Arndt en Andriy Grivko. De Duitser mag zich voorlopig de nummer een van deze openingstijdrit noemen. Thomas De Gendt koos dan weer eieren voor zijn geld en finisht in 17'21". Goed voor een voorlopig zeventiende plek, met de handrem op dus.

"Er ligt olie op de weg"

Het eerste tourhoofdstuk is geschreven voor Pieter Vanspeybroeck. "Ik had me voorgenomen om geen risico's te nemen", vertelt onze landgenoot aan Sporza. "Het ligt heel gevaarlijk en er werd gezegd dat er olie lag in de eerste bocht links. Dan rij je toch vijf per uur trager door de bochten."

Vanspeybroeck bijt de spits af voor Wanty

Net als Thomas De Gendt is ook Pieter Vanspeybrouck begonnen aan zijn Tourverhaal en klokt af op 17'40". Hij is de allereerste renner van Wanty Groupe Gobert, de Belgische ploeg vol tourdebutanten. Thomas De Gendt doet het dan weer aan het eerste tussenpunt in 10'05".

TDW

Groenewegen knalt tegen het asfalt

De eerste valpartij is al een feit. Dylan Groenewegen gaat dan wel behoedzaam door de bocht, maar toch zwiept zijn tweewieler weg en knalt hij tegen de grond. Het is even schuiven voor de Nederlander die wel meteen zijn weg weer verder zet.

Grivko verplettert de tijd van Colbrelli en Wellens

De 16'36" van Colbrelli en Wellens heeft niet lang stand gehouden. Het is Andriy Grivko die met een strakke 16'21" een pak beter doet dan de twee hardrijders. De Oekraïener neemt plaats op de 'Hot Seat'.

Tony Martin is de regerende wereldkampioen tegen de klok.
BELGA Tony Martin is de regerende wereldkampioen tegen de klok.

"Het is geen makkelijke tijdrit"

Tim Wellens is de eerste Belg die de trijdrit tot een goed einde bracht in 16'36". "Ik denk niet dat het een toptijd is. Het is zeker geen makkelijke tijdrit. Als je supersnel wil gaan, dan moet je ook vol door de bochten gaan. Ik denk dat de topfavorieten niet honderd procent door de bochten gaan en wat veiligheid inbouwen", vertelt hij aan Sporza. Ondertussen is zijn ploegmaat Thomas De Gendt van start gegaan.

Wellens zet een prima tijd neer

16'36", Tim Wellens doet haast even goed als nummer een Sonny Colbrelli. Maar de Italiaan is een fractie van een seconde sneller en mag op de 'Hot Seat' blijven zitten.

Colbrelli voorlopig op de 'Hot Seat'

Sonny Colbrelli is de derde renner die de finishlijn passeert en hij doet dat in de voorlopig beste tijd. Met een tijd van 16'36" mag de Italiaan voorlopig plaatsnemen op de 'Hot Seat'. Hij finishte maar een keer in de top tien in een individuele tijdrit. Zijn beste resultaat was een derde stek in de Ster van Bessèges.

AFP

Ten Dam laat Bouhanni ter plekke achter

Hoewel Laurens ten Dam een minuut later dan Nacer Bouhanni van start ging, heeft de Nederlander de Fransman nu al te stekken. Ten Dam kijkt even over zijn schouder en laat de snelle man van Cofidis achter zich. Ongetwijfeld een kleine opdoffer voor Bouhanni.

Colbrelli doet er 22 seconden af

Aan het tussenpunt laat Sonny Colbrelli 09'39" optekenen. Dat is liefst 22 seconden sneller dan Gesbert die momenteel net over de finishlijn passeert.

Gesbert aan tussenpunt

In de veertien kilometer lange tijdrit is er slechts een tussenpunt en dat na 8,1 kilometer. Elie Gesbert is de eerste die daar passeert. De Fransman deed er tien minuten en een seconde over om de 8,1 kilometer te overbruggen.

Opletten op kletsnat parcours

Hoewel de race tegen de klok het niet meteen toelaat, is het behoedzaam rijden in de bochten voor de renners. Het parcours ligt er kletsnat bij.

De snelle benen van Sonny Colbrelli

De ene na de andere renner smijt zich op het circuit en dat is ook het geval voor Sonny Colbrelli. De Italiaanse spurtbom van Bahrain Merida moet zich straks tussen Greipel, Kittel, Bouhanni en Cavendish in het spurtgewoel werpen. Hij wil zijn snelle benen aan het grote publiek laten zien.

Gesbert is vertrokken

Elie Gesbert rolt van het startpodium en begint aan zijn allereerste Ronde van Frankrijk. Vanaf nu start er om de minuut een renner aan zijn Grande Boucle.

Uitkijken naar Tony Martin

'Der Pantzerwagen' heeft met drie ritzeges in een individuele tijdrit van de Tour de France de meeste overwinningen op zijn naam staan. Chris Froome heeft twee stuks achter zijn naam staan tegenover een van Contador. De laatste individuele tijdritzege in een grote ronde dateert voor Tony Martin al van de Vuelta van 2014. Zegeviert hij vandaag opnieuw?

Laatste Duitse tourstart in 2005

De laatste keer dat de Tour de France startte in een Duitse stad, dateert al van 9 juli 2005. Toen won Pieter Weening de rit van Pfozheim naar Gérardmer. Het is trouwens ook de vierde keer dat de Tour begint in Duitsland.

Wellens eerste Belg

Het is de jonge Elie Gesbert die straks als eerste van het startpodium rolt. Voor de jongste renner in deze Ronde van Frankrijk is het overigens een speciale dag, want de 22-jarige Gesbert verjaart vandaag. Tim Wellens is dan weer de eerste Belg die aan zijn openingstijdrit begint. Hij start om 15:23.

Het regent in Düsseldorf, maar dat houdt de Colombiaanse fans niet tegen. De reizigers uit het verre Zuid-Amerika zijn alvast talrijk aanwezig en mikten op een selfie met een van hun helden: Esteban Chaves. De Colombiaan is kopman bij Orica-Scott en probeert een gooi te doen naar een plek in de top tien. Ook Carlos Betancur gaat maar al te graag even mee op de foto.

Goedemiddag wielerliefhebbers! Over een dik half uur rolt de allereerste renner van het startpodium voor deze openingstijdrit van veertien kilometer in Düsseldorf. Hier hoeft u alvast niets te missen van de actie.

TDW