Deceuninck-Quick.Step blijft aan het feest, Elia Viviani wint massasprint in Nancy

Elia Viviani met onder anderen Caleb Ewan en Mike Teunissen achter zich.
AP Elia Viviani met onder anderen Caleb Ewan en Mike Teunissen achter zich.
Nieuw ritsucces voor Deceuninck-Quick.Step in de Tour. Elia Viviani won de sprintersrit met aankomst in Nancy. Alexander Kristoff en Caleb Ewan werden tweede en derde. Julian Alaphilippe blijft in het geel.

Twee klimmetjes van vierde categorie. Verder was er in deze 213 kilometer lange etappe weinig te beleven. De Côte de Maron, drie kilometer aan vijf procent, zorgde vooraf wel voor wat stress bij de spurters. Het colletje van vierde categorie lag op 15 kilometer van de eindstreep. Uitnodigend voor late aanvallers. Al was het moeilijk in te beelden dat de sprintersploegen zich zouden laten verrassen.

In de gebruikelijke vlucht van de dag opnieuw volk uit de stal van Wanty-Gobert. Frederik Backaert en Yoann Offredo trokken met CCC-renner Michael Schär in de aanval. De kamergenoot van Greg Van Avermaet bij BMC verzamelde met zijn twee metgezellen een maximale voorsprong van 3'30". In het peloton was er controle van Lotto Soudal, Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick.Step.

De vlucht van de dag: Frederik Backaert, Michael Schär en Yoann Offredo.
Photo News De vlucht van de dag: Frederik Backaert, Michael Schär en Yoann Offredo.

De inspanningen van de drie aanvallers ten spijt was het - zoals wel vaker in de eerste week van de Tour - één langgerekte geeuw naar de finale. Promotie voor de zonnebloemen in het Franse landschap zoveel je wil, reclame voor een attractieve koers des te minder. Offredo liet zich op dik 20 kilometer van de meet als eerste uitzakken. Backaert en Schär gingen iets langer door. 

De argwaan voor uitvallen op de laatste helling bij de sprinters bleek ongegrond. Op de uitloper ging Lilian Calmejane, maar de Fransman kon het alleen niet bolwerken tegen de vereende krachten van het peloton. Sprinten dus in Nancy. De treintjes gingen op de rails. Groenewegen versus Viviani versus Ewan. Of toch nog iemand anders? 

In de etappe van vandaag was er veel tijd om van het landschap te genieten.
REUTERS In de etappe van vandaag was er veel tijd om van het landschap te genieten.

In ieder geval geen valpartijen op de brede lanen in Nancy. Jasper Philipsen ging in zijn lead-out voor Alexander Kristoff in de clinch met Peter Sagan, maar zonder erg. Deceuninck-Quick.Step kwam er dan weer op het goeie moment uit. Maximiliano Richeze leidde Elia Viviani perfect naar de meet. De Italiaan maakte het met verve af. Na twee keer Jumbo-Visma nu twee keer Deceuninck-Quick.Step boven in de Tour, dat met Julian Alaphilippe ook de gele trui behoudt.

De sprint voor de winst van de vierde rit.
REUTERS De sprint voor de winst van de vierde rit.
Elia Viviani.
REUTERS Elia Viviani.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick isenborghs

  carina En als nijs en co niets van de koers kennen ligt toch niet te zeuren als de commentatoren u niet aanstaan , zet het geluid af of kijkt naar ned 1. Probleem opgelost zou ik zeggen

 • Carina Stulens

  @patrick Isenborghs: wat heeft Van Aert hiermee te maken. Ik heb het enkel over het feit dat de heer Nys gewoon niets bijdraagt aan de radio en/of tv-uitzendingen. Zagen en denken alles beter te weten, dat is alles wat hij kan. Ben trouwens in het verleden altijd supporter van de crosser Nys geweest, maar met zijn commentaar valt hij zwaar door de mand.

 • patrick isenborghs

  carina kijk naar kookprograma,s als u iemand zijn gezicht niet kunt zien , als ze van aert zijn naam geen 20 keer vernoemen is er niemand goed voor u

 • Carina Stulens

  @ Eric Maier: er was inderdaad niets mis met zijn voorbereiding in de Franse wedstrijden op veldritseizoen, wel met zijn gezaag en betweterigheid. Hij brengt totaal niets bij aan de radio en/of tv-uitzendingen waar hij als "analist" gevraagd wordt. Dat geldt trouwens niet alleen voor Nys, ook voor een aantal anderen.

 • Dirk Van Den Bossche

  3 man weg en 2 van Wanty die alles proberen , altijd beter dan die vele meerijders die niet durven aanvallen. Publiciteit is het belangrijkste en daar zorgen de mannen van Hilaire voor.