Cavendish gaat volop voor Tourrecord van Eddy Merckx: "Dat is de enige uitdaging die me nog rest"

epa
Op 33-jarige leeftijd is de honger van Mark Cavendish nog niet gestild. De 'Manx Express' jaagt straks in de Tour de France op het record van niemand minder dan Eddy Merckx. Momenteel heeft Cavendish 30 ritoverwinningen in de Tour achter zijn naam staan en dat zijn er vier minder dan de Belgische recordhouder.

Hij heeft nagenoeg alles al gewonnen in zijn carrière, Mark Cavendish. Het is dan ook zoeken naar records en uitdagingen voor de spurter van het Eiland Man. in de nakende Tour de France wil hij alvast een gooi doen naar het record van Eddy Merckx. "Het is een stimulans en de enige uitdaging die me nog rest", vertelde Cavendish op een persmoment. "Het is niet meteen een doel dat je stelt in het begin van je carrière, maar op het gebied van koersen die ik fysiek kan winnen, ik heb zowat alles al gedaan."

"De andere doelen die ik mezelf had gesteld, zijn zo hard veranderd dat het niet meer de koersen zijn die ik tracht te winnen." Vier zeges is hij dus verwijderd van dat waanzinnige record. "Het getal is zo dichtbij, maar het is toch nog ver weg. Ik zeg altijd dat een etappe de carrière van een renner maakt, ook al is het maar één per jaar, of zijn het meerdere etappes per jaar. Het is moeilijker dan het lijkt. Ik zal het proberen voor het einde van mijn carrière. Dat is zeker." 

EPA

"Geen enkele andere spurter dan Sagan gaat voor de groene trui"

Rest hem natuurlijk ook nog de strijd voor de groene trui. Ook al vertelt Cavendish dat hij daar niet meteen een doel van maakt. "De voorbije jaren heb ik niet gedacht aan de groene trui. Het puntensysteem is veranderd met de tussenspurten in etappes en er waren jaren dat ik vijf of zes etappes won en niet de groene trui pakte. Uiteindelijk werkte het niet echt voor mijn persoonlijke doelen, want een zekere Peter Sagan verscheen. Eens hij over een klim in de Alpen geraakt, moet hij dat voor de volgende vier dagen doen en dan heeft hij al een voorsprong van 80 punten. Er is geen enkele andere spurter die voor de groene trui gaat dan Sagan."

EPA
EPA
AFP
BELGA



9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eduard janssens

  Ik schat als renner is Sagan hoger in is een ander type sprinter .

 • maarten mouton

  Een tipsprinter, maar niet meer dan dat. Heeft buiten de Scheldeprijs nooit een koers bij ons gewonnen. Schat Sagan als renner veel hoger in.

 • Edmond Dillien

  Eerlijk gezegd, wie heeft Cavendish al eens in een wedstrijd bepalende fase zien meewerken, niemand zekers? Voor zover ik weet is hij altijd in de buik van het peloton omringd door zijn ploegmakkers en met de nodige sprintaantrekkers naar de meet gebracht, terwijl Eddy altijd vooraan te vinden was en de ganse wedstrijd naar zijn hand zette, die mag dat record nog kloppen meer dan een cijfer zal het niet zijn mijn respect en bewondering gaat dan nog altijd naar Eddy.

 • kris Sinnaeve

  mooi, maar dan ook in die zelfde aantal jaren dat hij koerst, en ook in het zelfde aantal jaren ook alle andere koersen winnen die Merckx won in het zelfde aantal jaren dat hij 34 ritten won in de ronde ??? Maar dat te hoog gegrepen zijn !!

 • Wilfried Vanden Berg

  Als hij dan ook zo een drinkbus van Merckx krijgt.