Graatmagere Valverde gaat knechten: “Iedereen maakt zich precies zorgen”

Valverde, Quintana en Landa.
EPA Valverde, Quintana en Landa.
Het Spaanse Movistar won met Richard Carapaz de Giro, maar in de Tour start Nairo Quintana samen met Mikel Landa als kopman voor het klassement. Alejandro Valverde is meesterknecht van dienst en cijfert zich weg voor zijn kopmannen.

In het Crown Plaza Hotel in Zaventem verzamelde Movistar voor een persmoment. Alejandro Valverde was nagenoeg onherkenbaar. De wereldkampioen staat graatmager, weegt 58,6 kg, nooit eerder kwam hij zo licht aan de start van de Tour. Nochtans is dat niet met ambitie om de gele trui te veroveren. Valverde won de Vuelta in 2009 en eindigde er verschillende keren op het podium. In de Tour van 2015 eindigde hij als derde, zijn beste resultaat ooit. Hij start met het idee dat hij zijn twee kopmannen Quintana en Landa bij wil staan en vooral wil genieten. 

Valverde.
REUTERS Valverde.

"Natuurlijk heeft een renner zoals ik altijd ambitie", gaf hij toe. "Maar hier is dat niet voor het geel, maar met een duidelijk doel, het team aan de gele trui helpen. Ik ga me de volle 100 procent inzetten voor hen. Het zal wellicht een open Tour worden nu Chris Froome en Tom Dumoulin niet van de partij zijn en dat hoeft niet in ons nadeel te zijn. De sfeer is ook goed in het team en we starten met vertrouwen. Dat hebben we altijd op die eerste persconferentie, maar ik maak me sterk dat de ploeg nu nog wat meer garanties heeft dan andere jaren. We wonnen de Giro met Carapaz, Mikel Landa finishte er als vierde. Nairo heeft zich enorm goed voorbereid en staat scherp. Ze zijn beiden klaar voor deze Tour, we staan hier met een stevig blok en er heerst rust in het team, want we hebben de Giro al op zak.”

Het zal wellicht een open Tour worden nu Chris Froome en Tom Dumoulin niet van de partij zijn en dat hoeft niet in ons nadeel te zijn

Alejandro Valverde

Valverde maakte ook een grapje over zijn gewicht. "Ik krijg inderdaad veel opmerkingen dat ik zo mager ben", zei hij. "Ik ben inderdaad wel wat afgevallen, heb een dieet gevolgd, eigenlijk vooral om te zien wat het zou geven. Maar nu maakt iedereen zich precies wat zorgen. Ik zal wat anders moeten beginnen eten.”

Quintana en Valverde.
REUTERS Quintana en Valverde.

Nairo Quintana wil nog eens schitteren op grote hoogte

Nairo Quintana (Movistar) kwam in 2013 binnen langs de grote poort, met meteen een tweede stek in het eindklassement van de Tour. Dat kunstje deed hij nog eens over in 2015 en verder won hij de Giro van 2014 en de Vuelta van 2016, maar zijn flitsen bergop toonde de 29-jarige Colombiaan daarna nog amper. Nu Chris Froome en Tom Dumoulin niet van de partij zijn, wacht hem een unieke kans om eindelijk te winnen.

In 2016 werd Quintana nog eens derde in de Tour, daarna kwam hij niet meer in de buurt van het podium, met een twaalfde plaats in 2017 en een tiende in 2018. Wat er vorig jaar fout liep, werd nooit echt duidelijk, in 2017 zou de combinatie met de Giro (waarin hij tweede werd) hem slecht bevallen zijn. Dit jaar ging Quintana resoluut voor de Tour en reed hij geen Giro vooraf. Met veel kilometers bergop en zes bergen boven de 2.000 meter zou de Colombiaan in het voordeel moeten zijn. Zijn ploeg is ook niet slecht tegen de klok en moet dus niet al te veel vrezen in de ploegentijdrit.

Valverde en Quintana.
REUTERS Valverde en Quintana.

Op het persmoment van zijn team in Diegem sprak hij over zijn verwachtingen. “Zoals elk jaar zijn er wat zenuwen voor de start, is de honger er ook om er aan te beginnen. Ik heb me heel goed voorbereid, heb de cruciale ritten verkend na de Dauphiné en ik start hier met ambitie, zoals elk jaar. Ik kan terugvallen op een sterk team, met ook nog Mikel Landa. Twee troeven, dat vormt zeker geen nadeel en hopelijk is het geluk aan onze zijde.”

“Die vele cols boven de 2.000 meter zijn voor mij een goede zaak, want ik ben geboren en getogen op grote hoogte, maar of dit parcours me voordeel biedt ten opzichte van mijn rivalen? Ik weet het niet. Al mijn rivalen bereiden zich voor op de Tour, op die specifieke omstandigheden. Zij hebben ook hun huiswerk gedaan. Maar ik geef toe: de hoogte is zeker geen nadeel voor mij.”

Wie ziet hij dan als zijn voornaamste concurrenten? “The usual suspects. Ineos met Egan Bernal en Geraint Thomas, ik zag de voorbije maanden ook een sterk Astana met Jakob Fuglsang in de vorm van zijn leven en dan heb je ook nog Richie Porte en Adam Yates, die het altijd goed doen in een Grote Ronde. Je mag niemand onderschatten.”

Volg de komende weken al het nieuws over de Ronde van Frankrijk op de voet via het HLN Tourcenter!

Zelf deelnemen aan de Tour? Ook dat kan! Waag je kans in onze Gouden Tour en maak kans op talloze prijzen.

Valverde, Quintana en Landa.
REUTERS Valverde, Quintana en Landa.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dirk Thyssen

    De enige die waarvoor hij iets gaat doen is voor zichzelf .Valverde heeft nooit geknecht vroeger niet ,nu niet en in de toekomst ook niet .seguro.

  • Erwin BATEN

    Dus hij start om te winnen.