Greg Van Avermaet begint aan zesde Tour: "Porte helpen en soms mijn eigen kans gaan"

REUTERS
Greg Van Avermaet won in 2015 en 2016 een rit in de Tour de France. Vorig jaar was hij er een paar keer dichtbij, maar greep hij naast de zege. Ook dit jaar hoopt de olympische kampioen opnieuw te scoren en wil hij voorts Richie Porte aan een plek op het podium helpen.

Van Avermaet begint na deelnames in 2009, 2014, 2015, 2016 en 2017 aan zijn zesde Tour de France. Al twee keer was hij succesvol, in 2016 mocht hij ook drie dagen de gele trui dragen. Vorig jaar moest hij na een schitterend voorjaar vrede nemen met een tweede plaats in Rodez, na winnaar Michael Matthews, en twee vierde plaatsen. Dit seizoen boekte hij een overwinning in de Ronde van Oman, behaalde hij een rist ereplaatsen in de Vlaamse klassiekers en pakte hij de eindzege in de Ronde van Yorkshire. Een zege in de Tour zou zijn seizoen een pak meer kleur geven.

"Ik zit inderdaad wel een beetje op mijn honger na dit voorjaar", zegt hij. "Ik was er altijd wel bij, het was wel goed, maar niet super. Een overwinning in de Tour zou veel goedmaken, ik heb de goede conditie te pakken en ben zeer gemotiveerd voor deze Tour. Al ben ik altijd gemotiveerd om te koersen en te winnen. Alleen is dat niet altijd evident, zeker niet in de Tour waar de kansen op succes eerder schaars zijn."

Ploegentijdrit

Het eerste doel voor de ploeg is de ploegentijdrit, waarin BMC zich in andere Tour-edities telkens bijzonder succesvol toonde. "Het is zaak om dat gefocust aan te pakken", aldus Van Avermaet. "We mogen niet te zelfzeker zijn, want die fout hebben we in het verleden al gemaakt. We gaan voor de winst en willen er tijd pakken. We zijn hier met Richie Porte voor een goed eindklassement. Daar streven we naar en ik ga hem daarbij zo veel mogelijk helpen."

Kasseirit

Persoonlijk succes lijkt hem mogelijk in de rit naar Mûr de Bretagne en de kasseirit naar Roubaix. "Heel veel kansen zijn er niet in de Tour de France voor een klassiek renner zoals ik", legt Van Avermaet uit. "Er zijn veel sprintetappes, bergritten en slechts een paar opties voor mijn 'type' renner. Dan volgen er een paar overgangsritten waar ik op succes kan jagen. Hopelijk zijn de benen dan nog fris genoeg om dat ook voor elkaar te brengen." De kasseirit heeft hij met stip aangeduid. "We zijn hier met Richie voor een goed klassement. Maar in die rit mag ik in principe wel mijn kans gaan, al weet je nooit hoe de koers uitdraait natuurlijk. Er liggen echt wel veel kasseien in die rit, meer dan ooit in een Tour-rit. En daar kunnen grote verschillen gemaakt worden."

Een nadeel voor Van Avermaet is dat hij niet zorgenvrij kan starten. Nog steeds is er geen duidelijkheid over het voortbestaan van de ploeg. Dat liet ook manager Jim Ochowicz verstaan op de persconferentie: de zoektocht naar sponsors is nog steeds bezig. Of dat de samenhorigheid in de ploeg niet zal verstoren, werd geopperd.

"Ik denk niet dat het een probleem zal vormen. Veel renners hebben al ergens getekend. Die mannen die aan tafel zitten, zullen ook geen probleem hebben om volgend jaar een ploeg te vinden. Iedereen is gemotiveerd om voor Richie te rijden en hem te helpen aan succes, al zal iedereen wel een beetje bezig zijn met zijn toekomst. Waar mijn toekomst ligt? Er zijn verschillende opties en ik ben een beetje aan het afwachten wat de juiste zal zijn. Ik heb altijd gezegd dat ik bij het begin van de Tour duidelijkheid wil. Ja, dat is nu kort dag, maar ik denk dat ik dat wel zal halen. Het is geen gemakkelijke puzzel, maar ik vermoed dat de laatste stukken eind deze week of begin volgende week wel zullen vallen."
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Glenn Wouters

  Je gaat om te winnen of je blijft thuis??? Dan zouden er 20 renners aan de start staan, en geen enkele helper. Wielrennen is een ploegsport, en in die ploeg ga je voor 1 of 2 man die kunnen winnen. De rest moet hen daarbij helpen. En onderschat die opdracht niet, kan veel zwaarder zijn dan winnen.

 • Antoine Van De Velde

  Wat een fan niet lijden kan,de ene dag kapt men op Chris de andere op Greg. Een beetje respect voor de renners,hun familie,vrienden en supporters zou toe te juichen zijn.De wieler sport is hoe dan ook veel zuiverder dan tien en meer jaren geleden,nu komen jonge renners met talent ook tot hun recht. Laat ons vooral genieten van de Tour komende weken, op naar een spannende strijd.

 • luc van der maelen

  Ofwel ga je om te winnen of anders blijf je thuis

 • Pedro Gonzalez

  Hoezo Porte helpen? Porte duwen als hij niet meer kan, dat moet je doen. Zelf de Tour winnen moet je, je kunt het ! Vliegen over het hooggebergte , tegen de klok de anderen op minuten rijden , een nieuwe ploeg zoeken om knecht te spelen. Ja dat moet je doen. En als dat niet kan, een plekje bij de vijftig in Parijs. Je kan het.

 • Filip Desmedt

  Eigen kans gaan , inderdaad , gaan , want voor de rest heb je nog niet veel gedaan dit jaar he Greg , buiten gaan . Niks gepresteerd tijdens het voorjaar , heel zwak BK , enz . De top is eraf , je bent er overheen , en vanaf nu gaat het enkel nog bergafwaarts . Een kermiskoerske zal nog wel lukken , de rest , terug knechten want meer zal er niet meer inzitten .