Froome: "Niet te geloven dat ik hier moest sprinten tegen de groene trui"

photo_news
Geletruidrager Chris Froome kon het amper geloven dat hij vandaag tijd kon pakken op zijn concurrenten en zelfs voor de overwinning moest sprinten met groenetruidrager Peter Sagan. "Morgen zal het waarschijnlijk geen sprint worden tussen de gele en de groene trui."

"Ik kan het niet geloven dat ik hier even heb gesprint tegen de groene trui. Ik wil ook heel graag al mijn ploeggenoten bedanken, ze hebben heel de dag schitterend werk geleverd en me constant voorin in het peloton gehouden. Het is ook daarom dat ik vervolgens kon meeglippen met Sagan", zegt de Brit.

28 seconden voorsprong telt hij nu op Adam Yates, de tweede in de stand, en 35 op Nairo Quintana. "Het is niet veel, maar het is alweer tijd die ik win", vatte Froome samen. "In de laatste tien kilometer heb ik mezelf ook afgevraagd of meegaan in die ontsnapping wel de juiste keuze was, of het wel de moeite waard zou zijn. Maar kijk, ik heb het gewoon gedaan en ik win hier twaalf seconden. Elke kans die ik zie, wil ik benutten, want ik weet dat Nairo in de derde week heel sterk zal zijn. Ik kan dus elke seconde gebruiken."

Mont Ventoux
Morgen staat de Ventoux op het programma, al werd de rit met zes kilometer ingekort. "Een goede zaak van de organisatie om die beslissing te nemen", zei Froome. "De veiligheid van de renners staat voorop. Maar om eerlijk te zijn, ik denk niet dat het veel zal veranderen. Het blijft een harde klim, zelfs al is het maar tot aan Chalet Reynard. En ook nu zal de wind weer zijn rol spelen. Ik weet niet waaraan ik me kan verwachten, maar ik kan me voorstellen dat het een zware etappe wordt, nog meer omdat het nu een kortere klim zal zijn. "Het zal sowieso geen sprint meer worden met Sagan", zegt de lachende Froome.

In 2013 won Froome op de Ventoux en finishte hij 29 seconden voor Quintana. "Dat blijft speciaal", herhaalde hij. "Maar weet dat we in ons achterhoofd ook al met de tijdrit van daags nadien bezig zullen zijn. Wie heel diep gaat op de Ventoux, zal dat cash betalen in de chrono. Daar moet je als klassementsrenner rekening mee houden."

BELGA