Froome snapt het niet: "Ik heb niets verkeerd gedaan"

Chris Froome.
BELGA Chris Froome.
Chris Froome won vorige week voor de tweede keer in zijn carrière de Tour de France, maar werd ook drie weken lang beschimpt door fans en media. De Britse renner van Team Sky snapt niet waarom het alleen op hem gericht was. "Geeft iedereen zijn gegevens vrij?", vroeg hij zich af.

Hij gaf zijn trainingsgegevens vrij, zodat wetenschappers en het sceptische publiek niet meer aan hem konden twijfelen. "Ik vind het waanzinnig dat we als renners zover moeten gaan, zeker omdat er geen aanwijzingen zijn of bewijs is tegen mij. Ik heb niets verkeerd gedaan. Maar wordt elke renner zo behandeld? Nee, maar het zou niet mogen dat het alleen op mij gericht is", zegt de geboren Keniaan tegen Sporza.

Ondanks alle vijandelijkheden (hij kreeg urine over zich heen, werd bespuwd en mensen staken hun middelvingers op) is hij ook positief over de supporters langs de kant. Hij scheert ze niet over een kam. "Dat is gelukkig maar een minderheid. Ik zag ook veel enthousiasme bij de echte fans. Dat is fantastisch en dat maakt deze sport zo mooi."

ANP
BELGA
BELGA
BELGA