BORA-Hansgrohe wil Sagan weer in de Tour krijgen, maar TAS verwerpt hoger beroep

belga
BORA-Hansgrohe heeft in een persmededeling laten weten dat het in de zaak rond Peter Sagan naar het Internationaal Sporttribunaal TAS stapt. De wielerformatie wil de uitsluiting van zijn Slovaakse wereldkampioen uit de Tour aanvechten en zo een ultieme strohalm grijpen om Sagan weer in de wedstrijd te krijgen. Iets wat er niet zit aan te komen, want het TAS heeft het hoger beroep nu verworpen.

BORA-Hansgrohe legt zich nog niet neer bij Sagans Tour-uitsluiting. De wereldkampioen bracht eergisteren Mark Cavendish ten val met een vermeende elleboogstoot en werd door de wedstrijdjury prompt naar huis gestuurd. Die beslissing wil BORA nu dus aanvechten en daarvoor trekt het wielerteam naar het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne.

Volgens de reglementen moet een renner eerst gehoord worden, alvorens hij een dergelijke sanctie krijgt toegediend. De wedstrijdjury in Frankrijk legde volgens BORA zijn oor niet te luister bij Sagan en dat zou dus in strijd zijn met de geldende regels.

Eerder tekende BORA al officieel protest aan tegen de beslissing van de wedstrijdjury. Met deze nieuwe stap voor het Internationaal Sporttribunaal hoopt de wielerformatie zijn slag alsnog binnen te halen.

BORA: "Peter heeft nooit een kans gekregen om zich te verdedigen"

Het team en Peter Sagan willen nogmaals benadrukken dat Peter de valpartij van Mark Cavendish niet veroorzaakt heeft. "Sagan bleef tijdens de sprint op zijn lijn en kon Cavendish niet zien komen aan de rechterkant", klinkt het formeel in de mededeling.

Het team haalt bovendien dus procedurefouten aan. "Het UCI-reglement stelt duidelijk dat een renner eerst verhoord moet worden, vooraleer er een disciplinaire sanctie getroffen wordt. Peter Sagan heeft nooit de kans gekregen om zich bij de wedstrijdcommissarissen te verdedigen. Als de uitspraak opgeschort wordt, mag Sagan met onmiddellijke ingang weer starten in de Tour."

belga
belga