Greg Van Avermaet treurt niet na verlies gele trui: "Hier bots ik op mijn limieten"

Photo News
Greg Van Avermaet is zijn gele trui kwijt. Hij finishte op een 71ste plek, op 22:23 van winnaar en nieuwe gele trui Geraint Thomas die net op het podium de handen omhoog mocht steken met dat geel toen Van Avermaet over de finish kwam. "Het is mooi geweest", aldus de Waaslander, "al zal het wel wennen zijn morgen om weer in mijn gewone tenue te koersen."

"Ik wist vooraf dat het lastig zou worden en dat bleek ook meteen", deed hij zijn verhaal aan de finishlijn. "Het was misschien slechts 108 km, maar het waren wel zeer lastige kilometers. Voortdurend op en neer, nooit tijd om te recupereren. Ik sprong niet mee in het begin met de vluchters, maar ik had dat misschien beter wel gedaan, dan was het misschien gemakkelijker geweest. Nu goed, op zich maakt het op het einde van het verhaal niet veel uit. Deze etappe was echt niet te onderschatten, lastig, heel lastig. Ik ben echt blij dat het nu voorbij is, dat ik aan de finish ben", zuchtte hij. 

"Voor mij was dit persoonlijk de lastigste rit van deze Tour", gaf hij toe, "ik voelde ook de inspanning van gisteren en ik heb ook niet aangedrongen, maar zelfs zonder aan te dringen, was het lastig genoeg om deze rit te rijden. Dit was echt iets voor klimmers en ik ben geen klimmer. Ik kan zo'n inspanning van gisteren een keer doen, maar geen twee dagen op rij. Ik verlies nu het geel, maar ik ben heel trots dat ik die trui zo lang mocht dragen. Ik heb gewoon niet die klimmersbenen om hier mee te doen. Hier bots ik op mijn limieten." 
(lees onder de foto verder)

Photo News

Geen illusie

Van Avermaet kwam over de finish op het moment dat de podiumceremonie plaatsvond voor de nieuwe gele trui Geraint Thomas. Wat gaat er dan door zijn hoofd. "Dat ik mijn trui kwijt ben zeker", was het laconieke antwoord. "Het is logisch. Ik ben gisteren echt diep gegaan om die trui nog een dagje langer te mogen dragen en ik had me echt geen illusie gemaakt dat het vandaag nog zou lukken. Ik had mogen doen wat ik wil, het zou me niet gelukt zijn, met de beste wil van de wereld niet, om vandaag weer op dat podium te staan. Het is mooi geweest, ik ben tevreden en trots op mijn prestaties." 

"Morgen volgt nog een zware rit naar l'Alpe d'Huez en ik hoop die goed door te komen, met hopelijk iets betere benen dan vandaag en dan daarna te herstellen. Ja, ik zal zeker de inspanning van gisteren nog voelen in de rit van morgen. Als ik mijn waarden bekijk van gisteren, wel dan was gisteren een heel zware dag en dan weet je je dat je twee dagen nodig zal hebben om te herstellen."
(lees onder de foto verder)

AP

Koesteren

"Het zal raar zijn om morgen die trui niet meer te dragen", gaf hij nog mee, "morgen is alles terug het oude, terug normaal en draag ik weer mijn gewone tenue. Ik heb een paar fantastische dagen mogen beleven, één van de mooiste momenten in mijn carrière en dat zal ik zeker koesteren."

Stelt hij zich al nieuwe doelen? "Het zal er een beetje van afhangen hoe snel de benen herstellen", eindigde hij, "als ik me terug goed voel, dan zal ik wel opnieuw gemotiveerd zijn voor de ritten die me liggen. Ik hoop nog op een kans en dat ik echt dicht kan eindigen. Dan zou mijn Tour helemaal geslaagd zijn."

Photo News

Pauwels: "Bergklassement kan een klein doel worden"

Serge Pauwels schoof net zoals gisteren mee in de vroege vlucht, maar werd nog opgeraapt door de groep met favorieten en eindigde als 27ste, op 7:10 van de latere winnaar. "Ik heb het geprobeerd, maar ik voelde echt wel de inspanning van gisteren in de benen. Twee dagen top zijn op rij in de Tour, dat gaat gewoon niet."

"Ik had tegen de ploegleiding gezegd: als er grote groepen weg zijn en ik voel me goed, dan wilde ik het wel proberen. Ik stond redelijk dicht in het bergklassement, dus ik hoopte wel wat puntjes te scoren en te zien waar het schip strandt. Dus ik ging mee, maar het ging zeker niet op kousenvoeten, het was echt wel lastig en met hangen en wurgen." 
(lees onder de foto verder)

BELGA

"Ik voelde wel de inspanning van gisteren en heb het heel de dag erg lastig gehad, er waren er niet veel mee in de ontsnapping die dat gisteren ook gedaan hebben, maar toch: ik kon nog redelijk lang volgen, want uiteindelijk losten er wel heel veel van die kopgroep, er kwamen er veel in de problemen ook met krampen denk ik, er was bijna geen tijd om te eten en te drinken. Uiteindelijk is het peloton dan toch teruggekomen, de ontsnapping heeft het niet gehaald, maar ik denk wel dat ik een redelijke zaak heb gedaan voor het bergklassement, nu kan dat wel een klein doel worden."

Pauwels staat nu tweede, met 49 punten. Leider Alaphilippe telt er 61. "Ik plan niet al te veel vooraf", zei hij nog. "Vandaag was ik mee omdat het niet hoefde en gewoon omdat mijn conditie goed is, dat is de manier waarop ik graag koers in de Tour. Ik heb ook gezien dat Alaphilippe niet onklopbaar is en dat moet ik meenemen. Die bergtrui is nog heel ver af, maar als ik die trui één dag zou kunnen dragen, zou dat heel mooi zijn. Je kan zo'n trui niet vooraf in je hoofd steken, dat rolt er een beetje vanzelf in, met de etappes die komen en dan punten te scoren zoals nu de voorbije twee dagen. Vanavond bekijk ik alles en zie ik wel."
(lees onder de foto verder)

BELGA

"Morgen ben ik niet van plan om aan te vallen, een finish op l'Alpe d'Huez, dat is echt wel zware kost. Ik denk dat het moeilijk is die bergtrui. Wel komen er nog kansen op ritwinst, dat moet ik blijven proberen", vermoedt hij, "in de Pyreneeën zijn er nog mooie ritten, naar Carcassonne ook, Mende kan op zich ook, al is dat een vrij explosieve aankomst, er komen er nog zeker een stuk of vijf, dus ik moet het blijven proberen."

  Virtueel droeg hij ook een tijdje de gele trui. "Ja, dat is niet de eerste keer in mijn carrière, virtueel heb ik er al veel in die kast hangen. Maar daar koop ik niet veel mee, dat is wel eens mooi, maar het zat er niet in. Het lijkt wel alsof het niveau alsmaar hoger ligt in de Tour. Fysiek is het bijna onmogelijk om twee dagen op rij echt top te zijn. Ik ben wel heel goed, maar om dan nog finale te rijden... Ofwel ben ik een beetje te oud aan het worden, dat kan het ook zijn", lachte hij.

Zijn ploeg verliest Mark Cavendish omdat hij buiten tijd aankwam. "Dat is heel zuur, maar helemaal onverwacht komt het niet. Hij was gisteren ook al niet zo goed en het was ook heel nipt om binnen tijd aan te komen. Ja eerlijk gezegd, ik denk dat ik zelf deze rit ten opzichte van de rit in de Dauphiné een kwartier sneller heb gereden. Dat zegt genoeg hoe snel het ging, want toen waren er ook al veel bijna buiten tijd. Het is een ramp voor de ploeg, hij was nog altijd de grootste kans op ritwinst, met 30 ritten in de Tour gewonnen. Het is zeer spijtig voor de ploeg."

Photo News10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alex Van Steenpaal

  Gewoon fantastisch gereden Niks meer of minder Een geweldenaar deze man Mvg

 • Etienne Vanhoegaerden

  Hopelijk heb je de benen terug gevonden van vorig jaar die een beetje verloren waren. Nu zorgen in de bergen op tijd binnenkomen en uit rijden tot in Parijs en tussen in nog een ritje meenemen en dan ben je geslaagd.

 • Saskia Goormans

  I love that boy

 • eric maier

  Greg kent zijn limieten als geen ander maar is een van de weinigen die altijd diep gaat om toch weer iets te presteren dat hem wel vaker als onmogelijk word afgedaan. Greg heeft in deze Tour zijn marktwaarde nog eens stevig in de verf gezet voor de nieuwe sponsor, zelfs al zou hij Parijs niet halen door ziekte, pech,...

 • Chris Goossens

  @Pedro Gonzalez: lees het artikel en dan weet je dat Greg zijn limieten wel degelijk kent. En ja zijn nieuwe bazen weten dat hij geen ronderenner is, hij is aangeworven op basis van zijn kwaliteiten in de ééndagskoersen. Blijkbaar ken jij niet al te veel van de koers hé Pedro. Het valt me steeds op dat we jou hier in de reacties steeds de basiselementen uit de wielerwereld moeten aanleren.