Draaiend achterwiel in Tour zorgt voor tumult, zelfs Sven Nys fronst wenkbrauwen

Eurosport
Mechanische doping, er is al heel wat over neergepend. Ook nu laaien de gemoederen hoog op nadat in de Ronde van Frankrijk het achterwiel van Toms Skujins na een tuimelperte bleef draaien. "Hoe kan zo'n wiel plots enorm versnellen?", vroeg Sven Nys zich af op Radio 1. De Let verdedigde zich door te stellen dat hij zijn pedaal een licht tikje gaf. 

In de Tour-etappe van zaterdag likten op 17 kilometer van de finish enkele renners waaronder bolletjestrui Toms Skujins het asfalt. De Let van Trek-Segafredo kwam er zonder kleerscheuren vanaf, maar toch werden de beelden van de valpartij gretig gedeeld op sociale media. Wanneer hij zijn fiets optilde om zijn tocht verder te zetten, spinde zijn achterwiel op volle toeren. Hoewel de tweewielers in de Ronde van Frankrijk uitvoerig worden gecheckt, riep de scène toch vragen op. 

Ook Sven Nys - analist bij de VRT - fronste de wenkbrauwen. "Het is vreemd. We hebben dat nu al enkele keren gezien bij een val of hapering: de renners nemen hun fiets op en plots versnelt het wiel in de richting waar je het niet verwacht. Je zou het eigenlijk moeten naspelen om uit te leggen hoe dat in elkaar zit. De fietsen worden hier dagelijks gecontroleerd, ik ben benieuwd hoe zoiets kan. Hoe kan zo'n wiel plots enorm versnellen zonder dat er zichtbaar iets aan de hand is?" 

"Tikje op pedaal"

Steven de Jongh, ploegleider van Trek, reageerde meteen na het incident. "Hij legde zijn ketting terug, dan is het normaal dat zijn wiel zo een snelheid aanneemt", sprong de Nederlander in de bres voor Skujins. Een dag later gaf ook de renner zelf via Twitter een verklaring. "Ik leg mijn ketting er terug op en geef dan een tik op mijn pedaal zodat die er zeker volledig opligt. Daardoor gaat mijn wiel natuurlijk draaien. Vanuit een andere invalshoek is dat zeker te zien. Bovendien wordt mijn fiets voor ik naar het podium ga elke keer getest. Vraag het gerust aan de UCI." 

In de video onderaan deze pagina zien we inderdaad dat de Let een klein tikje geeft aan zijn pedaal. Toch gaat het achterwiel wel bijzonder wild tekeer, waardoor de vraagtekens bij sommigen nog steeds even hardnekkig zijn. 
253 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michelangelo Olling

  Het is wel een gewisselde fiets......geen gps onder het zadel

 • Chris Hom

  nogamaals t bewijs dat de Tour de France een echt duur circus is.

 • Mario Tersago

  Nogmaals, als ik zou vallen. Het eerste wat ik zou doen is mijn fiets nemen, een draai aan de trapper geven om te zien of ketting, derailleur, wiel en remmen.. werken en niet blokkeren.. Omdat je de manuele draai hier niet ziet (beelden zijn laat en motor rijdt in beeld), gaan mensen er vanuit dat het hier om mechanische doping zou gaan..??

 • Marc Statham

  In die dikke framebuis kan wel een batterij in.

 • John Banvard

  Interessant