De Gendt popelt om te beginnen: "Meedoen voor de bergtrui"

BELGA
Thomas De Gendt start zaterdag in zijn derde Ronde van Frankrijk. Zijn vorige deelname dateert van 2013. "Ik kijk uit naar de Tour", zei hij in Antwerpen. "Laat ons maar zo snel mogelijk beginnen."

De Gendt vierde vandaag nog zijn derde huwelijksverjaardag met zijn vrouw Evelyn Tuytens en was in de vooravond alweer present op de ploegvoorstelling voor de Tour de France. De Gendt zal moeten werken voor de ploeg, maar krijgt ook regelmatig een vrije rol in de Tour. Zijn laatste overwinning dateert intussen al van maart 2013, toen hij een rit won in de Ronde van Catalonië.

"Natuurlijk zou ik graag nog eens winnen, maar ik weet maar al te goed dat dat in de Tour nog moeilijker is dan in eender welke andere wedstrijd (hij won ooit een rit in de Giro in 2012, de Stelviorit, nvdr.). Iedereen is hier topfit en het is de grootste wedstrijd van het jaar. Ik kijk ernaar uit om vooral in de overgangsetappes mijn kans te wagen en wie weet ook wel in de kasseirit naar Cambrai. Kasseien zijn normaal gezien mijn ding niet, maar ik kan er wel over rijden. En als je bij de start mee bent met een groepje, kan je misschien wel dicht finishen. Kijk maar naar Lieuwe Westra vorig jaar, die werd uiteindelijk ook nog achtste na winnaar Lars Boom."

De Gendt ziet heel wat kansen. "De ploeg kan beroep doen op veel vrijbuiters", stelde hij. "Het is echt wel de bedoeling om in elke etappe, waar geen massasprint wordt verwacht, iemand mee voorop te sturen. Ook in de bergetappes. Je moet ambitieus zijn." De Gendt droeg al een paar keer de bergtrui in kleine rittenkoersen. "Ik ga dat zeker ook nu proberen. Het eindklassement lijkt me te hoog gegrepen, maar het moet toch mogelijk zijn om die trui één of twee dagen te dragen."

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
TDW