Herbeleef hoe Marcel Kittel met sprekend gemak zijn vijfde ritzege pakt

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Meer dan 200 kilometer over onder meer de vlakke, rechte wegen van de Landes waar het altijd moeilijk koersen is omdat je nooit snel genoeg uit het zicht van het peloton geraakt. Toch zullen er kandidaten genoeg zijn om het tempo op te drijven. Lotto-Soudal bijvoorbeeld, dat nog altijd de nul van de tabellen moet vegen. Een heel ander verhaal bij Quick.Step dat met de vier ritzeges van Marcel Kittel al mag spreken van een geslaagde Tour. Voor Greipel en co is het wel stilaan de laatste kansen.

(Om geen updates te moeten missen, dient u de pagina zelf te refreshen)

Kittel wint zijn vijfde etappe!

Er staat absoluut geen maat op Marcel Kittel. Edvald Boasson Hagen trok zich al snel op gang, maar zag dan aan zijn linkerkant de groene Marcel Kittel voorbij stuiven. De Duitser bolt zelfs nog wat uit in de laatste meters. Groenewegen wordt tweede voor Boasson Hagen. André Greipel wordt zevende.

Nog 1 kilometer

Bodnar voelt nu de hete adem van het peloton in zijn nek hijgen. Hij blijft nog even voorop, maar wordt op 400 meter van de meet gegrepen.

Nog 3 kilometer

Bodnar is nog niet ingerekend en daar zijn ze al met Marcel Kittel. Zdenek Stybar loodst zijn kopman stilaan maar zeker naar voren.

Nog 6 kilometer

De finish nadert nu met rasse schreden en nog steeds heeft het peloton Bodnar niet ingerekend. Bauer sleurt ondertussen aan de kop van het peloton terwijl LottoNL-Jumbo en Katusha hun weg zoeken naar voren. Het gevecht om de plaatsjes vooraan is begonnen.

Nog 10 kilometer: Bodnar draait gashendel open

Het gaat nu in dalende lijn richting Pau en daar weet Bodnar wel raad mee. De Pool legt zich helemaal plat op zijn kader en haalt een snelheid van zo'n 75 km/u. Het peloton heeft een vette kluif aan deze hardrijder.

Nog 14 kilometer: Gilbert haalt alles uit de kast

De snelheid van het peloton wordt met zo'n 55 km/u flink de hoogte in gejaagd. Philippe Gilbert doet er alvast alles aan om Maciej Bodnar in te rekenen, maar die geeft zich nog niet gewonnen.

Nog 17 kilometer

Met een Julien Vermote die voor Quick.Step aan de kop sleurt, is Lotto-Soudal al bezig om hun spurttrein op de rails te zetten. De rode troepen blazen aan de linkerkant vooraan het peloton verzamelen.

Nog 21 kilometer

Alberto Contador en zijn ploegmakker Michael Gogl staan plots te voet. Contador kan zijn weg snel verder zetten, maar Gogl is er toch erger aan toe.

Nog 23 kilometer

Ondertussen zijn Marco Marcato en Frederik Backaert al ingerekend door het peloton. Maciej Bodnar wil nog van geen wijken weten en legt zich plat op zijn stuur. De Pool heeft een voorgift van zo'n 45 seconden.

Nog 27 kilometer: Bodnar vertrekt

Maciej Bodnar wil niet wachten op het peloton en plaatst vooraan een demarrage. De Pool laat Backaert en Marcato achter zich en doet een gooi naar de prijs van de strijdlust.

Nog 30 kilometer

We gaan nu toch stilaan richting de finale en dat valt ook af te lezen in de voorsprong. Die duikt nu onder de halve minuut.

Nog 35 kilometer: gekende gezichten op kop

Machado, Bak en Vermote. Dat zijn de drie helpers die aan de kop van het peloton sleuren. Hoe sneller we de finish naderen, hoe rapper er gereden wordt in het grote pak. Vijftig seconden hebben de drie vuchters nog.

Nog 42 kilometer: voorsprong slinkt

We naderen nu stilaan de finale en dat laat zich ook voelen aan de voorsprong van de vluchters. De drie musketiers hebben nog een voorgift van 55 seconden.

Bardet heel even in de problemen

Na zijn valpartij van daarnet is ook Romain Bardet bezig aan zijn terugkeer naar het peloton. Zijn ploegmakker Cyril Gautier wacht zijn kopman op en krijgt ook nog eens Axel Domont mee. Athur Vichot nestelt zich alvast in het wiel.

Nog 52 kilometer

Plots staat ook Olivier Le Gac te voet. De rode lantaarn van deze Tour heeft nog niet veel aangename momenten beleefd in die eerrste week en kampt nu met mechanische pech.

Peloton wordt opgehouden

We krijgen opnieuw een oponthoud achteraan het peloton. Arthur Vichot maakt veel misbaar en wacht op een nieuwe fiets. Ondertussen is ook het grote pak bovenaan gekomen op de enige klim van de dag.

Kristoff de snelste aan tussenspurt

Het is uiteraard met de rem op, maar de spurters laten zich vandaag een eerste keer zien. Alexander Kristoff wint de spurt van de snelle mannen voor Matthews. Kittel en Greipel zijn iets verderop terug te vinden.

Nog 60 kilometer: Marcato graait de meeste punten mee

In Aire-sur-l'Adour zijn de drie vluchters al toe aan de tussenspurt. Marco Marcato mag als eerste over de streep rijden voor Frederik Backaert.

Fuglsang passeert bij de dokter

De winnaar van de Dauphiné heeft blijkbaar nog wat last aan de pols. Hij passeert even bij de dokter die hem met een spuitbus helpt om de pijn aan de pols te verzachten.

Nog 79 kilometer: Cataldo was aan zijn eerste Tour toe

Hoewel Dario Cataldo al zestien grote rondes reed, was hij nu pas aan zijn allereerste Ronde van Frankrijk toe. Eerder finishte hij in zeven van de negen Giros die hij reed en zes van de zeven Vueltas die hij reed.

Nog 84 kilometer: Fuglsang sluit terug aan

Ook Jakob Fuglsang mag bij de slachtoffers van de valpartij gerekend worden. De vice-olympische kampioen kan anders dan zijn ploegmakker Cataldo wel gewoon weer verder. Ondertussen passeert Axel Domont bij de medische wagen om zich te laten verzorgen.

Cataldo moet opgeven

Slecht nieuws voor het Astana van Fabio Aru en Jakob Fuglsang, want Dario Cataldo kan niet meer verder. Na zijn valpartij en pijnlijke pols houdt de Italiaan het voor bekeken.

Peloton even opgeschrikt door valpartij

Plots liggen er enkelen op het Franse asfalt. Bij de slachtoffers onder meer Dario Cataldo en John Degenkolb. Cataldo veert niet meteen recht en grijpt naar zijn pols. Hij heeft medische assistentie nodig.

Nog 97 kilometer: evenaart Kittel record van Maertens en Cavendish?

Hij heeft al vier massaspurten achter zijn naam staan en jaagt vandaag al op nummer vijf. Daarmee zou Kittel de records van spurters Freddy Maertens (5 zeges in 1976 en 1981) en Mark Cavendish (5 zeges in 2009, 2010 en 2011) kunnen evenaren.

Nog 107 kilometer: Marcato winnaar van Parijs-Tours

Ook Marco Marcato is niet meteen een veelwinnaar te noemen. De al 33-jarige Italiaan van UAE Team Emirates behaalde in zijn carrière vijf individuele zeges waarbij de editie van 2012 van Parijs-Tours er met kop en schouders bovenuit steeks.

TDW

Gilbert neemt over

Julien Vermote wordt nu te pas en te onpas afgelost door zijn ploegmakkers. Nu is het Philippe Gilbert die vooraan losjes met de handen op het stuur ronddraait. Quick.Step probeert de boel te controleren.

photo_news

Nog 118 kilometer: Kittel won 44,8 % van de massasprints

Dertien zeges heeft Marcel Kittel nu al achter zijn naam staan. Sinds hij in 2012 deelnam aan de Tour de France reed de Duitse spurtbom liefst 29 massasprinten. Daarvan won hij er dus dertien stuks waardoor hij nu alleen Duits recordhouder is. Kittel won dus 44,8% van zijn gereden spurten in de Tour. Toch een straf cijfer.

Backaert meest recente winnaar

De drie avonturiers van de dag zijn niet meteen veelwinnaars. Frederik Backaert is zelfs de renner die het meest recent een UCI-zege wist te boeken. Dat gebeurde in de zevende etappe van de Österreich Rundfahrt. Het is tot vandaag de dag nog steeds de enige UCI-zege van Backaert.

Nog 134 km: lange stroken

Op de lange stroken zijn de drie vluchters vooraan al wat van hun voorsprong kwijt. Ze hebben nog 2'25" voor het peloton.

afp

Ook Jürgen Roelandts gelooft er nog in

De man die mee de trein op de rails dient te zetten, gelooft er ook nog altijd in. "Gisteren haalden we niet het resultaat dat we wilden", zei Roelandts in Eymet. "Nochtans verliep onze sprintvoorbereiding nagenoeg perfect. We proberen het vandaag opnieuw. Natuurlijk is het niet fijn om te verliezen en valt het moeilijk te aanvaarden, maar dat hoort bij topsport. We geven het vandaag gewoon opnieuw een kans. Het blijft ons grote doel om met André een rit te winnen en we gaan vandaag gewoon weer ons best doen."

TDW

Sergeant behoudt vertrouwen in Greipel

Ondanks dat Lotto-Soudal nog steeds met een nul achter hun naam staat, brokkelt het vertrouwen in André Greipel niet af bij Marc Sergeant. "Als ploeg zijn we met twee heel duidelijke doelstellingen naar de Tour gekomen. En een daarvan is met André een rit proberen winnen. We hebben een ploeg die ervaren is, die dag in, dag uit bezig is om een zo goed mogelijk resultaat na te streven. Dat plan begraven, is absoluut niet de bedoeling. Het is net belangrijk dat wij wél als team onze verantwoordelijkheid blijven nemen in de sprint, dat we André tonen dat we de onwrikbare wil hebben om voor de etappe te gaan", aldus Sergeant.

Nàg 155 kilometer: vertrouwd beeld

We krijgen dan toch een vertrouwd beeld te zien op de voorposten van het peloton. Julien Vermote roert zich nu al in de debatten waardoor de voorsprong steeds tussen de 4'30" en de 5' schommelt.

getty

Nog 162 kilometer: Backaert schrijft geschiedenis

Frederik Backaert zit al voor de derde keer in een ontsnapping in deze Ronde van Frankrijk en dat is een record. Onze landgenoot zat ook in de derde etappe naar Longwy (gewonnen door Sagan) en de zesde rit naar Troyes (gewonnen door Kittel) heel de dag vooraan. Publiciteit genoeg dus voor Wanty-Groupe Gobert.

Nog 167 kilometer: Bodnar eerste vluchter

Maciej Bodnar is de allereerste renner van Bora Hansgrohe die in de aanval gaat in deze Ronde van Frankrijk. De Pool staat vooral gekend om zijn goede tijdritcapaciteiten. Zo kroonde hij zich drie keer tot Pools kampioen tijdrijden en won hij de tijdrit in de Driedaagse De Panne-Koksijde in 2014 en 2016.

Pau, het monument van de Tour

De renners gaan straks aan de voet van de Pyreneeën spurten in Pau. Het is al de 59ste keer dat de finish in Pau ligt. Enkel Bordeaux (79) en Parijs (112) doen beter.

Contador kampt met materiaalpech

Plots staat Alberto Contador te voet. Hij kampt achteraan met een lekke band en wordt meteen geholpen. Ondertussen wacht ook een pionnetje van Trek Segafredo de Spanjaard op om hem terug in het peloton te brengen.

Brambilla gaat vooraan postvatten

Dit keer geen Julien Vermote op de voorposten van het peloton. De wissel van de wacht is ingezet met zijn ploegmakker Gianluca Brambilla die ook de steun krijgt van Lars Bak. Lotto-Soudal wil vandaag de nul van de tabellen vegen.

Sky laat begaan

In het peloton gaat in de voorste gelederen de handrem op. Team Sky controleert de boel en laat de drie avonturiers gaan. De voorsprong helt al naar de drie minuten toe. De vlucht van de dag is dus al bij de eerste poging vertrokken.

Drie vluchters gaan er meteen vandoor

Backaert, die al voor de derde keer in de aanval gaat, krijgt Marco Marcato en Maciej Bodnar met zich mee. Ze fietsen al snel een voorsprong van een minuut bij elkaar.

Officiële start

De vlag gaat de hoogte in en vrijwel meteen springen er enkele renners weg uit het pak. Het is Frederik Backaert die met twee andere avonturiers het hazenpad kiest.

TDW

Officieuze start

De renners zijn zonet van start gegaan in Eymet waar ze nog eerst enkele kilometers achter de volgwagen rijden. Zo dadelijk volgt de officiële start.

Chris Froome zit al aan 50 gele truien

Hij kan er een verzameling mee beginnen, Christopher Froome. De Keniaanse Brit die de Tour al drie keer won, mocht al liefst 50 keer de gele trui aantrekken. In deze editie zit hij al aan zes exemplaren.

Lefevere en co in spanning

Met al vier ritzeges voor Quick.Step-Floors beleeft ploegmanager Patrick Lefevere een uitstekende Ronde van Frankrijk. Bekijk hieronder hoe de Belgische wielerformatie de zege van Kittel beleefde.

Kittel voor nummer vijf?

Goedemiddag wielerliefhebbers! Vanmiddag krijgen de renners opnieuw 203,5 kilometer voor de wielen geschoven. Tussen Eymet en Pau ligt er slechts een bult van vierde categorie. Op de Côte d-Aire-sur-l'Adour is er dus een punt te rapen voor de bergtrui. Daar houdt het klimmen mee op, zodat de spurters opnieuw vol hun kans kunnen gaan. Wie heeft vandaag de snelste benen? Ontdek het hier live samen met ons.

photo_news