De hitte slaat ook toe in Frankrijk en verdeelt de meningen: “Gekkenwerk” versus “Als je niet tegen de hitte kan, blijf dan uit de Tour”

AFP
La Canicule. Ook in Frankrijk slaan de temperaturen op hol en dat terwijl de Tour in de derde week zijn beslissende dagen in gaat. Te warm om te fietsen? Ja, zegt de ene. Neen, aldus de andere.

Gisteren 38,4 graden in de Tour. Het was zomaar evenjes de op één na warmste koers die dit jaar verreden werd. De op twee na heetste etappe in een grote wielerronde sinds 2010. De temperaturen in Gap de komende dagen: 33 graden vandaag, 34 morgen en ook vrijdag 34. Het zijn niet de absolute recordtemperaturen die straks bij ons te noteren vallen, maar ook in Frankrijk is het bijzonder warm. 

Desondanks gaat de Tour gewoon door. Ook al is er iets als het Extreme Weather Protocol, een UCI-reglement dat stipuleert om bij te extreme weersomstandigheden wielerwedstrijden in te korten of af te gelasten. In de Tour Down Under gebruiken ze het. In de Tour hebben ze er voorlopig geen oren naar. Gisteren moesten de renners bij 38,4 graden de ene bidon na de andere tot zich nemen om toch een beetje gehydrateerd te blijven. Anderen hesen zich dan weer in een ijsvest net voor de start. En dat was niet naar eenieders zin.

“Ik dronk bidon, na bidon, na bidon. Het was gekkenwerk”, vertelde Peter Sagan na afloop van de rit gisteren. “Dit was een vlakke rit, maar in de bergen wordt het met deze hitte een ander verhaal. Ik vind dat de CPA (de rennersvakbond, red.) hier iets aan moet doen, anders zie ik niet in waarom we hen betalen.”

Ook Steven Kruijswijk - derde in het klassement - vond het onverantwoord dat het peloton in de hitte van gisteren de baan werd opgestuurd. “Het was code oranje, maar blijkbaar geldt dat niet voor de Tour”, sprak Kruijswijk aan de aankomst in Nîmes. “Wij worden verondersteld om gewoon door te gaan.” 

Tony Martin, hier met een ijsvest.
AFP Tony Martin, hier met een ijsvest.

Een vroege start ziet de Nederlander van Jumbo-Visma als de oplossing. “Wij vertrekken niet om 8u, maar wel op het warmste moment van de dag. Blijkbaar zijn de belangen toch te groot om de start te vervroegen. Sporten gezond? In deze omstandigheden helemaal niet.” 

Een ander geluid uit het kamp van Team Ineos. Daar reageerde Michal Kwiatkowski met een scherpe tweet. De Pool neemt de temperaturen liever zoals ze zijn. “Als je niet met de hitte omkan, blijf dan uit de Tour. Het zijn omstandigheden die voorvallen. Ook in vlakke ritten. Het zal bovendien alleen maar warmer worden.”

AFP11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elle Devee

  Als er nu een beetje solidariteit zou zijn kon dat al veel helpen. Maar dat zal niet lukken vrees ik.

 • Roald Vandebroek

  Als nu elke bewoner langs het parcour met de tuinslang sproeit op het moment dat de renners voorbijkomen. Dat zou toch veel helpen he

 • eric maier

  frank stichelmans, heeft niks te maken met getrainde atleten, maar wel met verantwoord hun beroep beoefenen. Ze zijn gewoon aan divere omstandigheden te koersen, - aosl het WK 2016 in Qatar- maar soms gaat het er echt over en dan is de vraag of er geen gevaar voor de gezondheid om de hoek komt loeren. In ee nronde zit je met opstameling van inspanningen dat sporen nalaat. ALs je bij deze temperaturen de bergen op moet, dan zweet je extreem hard. En daar schuilt dus het gevaar na dag 1.

 • gerard wauters

  Ze kunnen de renners niet verplichten sneller te rijden dan 25 per uur. Dan komen ze zo laat aan dat de organisatie misschien wel eens gaat denken om vroeger te starten.

 • frank stichelmans

  Ze zijn er goed voor betaald als je niet tegen de warmte kan dan moet je niet naar een ronde . Wat als het dan min 10graden is zegen dat het te koud is, ik denk toch dat het getrainde atleten zijn .