Fuglsang en Mollema mopperen over rol motoren: “Echt belachelijk”

Jakob Fuglsang.
BELGA Jakob Fuglsang.
Jakob Fuglsang kwam vandaag in de groep met de meeste andere favorieten aan in Saint-Etienne. De Deense kopman van Astana moest enkel op Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe 20 seconden prijsgeven en daar zat hij toch wel mee. In een interview na de achtste rit toonde Fuglsang zich vooral ontevreden over de rol van de motoren.

“Pinot en Alaphilippe glipten mee in het spoor van de motor en zo hebben ze toch wat seconden kunnen pakken. Daardoor misten we de kans om bij hen aan te sluiten”, sprak Fuglsang, die in het voorjaar al enkele verbeten duels uitvocht met de gele trui van Deceuninck-Quick.Step. “Dat net zij konden profiteren, is niet onlogisch: het zijn Fransen. Ze hebben zeker wat hulp gekregen, dat kon iedereen zien. Wij reden vol door, maar de kloof werd niet kleiner. Normaal is dat niet.”

“We hebben inderdaad onze fietsen op de motor gehangen en zijn op die manier dan maar weggereden. Dat was makkelijker”, reageerde Alaphilippe met een kwinkslag toen hij de reactie van Fuglsang voorgeschoteld kreeg. “We hebben geen hulp gekregen van de motoren en hebben op eigen kracht vol achter Thomas De Gendt gereden.”

AFP

Mollema: “Jammer dat er geen aandacht aan wordt besteed”

De Nederlander Bauke Mollema (Trek Segafredo) probeerde in de slotfase van de achtste etappe om het gat naar de ontsnapte Alaphilippe te dichten en zo de gele trui van ploeggenoot Giulio Ciccone te beschermen. Dat lukte de Nederlander echter niet en na de etappe zat hem toch iets dwars.

Mollema reageerde net als Fuglsang boos op de motoren die volgens hem te dicht op het peloton reden. “Echt belachelijk. Ik heb onderweg ook met de jury gepraat. De tv-motor - ook in de afdelingen - reed de hele tijd een seconde voor ons uit en dat maakt veel verschil.”

Bauke Mollema.
Photo News Bauke Mollema.

Tijdens de Ronde van Italië mopperde Mollema ook al over de motoren. De renner wenkte zelfs een motorrijder dat hij meer afstand moest houden. “Je kunt door te kijken naar de remlichten van de motor precies zien wanneer en wat voor een bocht eraan komt. Bovendien heb je gewoon voordeel van de zuiging van zo’n motor”, zei hij. “Jammer dat er geen aandacht aan wordt besteed. Misschien was het hetzelfde in de kopgroep, maar dit soort taferelen heeft gewoon invloed op de koers.”

Winnaar De Gendt

Met de ritwinst van onze landgenoot Thomas de Gendt had Mollema wel vrede. Onze landgenoot ontsnapte vroeg in de etappe met drie anderen. Waar de anderen werden ingerekend, daar hield hij stand. “Zeker een speciale, die De Gendt”, zei Mollema. “Ik ben wel blij dat hij wint.”

Mollema en Ciccone, die vandaag zijn gele trui kwijtspeelde.
Photo News Mollema en Ciccone, die vandaag zijn gele trui kwijtspeelde.18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Meert Dominique

  Hun ploegen hebben gewoon heeeeeel dom gereden. Astana reed voluit achter de kopgroep maar Fulsang kon niet op de demarrage van Alaphilippe reageren. Als Pinot het kan dan moet hij het ook kunnen. De taktiek van Dimension Data is mij ook een raadsel

 • eric maier

  hij heeft wel een punt dat Fransen deze Tour al wel "geholpen zijn". Ik denk terug aan de rit met Van Aert in de aanval met een kopgroep, waar in de achtergrond de motor wel erg dicht voor het peleton - geleid door oa FDJ-Total de achtervolging probeerden te organiseren. Met momenten gingen ze ook voor Pinot en Alaphilipe kort ervoor rijden, zo ook i nde laatste paar km in achtervolging op Degendt - die gelukkig won.

 • Carl Panis

  Platte kaas. Is gewoon te oud geworden. Over en uit.

 • Frits Vandenberge

  Wat een gezever over die motoren. Er rijdt overal een motor voor: voor de ontsnapte, voor de achtervolgers, voor het peloton. Dus iedereen heeft evenveel "voordeel". Misschien dan beter niet meer op TV uitzenden? Hallo!!!!

 • Rudi Swinnen

  @ Julien de Kerpel . Wuyts heeft het WEL gezien en heeft daar ook melding van gemaakt in de rechtstreekse uitzending . * Die motor rijdt toch te dicht voor die 2 Fransen , die moet verder voor hen uit rijden * heeft hij duidelijk gezegd