Gilbert ging voluit in de tijdrit, maar: "Na elke bocht dacht ik: 'dju, dat kon sneller'"

Getty Images
Een halve minuut. Meer moest Philippe Gilbert (Quick.Step Floors, 34) in een doorweekt Düsseldorf niet toegeven op Geraint Thomas. "Prima tijdrit in verhouding met het voorbereidende werk dat ik ervoor heb geleverd", vond hij.

"Ik reed de voorbije maanden nauwelijks met mijn tijdritfiets. En als ik het dan toch eens deed, trainde ik niet specifiek. Dat was een bewuste keuze. Toch maak ik er altijd een erezaak van om in zo'n tijdrit à fond te gaan. Je weet immers nooit. Maandag, in Longwy, wacht me een aankomst die me ligt. En wie weet beland ik volgende week wel ergens in een goeie vlucht, waarin ik de beste geklasseerde renner ben. Zoals Greg Van Avermaet, vorig jaar. En Thomas Voeckler al een paar keer in het verleden. Dan kan er misschien iets moois (geel, red.) inzitten."

Verraderlijk glad, vond Gilbert het anders wel. Vooral het bochtige, technische deel van het traject in en om de Altstadt lag er gevaarlijk bij. "Moeilijk inschatten of je daar risico's moest nemen of niet. Zelf ging ik redelijk hard. (lacht) En toch had ik na elke bocht zoiets van 'merde, dat kon sneller'. Maar als je één kilometer per uur sneller ging, was de kans groot dat je er bijlag. Veel tijdwinst boekte je er ook niet mee. Ik vond het alvast niet de moeite, omdat ik toch niet zou winnen. Enkele grote namen gingen er wél over de limiet, met alle gevolgen vandien. Vooral de crash van Valverde zag er niet mooi uit. Net voor die bewuste bocht blies de wind vol in de rug en kwam je met 65 km/u van de brug gereden. Ik remde. Valverde deed dat zichtbaar niet."

EPA

Morgen wordt in Gilberts thuishaven Luik meer dan waarschijnlijk een eerste keer gesprint. "We zullen goed vooraan moeten zitten", weet hij. "Als het regent, wordt het opnieuw gevaarlijk. Mais on va se battre. We gaan ervoor vechten."

Gilbert verwacht zich aan een warme ontvangst van zijn grote schare fans. "De fanclub heeft een weide afgehuurd op de flanken van de Côte d'Olne, hoorde ik. Dat wordt leuk. De toegang is vrij. Iedereen welkom, dus. Maandag starten we in mijn geboortestad Verviers. Om eerlijk te zijn: ik ben er in al die jaren nog amper teruggeweest. (lacht) Ik ken de stad niet eens, ik heb een gids nodig. Mais c'est sympa, oui. Het wordt heel bijzonder."

BELGA1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Ronny Popelier

    Sterke tijdrit van alle QUICKSTEP vrienden, met twee top tien plaatsen. Morgen veel kans op sprint zege Marcel Kittel, en de gele en groene trui in de ploeg, QUICKSTEP FLOORS C TEAM.