Geraint Thomas klautert naar zege in korte maar vernietigende Alpenrit en neemt Gregs gele trui over

AP
De korte maar helse Alpenrit was een kolfje naar de hand van Geraint Thomas (Sky). Op de slothelling van de dag knalde de Brit weg van zijn grote concurrenten en rolde hij Nieve in extremis op. Zoals verwacht is het gele rijk voor Greg Van Avermaet ten einde. Op de tweede col liet onze landgenoot begaan, Thomas is meteen de nieuwe leider. 

Amper 108,5 kilometer, maar wel een helse karwei. Met twee cols van buiten categorie (de Montée de Bisanne en nieuweling Col du Pré), de Cormet Roseland als tussendoortje van tweede categorie en de netelige slotklim van eerste categorie naar het skistation La Rosière Espace San Bernardo mochten de berggeiten écht van stal. Deze tweede rit door de Alpen was trouwens nagenoeg identiek aan de koninginnenrit van de voorbije Dauphiné. Toen won Pello Bilbao – nu op vakantie. Ook Thomas was daar ijzersterk. Onthouden, dit... 

Nadat de slimme Peter Sagan aan de vroege tussensprint twintig belangrijke stuks voor zijn groene trui meegraaide en Sky het tempo van kilometer één controleerde, zonderde zich mondjesmaat op de flanken van de Montée de Bisanne een ruime kopgroep van 31 lieden af. Bergkoning en triomfator van gisteren Julian Alaphilippe, Warren Barguil en Thomas De Gendt – na zijn offday van gisteren had de Oost-Vlaming aangegeven het vandaag gewoon opnieuw te proberen - wilden met hun drietjes op pad, maar lang duurde dat liedje niet. 

Photo News

Valverde met een plannetje

Een zware tol, want op de Col du Pré voelde zowel De Gendt als Alaphilippe het zuur in de kuiten, zij losten. In het peloton joeg Movistar dan weer de vaart met een ruk de hoogte in én stuurde het Valverde op pad. Onder meer Mollema, Majka en Van Avermaet lieten begaan. Na acht fantastische dagen in de leiderstrui mocht onze landgenoot van BMC het gele plunje dus inleveren.

Op de Cormet Roseland gebeurde bitterweinig, maar de afdaling zorgde wél voor vernieling. Serge Pauwels – ook hij reed opnieuw in het offensief – moest de rol met een hele rits andere vroege ondernemers vooraan lossen terwijl Dumoulin als een duivel uit een doosje naar Valverde kletste. Vier leiders met Nieve, Barguil, Valgren en Caruso hielden zo aan de voet van La Rosière nog een voorgift van twee minuten en dertig seconden over op de oude Spanjaard en de Nederlandse TGV. Het peloton volgde dertig seconden verder. Tijd voor vuurwerk.

AFP

Thomas met dubbele versnelling

Nieve was op de slotklim de sterkste vooraan en nam afscheid van zijn metgezellen. De man van Mitchelton-Scott leek op weg naar de bloemen, maar dat was buiten Geraint Thomas gerekend. Terwijl bij Valverde en Fuglsang de man met de hamer langskwam, knalde de Brit van Sky met een verschroeiende versnelling naar Dumoulin. Toen op vijfhonderd meter van de meet ook Froome de aansluiting leek te maken, ging Thomas voor een tweede keer. 

Nieve werd gepasseerd, hield er een verkoudheid aan over en mocht een kruis maken over de ruikers van rit 11. Een kunststukje van Thomas, die meteen ook de leiderstrui overneemt van Van Avermaet. Dumoulin en Froome moesten 20 seconden toegeven en kwamen op een tweede en derde stek binnen. 

BELGA

Klassementsmannen in de penarie 

Veel klassementsrenners zagen hun kansen op de eindzege of het eindpodium stevig krimpen. Romain Bardet, Vincenzo Nibali, Nairo Quintana en Primoz Roglic gaven net geen minuut prijs. Mikel Landa verloor nog driekwart minuut extra. Jakob Fuglsang kwam met bijna vier minuten achterstand over de streep, en Bauke Mollema en Rigoberto Uran kraakten daags na hun eerste inzinking helemaal. Marcel Kittel en Mark Cavendish moeten dan weer naar huis.

Morgen staat de laatste en op papier zwaarste van de drie Alpenritten op het programma: de rit tussen Bourg-Saint-Maurice en Alpe d'Huez is 175 kilometer lang, met drie beklimmingen buiten categorie: de Col de la Madeleine, de Col de la Croix de Fer en de iconische slotklim van 13,8 kilometer.

REUTERS84 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Van Den Bossche

  Voor onze grote kenner : Maarten Ducrot was 4de met de Nederlandse ploeg 100km ploegentijdrit op de OS in Los Angeles en dus geen Olympisch kampioen zoals Pedro weet te vertellen. En van koers kennen ze op Eurosport echt niets

 • Pedro Gonzalez

  Juist Antoine, het is hem gegund maar een groot kampioen is hij in lange niet.

 • Pedro Gonzalez

  Ja Dirk Tuymans, ook op de universiteit is er vakantie. En het vraagt niet zoveel inspanning om onzin te weerleggen. Of een klare kijk te hebben op het gebeuren als men daartoe bereid is.

 • Pedro Gonzalez

  Wel Toeterke, niet zovelen. Die hebben allen blijkbaar beseft hoe dom het zou geweest zijn. Zoals Maarten Ducrot van de NOS zei (oud olympisch kampioen ploegkoers) : waar haalt die het vandaan? Koersen doe je niet alleen met de benen maar ook met verstand. Mis je een van beiden, tja dan loopt het verkeerd af.

 • Gaston FOUBERT

  Zitten ze hier met z'n allen op Sky te timmeren, maar hoe was het met de ploeg van Basso en andere leiders in een grote ronde. Die controleerden toch ook de koers en nu mag dat niet meer? En Serge, inspanningsastma is geen astma, weet waarover je praat.