Bondsvoorzitter Tom Van Damme sluit niet uit dat Tour afgelast wordt: “Verantwoordelijkheid ligt bij medici”

rv
Bondsvoorzitter Tom Van Damme sluit niet uit dat de Ronde van Frankrijk afgelast wordt. Dat vertelde hij aan VTM Nieuws. “Iedereen houdt er rekening mee. De volksgezondheid gaat boven alles.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Als er een nieuwe coronagolf komt, wordt de Tour de France (29 augustus - 20 september) quasi hermetisch afgesloten. Dat betekent: geen ‘Village Départ’, geen podiumceremonie en geen toegang tot de renners. “Goede maatregelen”, vindt bondsvoorzitter Tom Van Damme. “De veiligheid garanderen tijdens een rittenkoers van drie weken, is niet evident. Dat vraagt om strenge maatregelen.”

“Of dat drie weken lang vol te houden is? Ja, zeker door de ploegen en de omgeving. Iedereen wil er een degelijk seizoen van maken. Iedereen draagt een verantwoordelijkheid. Niet enkel de mensen van het peloton, maar ook de fans. Daarom moet iedereen zich heel goed bewust zijn van wat mag en niet mag.”

Wat als een renner tijdens de Tour positief test op Covid-19? “Op dat moment moet de medische commissie, van enerzijds ASO en anderzijds de UCI, de nodige maatregelen nemen. Of de Tour dan afgelast moet worden? Daar heb ik niet de bevoegdheid voor. De medici moeten uitmaken wat er moet gebeuren. Als het moet, moet het. De volksgezondheid gaat boven alles.”

Van Damme sluit dus niet uit dat de Tour afgelast wordt. “Iedereen houdt er rekening mee. Er kan dit jaar alles gebeuren. Dat sommigen zich afvragen of het verstandig is om de Ronde van Frankrijk te laten doorgaan? Als politici en specialisten beslissen dat het kan, dan volgen wij dat. Als zij morgen zeggen dat het niet kan, dan is het iets anders.”

AP

Lees ook:

Epidemioloog Pierre Van Damme over ingrijpend Tour-draaiboek: “Heeft het nog zin om koers zo te laten doorgaan?”

ASO kondigt zware coronamaatregelen aan voor de Tour: geen Village Départ, geen toegang tot renners, geen ceremonies 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jeff Schelfhout

    Schelfhout jeff Corona zal vroeg of laat de tour een halt toeroepen. Spijtig maar zelf al start de tour dan noch zie ik ze nooit Parijs halen . Jammer , de organisatoren proberen nog iets van het seizoen te maken , maar drie weken koers lijkt mij niet haalbaar in deze onzekere tijden.

  • Sammy Borgoo

    Als we alles moeten afgelasten door een tweede golf van COVID-19 zullen de regeringen, UCI en nationale wielerbonden de ploegen moeten helpen om dit seizoen te overbruggen. Voorstel : Geef de wielerploegen per ploeg 30 miljoen euro.

  • Johan Hendrickx

    Dat kan zeker maar dat zou de doodsteek betekenen voor een aantal wielerploegen.