Bernal neemt optie op eindzege: “Dit is een droom”

Egan Bernal, de nieuwe geletruidrager.
AP Egan Bernal, de nieuwe geletruidrager.
De negentiende rit van de Tour kreeg geen winnaar, maar morgen begint wel een nieuwe geletruidrager aan de etappe met start in Albertville. Egan Bernal trok in het offensief op de Col de l’Iseran en is de nieuwe leider in het algemeen klassement. “Ik begon bijna te huilen toen ik de gele trui mocht aantrekken”, sprak de Colombiaan.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bernal spoelde eerst nog even terug naar hét moment van de dag: de beslissing van de Tourorganisatie om de rit stil te leggen. “Ik weet nog altijd niet heel goed wat er allemaal gebeurde”, aldus de 22-jarige klimmer van Ineos. “Plots kreeg ik te horen dat ik niet meer moest rijden, omdat de etappe stopgezet was. Maar ik wilde écht niet stoppen. ‘Komaan, dit is de tour’, dacht ik. Maar uiteindelijk vind ik wel dat de organisatie de juiste beslissing heeft genomen, ook al hadden we op dat moment niet echt een zicht op de heftige weersomstandigheden die zich lager afspeelden.”

Dankzij zijn sterke beklimming van de Iseran en ook nog de bonificatieseconden erbij, heeft Bernal in de stand een voorsprong van 45 seconden op Julian Alaphilippe. Zijn Welshe ploegmakker Geraint Thomas is derde op 1'03". Met nog slechts één bergrit voor de boeg zit Bernal dus in poleposition voor Tourwinst. “Op dit moment denk ik vooral aan het feit dat ik de nieuwe leider ben”, aldus Bernal. “Dit is iets ongelooflijks, een droom. Toen ze me deze trui en dit leeuwtje gaven, begon ik bijna te huilen.”

“Dat ik misschien de Tour ga winnen? Ik weet echt niet wat ik daarop moet zeggen”, sprak Bernal met de tranen in zijn ogen. “Maar we mogen niet op de feiten vooruitlopen. Morgen wacht nog een zware rit, we zijn nog niet in Parijs. Morgen wordt nog een heel belangrijke dag.”

Bernal.
Photo News Bernal.12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guy Bevers

  En dan pakken ze zijn 8 bonusseconden nog af ook !!! Onbegrijpelijk !! Iedereen wist toch dat er seconden te verdienen waren !! Alaphilippe zal weer lachen !!! Had die rit helemaal gereden moeten worden , had Bernal minimum 5 minuten genomen !!!

 • Roger Sartet

  Verdiende en mooie winnaar !!

 • Dirk Engelen

  Zonder annulatie van de rit had hij nu minstens 4 minuten voorsprong.

 • eric maier

  Morgen maakt hij komaf met alles en iedereen. Vandaag geen ceremonie voor de etappe winnaar omdat die op papier niet bestaat na neutralisatie. Daarom zal hij scherp staan om de laatste bergrit te winnen. De ploeg zal ook zeggen het gas open te trekken. Thomas rijd nie tweg van de rest, normaal moet die zich bij de situatie neerleggen en Bernal naar de eindzege leiden.

 • Gino Denil

  Misschien het begin van een reeks.