Eddy Merckx: "Giro is beste voorbereiding op Tour"

Eddy Merckx is momenteel in Qatar.
PHOTO_NEWS Eddy Merckx is momenteel in Qatar.
Eddy Merckx vindt de Ronde van Italië de beste voorbereiding op de Tour de France. "Het gaat misschien niet zo snel als in Frankrijk omdat er meer beklimmingen zijn, maar ik presteerde altijd veel beter in de Tour als ik de Giro gereden had", zegt De Kannibaal aan Marca.

De Belg won in totaal vijf keer de Ronde van Frankrijk en vijf keer de Giro. De dubbel Giro-Tour pakte hij driemaal. Hij vindt dat Contador's concurenten zich ook op deze manier zouden moeten voorbereiden. "Froome, Nibali en Quintana moeten de Giro ook rijden."

Merckx vindt het onzin dat de Spanjaard te vermoeid aan de start van de Tour zou verschijnen als hij eerst in Italië gaat koersen. "Vermoeidheid? Daar is helemaal geen reden toe. Weet je wel niet hoeveel tijd er tussen die twee wedstrijden zit? Hij zou zelfs nog mee kunnen doen aan de Ronde van Zwitserland. Genoeg tijd om te herstellen. Het is wielrennen, geen voetbal!"

De laatste wielrenner die het presteerde om zowel de Giro als de Tour te winnen in hetzelfde jaar, was Marco Pantani in 1998.

EPA