Chris Froome: "Ik hoop nog vijf keer de Tour te winnen"

BELGA
Chris Froome schreef eind juli voor de tweede keer in zijn carrière de Ronde van Frankrijk op zijn naam. Toch lijkt hij nog lang niet voldaan te zijn. "Waarom zou ik de Tour niet nog vijf keer kunnen winnen?", droomde Froome vandaag hardop bij de BBC.

"Ik ben dertig en kan nog acht à negen jaar voortdoen. Andere renners hebben de Tour nog gewonnen op hoge leeftijd. Waarom zou ik dat niet kunnen?", opende Froome met een krasse uitspraak. In het verleden zijn er slechts zeven renners ooit in geslaagd de Tour drie keer of meer te winnen. Maar Froome geeft zichzelf zeker een kans. "Het is lastig om te zeggen hoe vaak ik de Tour nog kan winnen, maar ik zou graag tot mijn 38ste of 39ste willen fietsen. Tot zo lang mijn lichaam het toelaat."

Vuelta
Vooraleer aan de Tour van volgend jaar te denken, begint Froome op 22 augustus alweer aan de Vuelta. De Brit trekt naar Spanje met winstambities. "Na de Tour was ik nog altijd gemotiveerd en toen ik weer wat begon te rijden, merkte ik dat de conditie er nog altijd was. Ik wil de lat niet al te hoog leggen. Als het lukt, is het geweldig. Lukt het niet, dan kan ik wellicht een ploegmaat helpen."

Contador
Als Froome zou slagen in zijn opzet, is hij de eerste renner die Tour en Vuelta in hetzelfde jaar wint, sinds de Vuelta is verschoven naar het najaar. "Het is tegenwoordig wel niet evident meer om in twee grote rondes na elkaar top te zijn. Dat zag je bij Alberto Contador. En toen ik in 2012 tweede werd in de Tour, voelde ik dat ook in de Vuelta. Ik ben realistisch genoeg om te weten dat ik ook tegen de muur kan knallen."