Herbeleef hoe Kittel met indrukwekkende remonte zijn favorietenrol in Luik kon verzilveren

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Na de tijdrit van gisteren krijgen de renners vandaag een eerste rit in lijn voorgeschoteld. Het peloton trekt zich op gang in Düsseldorf en fietst dan over een dikke 200 kilometer naar Luik. De gele trui van Geraint Thomas (Team Sky) zou vandaag niet in gevaar mogen komen. De best geplaatste sprinter, Marcel Kittel (Quick.Step-Floors), volgt op zestien seconden. De ritwinnaar pakt straks in Luik tien bonificatieseconden.

Kittel haalt het voor Démare en Greipel

In een verwarrende sprint lijkt het tussen Sagan en Greipel te gaan, maar Kittel komt als een duivel uit een doosje op de proppen. De Duitser snelt zijn concurrenten voorbij en haalt het voor Démare en Greipel. Kittel pakt zo zijn tiende zege in de Tour.

AFP

Laatste kilometer

Net onder de rode vod heeft het peloton de vluchters gegrepen. Wie trekt straks aan het langste eind in een koninklijke massasprint in Luik. 

De onvermijdelijke massasprint is in de maak. Vooral Quickstep.Floors en Lotto Soudal zetten hun treintje nu op de rails.

Onder de boog van 5 kilometer

Het gewriemel is volop aan de gang. Met nog een viertal kilometer voor de boeg hebben de twee vooraan nog 25 seconden. 

Met rotvaart naar Luik

De sprintersploegen organiseren zich, maar bijten voorlopig nog hun tanden stuk op de tandem Offredo-Phinney. Die eerste kaapt trouwens de prijs van de strijdlust weg.

Nog tien kilometer

De spanning stijgt. Met nog tien kilometer te gaan is het liedje van Boudat en Pichon uitgezongen. Offredo en Phinney halen intussen alles uit de kast om hun driekwart minuut voorsprong te verdedigen.

Offredo sluit aan in de afdaling

Offredo slingert zich in de bochtige afdaling van de Côte d'Olne naar het wiel van Phinney. Met nog een dikke vijftien kilometer te gaan krijgen we dus twee leiders. Het peloton volgt op 50 seconden.

Phinney zeker van de bollen

Op de Côte d'Olne probeert Pichon zijn metgezellen te verrassen, maar dat is buiten Taylor Phinney gerekend. De Amerikaan remonteert zijn concurrent en komt als eerste boven. Ook het tweede bergpuntje is vandaag voor de Cannondale-renner.

Photo News

Fietswissel Froome

Met een kleine scheur in de broek gaat Froome nu toch even aan de kant van de weg staan. Een klein mechanisch probleem dwingt de grote favoriet op eindwinst tot een fietswissel. Kwiatkowski brengt Froome snel terug aan de staart van het peloton.

Froome en Bardet sluiten weer aan

In het peloton gooien de grote ploegen het blok erop. Froome en Bardet zijn zonder al te grote kleerscheuren hun achtervolging aan het afronden. Onder meer Oliver Naesen staat de twee grote kanonnen bij in hun jacht op het peloton.

Grote valpartij in het peloton

Een vluchtheuveltje in een brede bocht zorgt voor averij in het peloton. Een Sky-renner in derde positie gaat met een flinke glijpartij onderuit, het gevolg is een massale valpartij met enkele groten namen. Froome en Bardet zijn op achtervolgen aangewezen.

Offredo voor de strijdlust?

De voorsprong zakt voor het eerst weer onder de minuut. Offredo heeft zijn zinnen op de prijs voor de strijdlust gezet en pookt de boel vooraan nog eens op. Pichon heeft moeite met het tempo.

Photo News

Werkpaarden De Gendt en Vermote

Met nog veertig kilometer voor de kiezen blijven de onvermoeibare Thomas De Gendt en Julien Vermote de dienst uitmaken in de kop van het peloton. Ook Katusha en FDJ zetten een mannetje bij.

Na de kasseitjes in de binnenstad van Aken trekken de renners zoetjes aan naar onze landsgrenzen. De regen lijkt de aanwezige supporters langs de weg alvast niet veel te kunnen deren. Ex-Tourwinnaar Cadel Evans ondervindt het aan den lijve...

Ongewijzigde situatie

Terwijl we de vier vluchters even aan u voorstelden, is de wedstrijdsituatie onveranderd gebleven. Het kwartet vooraan heeft bij het binnenrijden van Aken nog steeds een dikke twee minuten voorsprong. Nog 55 kilometer tot Luik.

AFP

Taylor Phinney

Taylor Phinney is veruit de bekendste naam vooraan. De Amerikaan zoekt al twee jaar naar zijn beste benen na een zware blesure in het Amerikaans kampioenschap op de weg.

De nog steeds maar 27-jarige renner van Cannondale Drapac heeft de wielersport wel in de genen zitten. In 1986 en 1987 won zijn vader telkens één etappe in de Tour. Mama Connie Carpenter behaalde dan weer een gouden medaille in de wegrit op de Olympische Spelen van 1984.

Getty Images

Thomas Boudat

Met Thomas Boudat rijdt er vooraan ook een gewezen wereldkampioen rond. De 23-jarige renner van Direct Energie werd aan de zijde van Bryan Coquard wereldkampioen ploegkoers en probeert het nu dus ook een eerste keer in de Tour.

AFP

Laurent Pichon

Ook Laurent Pichon beleeft op dertigjarige leeftijd zijn eerste deelname aan de Ronde van Frankrijk. De Fransman van Fortuneo gaat al ettelijke jaren mee in het peloton en behaalde als meeste noemenswaardige overwinning een etappezege in de Ronde van Romandië in 2010.

AFP

Yoann Offredo

Opvallend feit: alle renners uit het leiderskwartert vieren dit jaar hun debuut in de Tour. In het geval van Offredo is dit toch wel verrassend, want de 30-jarige renner van Wanty-Groupe Gobert reed tot voor dit seizoen acht jaar in Franse loondienst bij FDJ.

Photo News

Bevoorrading

Het peloton komt aan de bevoorradingszone voorbij en werkt rustig enkele happen naar binnen. De voorsprong blijft schommelen op een dikke twee minuten. Nog 85 kilometer te gaan.

Drie kilometer rechttoe rechtaan

Halverwege deze etappe kunnen we al even vooruitblikken naar de finale. De renners gaan vanaf drie kilometer voor de aankomst rechttoe rechtaan naar de meet.

We krijgen dus hoogstwaarschijnlijk een koninklijke massasprint in Luik met een hele waslijst aan favorieten. Staan met stip genoteerd: Kittel, Greipel, Démare, Kristoff, Cavendish, Sagan, Colbrelli, Bouhanni, Matthews en Groenewegen. 

AFP

Kletsnatte wegen naar Aken

De regen blijft intussen neergutsen op het parcours. Een ijzeren wielerwet stelt dan dat het voor veel renners zaak wordt om zich goed warm te houden en op tijd en stond wat eten naar binnen te werken.

Kristoff is de beste in het peloton

Het treintje van Katusha dendert op de tussensprint af en Alexander Kristoff ontgoochelt zijn ploegmaats niet. De Noor haalt het in een uitgeregend sprintje voor Colbrelli en Matthews. Wereldkampioen Sagan sprokkelt 'maar' 7 punten.

Boudat droogt Phinney en Pichon af

Boudat mag 20 punten voor de groene trui op zijn conto bijschrijven. De jonge Fransman is Taylor Phinney net iets te vlug af. In het peloton maken de sprintersploegen zich klaar om de rest van de buit te verdelen.

Straks eerste tussensprint

Terwijl het stevig begint te miezeren, maken de renners zich stilaan op voor de eerste tussensprint. Eentje die wel eens bepalend zou kunnen zijn voor wie straks in Luik de groene trui ambieert.

Jan Ullrich dan toch in de Tour

De enige Duitse Tourwinnaar uit de geschiedenis is dan toch in de Tour gesignaleerd. Ullrich zou uitgenodigd zijn door de burgemeester van Korschenbroich en lijkt daar ook het gezelschap gekregen te hebben van ene Michael Rasmussen.

80 kilometer ver, voorsprong slinkt

De toegift voor de koplopers heeft een duikje genomen. De drie minuten zijn gereduceerd tot 2'20", al lijkt alles voorlopig rustig zijn gangetje te gaan.

AFP

Valverde intussen met succes geopereerd

De grote pechvogel van gisteren ging deze ochtend in het universitair ziekenhuis van Düsseldorf meteen onder het mes. Naast een gebroken knieschijf liep Valverde ook een diepe wonde op aan zijn scheenbeen én een breuk in het sprongbeen, het bot aan de enkel dat het scheenbeen met de voet verbindt. "Het is weinig waarschijnlijk dat hij dit seizoen nog in actie komt", stelde Movistar.

Snelle eerste rit in lijn

Met een gemiddelde snelheid van 44,6 kilometer per uur zijn we aan een snelle eerste rit in lijn bezig. De renners liggen iets voor op het snelst uitgerekende wedstrijd schema, Luik nadert dus met rasse schreden.

Status quo vooraan, pech Kittel

Veel wijziging in het koersverloop valt voorlopig niet te noteren. De voorsprong van de koplopers blijft rond de drie minuten schommelen, terwijl Thomas De Gendt en Julien Vermote het peloton mennen. Marcel Kittel stond even aan de kant met een lekke band, maar de topfavoriet voor vandaag kon makkelijk weer bij het peloton aanpikken.

"De eerste sprint is de belangrijkste sprint van de Tour en liefst doe je het dan al meteen goed. Als je treintje meteen op het juiste spoor zit, zien ook de andere teams dat. Het bepaalt een beetje de hiërarchie voor de Tour en dat is van belang voor de sprints die daarna nog volgen. Dan krijg je de volgende keer dat tikkeltje meer ruimte en dat maakt op het eind soms het verschil. En natuurlijk geeft het ook vertrouwen als je bij de eerste sprint er al bonk op zit."

Jürgen Roelandts

Opgave Durbridge

Het bilan van de slipperige tijdrit is opnieuw wat zwaarder uitgevallen, want na Valverde en Izagirre krijgen we een nieuwe opgave. Luke Durbridge (Orica) ondervindt nog te veel last van zijn zware valpartij en moet er dus noodgedwongen de brui aan geven.

BELGA

Vermote neemt het peloton rustig op sleeptouw

Terwijl Julien Vermote zich aan de kop van het peloton nestelt, mag de voorsprong van de vier vluchters nog wel even oplopen. De koplopers draaien goed rond en zo is het verschil nu al 3'30".

Phinney pakt eerste bergpuntje

Op de Côte de Grafenberg is het even ieder voor zich in de kopgroep. Phinney trekt er op het juiste moment van door en pakt zo het eerste bergpuntje in deze Tour.

De vlucht van de dag lijkt vertrokken

Het leiderskwartet laat er geen gras over groeien. Terwijl het peloton nog gezellig aan het keuvelen is, hebben de vier vooraan al na 5 kilometer een voorsprong van anderhalve minuut.

Start

Meteen na de officiële start vliegt een viertal renners er stevig in. Boudat (Direct Energie) en Pichon (Fortuneo) staken het vuur aan de lont. Phinney (Cannondale) sprong met Offredo (Wanty Groupe Gobert) in zijn zog naar de twee vluchters. We hebben dus een kopgroep van vier.

REUTERS
AP
Photo News
AFP