Denemarken wil Grand Départ in 2018 en heeft daar 12 miljoen euro voor over

PHOTO_NEWS
Denemarken heeft de ambitie om in 2018 de Tourstart te geven, zo communiceerde de minister van Economische Zaken Troels Lund Poulsen. Het Scandinavische land trekt 90 miljoen Deense kronen (12 miljoen euro) uit en hoopt dat het een proloog en twee ritten in lijn toegewezen krijgt van Tourorganisator ASO.

"De overheid en de gemeenten en regio's waar de beoogde route doorheen loopt, zijn al akkoord", zei Lund op de zender Denmark TV2, die in de loop van de maand gaat praten met Tourdirecteur Christian Prudhomme. "De Tour de France is een van de grootste sportevenementen ter wereld met 3,5 miljard tv-kijkers. Denemarken is een toonaangevende wielernatie en dat moeten we laten zien."

2019 en 2020
Denemarken, dat in 2014 de Giro op gang schoot met een proloog in Herning gevolgd door twee etappes met aankomsten in Herning en Horsens, wil "la Grande Boucle" in 2018 openen met een proloog in de hoofdstad Kopenhagen. Nadien zou een rit van Roskilde naar Odense volgen. Op dag drie hopen de Scandinaviërs op een etappe tussen Vejle en Sonderborg. Als ASO het bid niet accepteert, zullen de lokale organisatoren in Denemarken zich kandidaat stellen voor de Grand Départ van 2019 of 2020.

PHOTO_NEWS

Tourstart in Frankrijk
Na Luik (2012), het Franse eiland Corsica (2013), het Engelse Harrogate en het Nederlandse Utrecht vindt de start volgend jaar opnieuw plaats op het Franse vasteland in het departement La Manche, met een eerste rit in lijn van Mont-Saint-Michel naar Utach Beach. Duitsland is prominent in beeld om de Tourstart van 2017 te geven en ook voor de jaren nadien is er veel buitenlandse interesse. In totaal werd de Tour 21 keer op gang gebracht buiten de Franse landsgrenzen. In de afgelopen twintig edities was de Tourstart tien keer buiten Frankrijk.

Voor de Grand Départ van de Ronde van Frankrijk in 2020 komt Antwerpen in beeld. De Scheldestad hoopt 100 jaar na de Olympische Spelen van Antwerpen het startschot van de 107e editie van de Tour te mogen geven.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS